Skala do podzielnicy
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Skala do podzielnicy
Witam
Chcę wykonać podzielnicę. Mam przekładnię ślimakowa z przełożeniem 1:20. Nie wiem jak bez pomocy innej podzielnicy wykonać podziałkę kątową.
Marek
Chcę wykonać podzielnicę. Mam przekładnię ślimakowa z przełożeniem 1:20. Nie wiem jak bez pomocy innej podzielnicy wykonać podziałkę kątową.
Marek
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
nawiercenia co stopień otwór co 5 i co 10 stopni nad otworem nawiercenie wszystko na cnc
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Odradzam metody "cyrklowe", czyli trasowanie oparte na podziale koła. Nie osiągniesz odpowiedniej dokładności. Możesz kupić/pożyczyć tarczkę od podzielnicy (można upolować na Alledrogo - ostatnio ktoś sprzedawał jako sitka od maszynek do mięsa - lub kupić nowe do podzielnic typu BS) lub zbudować sobie przyrząd pomocniczy oparty o enkoder. Możesz też podłączyć enkoder do budowanej podzielnicy, dodać blokadę położenia i wtedy "sama sobie" zrobi tarczkę.marekms pisze:jak zrobić podziałkę co stopień nie dysponując ani CNC ani podzielnicą
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Jak na dzisiejsze czasy trochę dziwny pomysł jakieś dwadzieścia lat temu cos takiego robiłem wyszlifowałem nóż z HSS i zrobiłem prostą prowadnicę i po każdy obrocie o jeden stopień puk młoteczkiem w ten nóż albo wybijak wyszło pięknie z twoją slimacznicą też wyjdzie tylko trzeba odpowiednią tarczkę
20 1
- = po skróceniu -
360 18 albo wielokrotność
[ Dodano: 2012-11-30, 20:28 ]
Coś to niezbyt przejzyscie wyszło chodzi o to że na tarczce o 18 otworach przestawiasz o jedną dziurkę
20 1
- = po skróceniu -
360 18 albo wielokrotność
[ Dodano: 2012-11-30, 20:28 ]
Coś to niezbyt przejzyscie wyszło chodzi o to że na tarczce o 18 otworach przestawiasz o jedną dziurkę
-
marekms, Jeżeli co 3 st. bez problemu to w czym problem?
Zrób przekładnię 3:1 na dwóch zębatkach spiętych paskiem zębatym, zrobione "bez problemu" kółko podziałowe załóż na oś z mniejszą zębatką a na większej osiągniesz to co Ci potrzebne. Żeby zminimalizować błędy poszukaj możliwie dużych zębatek.
Mając garść pasujących do siebie zębatek o różnej ilości zębów da się zrobić wiele podziałów. Można też posiłkować się programem graficznym z funkcją rysowania wielokątów foremnych, narysować wielokąt (gwiazdę) o potrzebnej liczbie wierzchołków, wydrukować tę figurę i już masz początek do dalszej obróbki z użyciem przekładni. Taką funkcję ma CorelDraw, ACAD i wiele innych. Zrobisz tak podzielnicę z milionem możliwości podziałowych. Oczywiście od precyzji pracy na każdym etapie zabawy będzie zależała dokładność docelowej podzielnicy.

Zrób przekładnię 3:1 na dwóch zębatkach spiętych paskiem zębatym, zrobione "bez problemu" kółko podziałowe załóż na oś z mniejszą zębatką a na większej osiągniesz to co Ci potrzebne. Żeby zminimalizować błędy poszukaj możliwie dużych zębatek.
Mając garść pasujących do siebie zębatek o różnej ilości zębów da się zrobić wiele podziałów. Można też posiłkować się programem graficznym z funkcją rysowania wielokątów foremnych, narysować wielokąt (gwiazdę) o potrzebnej liczbie wierzchołków, wydrukować tę figurę i już masz początek do dalszej obróbki z użyciem przekładni. Taką funkcję ma CorelDraw, ACAD i wiele innych. Zrobisz tak podzielnicę z milionem możliwości podziałowych. Oczywiście od precyzji pracy na każdym etapie zabawy będzie zależała dokładność docelowej podzielnicy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kol. gelorad pokazał jak to się robi używając kół zębatych od gitary:
https://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... htm#296811
pewnie można do tego celu zatrudnić wszelkie możliwe (wymiarowo) zębatki.
https://www.cnc.info.pl/topics80/frezar ... htm#296811

pewnie można do tego celu zatrudnić wszelkie możliwe (wymiarowo) zębatki.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek