Frezarka konstrukcja metalowa, problem.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Frezarka konstrukcja metalowa, problem.
Witam szanownych kolegów, w związku z przyrostem wolnych chwil zabrałem się za amatorski projekt frezarki. Będzie frezować w alu i w POMie i innych tworzywach sporadycznie w mdf. Frezarkę buduję z ciekawości i pewnie do zabawy,może czasem do frezowania kopyt pod termoformierkę.
Bedzie to moja druga frezarka (poprzednia miała pole pracy 250x250 i była wycięta z 12 mm blachy alu.
Mam parę problemów a właściwie chodzi i obniżenie kosztów projektu i uproszczeń.
Tyle słowem wstępu.
http://www.bankfotek.pl/view/1292698
Rama z profili stalowych.
profile po bokach podstawy 120x100x5
profile wewnątrz podstawy 80x80x5
nogi bramy 2 profile 80x100x5 ( jedna wręga 6mm wspawana połowie długości)
brama 2 profile 120x80x5 ( wspawane 6 mm wręgi co 230mm )
rozstaw prowadnic na bramie: 160
prowadnic stołu : 300
Zakładane pole pracy 500 x500
Oś Z 250
Blacha do planowania pod podpory wałków ma mieć 6mm grubości, czy to wystarczy ?
http://www.bankfotek.pl/view/1292756
Szukam jakiegoś taniego rozwiązania na podparcie śruby trapezowej, bloki na łożyskach skośnych są zbyt kosztowne. Jakie rozwiązanie mógłbym zastosować ? czy bloki w oprawach żeliwnych nadają się do stabilnego podparcia śruby? Nie mam też pomysłu na rozwiązanie podparcia śruby posuwu stołu.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, komentarze i podpowiedzi.
Bedzie to moja druga frezarka (poprzednia miała pole pracy 250x250 i była wycięta z 12 mm blachy alu.
Mam parę problemów a właściwie chodzi i obniżenie kosztów projektu i uproszczeń.
Tyle słowem wstępu.
http://www.bankfotek.pl/view/1292698
Rama z profili stalowych.
profile po bokach podstawy 120x100x5
profile wewnątrz podstawy 80x80x5
nogi bramy 2 profile 80x100x5 ( jedna wręga 6mm wspawana połowie długości)
brama 2 profile 120x80x5 ( wspawane 6 mm wręgi co 230mm )
rozstaw prowadnic na bramie: 160
prowadnic stołu : 300
Zakładane pole pracy 500 x500
Oś Z 250
Blacha do planowania pod podpory wałków ma mieć 6mm grubości, czy to wystarczy ?
http://www.bankfotek.pl/view/1292756
Szukam jakiegoś taniego rozwiązania na podparcie śruby trapezowej, bloki na łożyskach skośnych są zbyt kosztowne. Jakie rozwiązanie mógłbym zastosować ? czy bloki w oprawach żeliwnych nadają się do stabilnego podparcia śruby? Nie mam też pomysłu na rozwiązanie podparcia śruby posuwu stołu.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, komentarze i podpowiedzi.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Frezarka konstrukcja metalowa, problem.
Zartujesz? Ile to kosztuje lozysko i klocek z al? 30zl?KcPr pisze: Szukam jakiegoś taniego rozwiązania na podparcie śruby trapezowej, bloki na łożyskach skośnych są zbyt kosztowne.
q
-
-
- Kontakt:
można i tak jak kolega Oprawca ma. aczkolwiek osobiście uważam że rozwiązanie FK+FF nie jest tak o po prostu wymyślone bo ktoś widział takie misie.
zasadniczo konstrukcja bloku FK czy BK nie jest jakaś mega skomplikowana lecz dla samodzielnego wykonania trzeba posiadać odpowiednie maszyny i wprawę i czas i materiał.
kupując gotowy blok FK+FF otrzymuje się gotowe rozwiązanie odpowiednio już wykonane i z nakrętką kontrującą wystarczy tylko poprawnie zatoczyć śruby i jest.
ja swoje FK+FF6 zamawiałem z chin przy okazji no to wyszło sporo taniej niż w Polsce aczkolwiek nie uważam że cena rzędu 130zł per blok jest jakoś specjalnie wyśrubowana. choć owszem gryzie. zwłaszcza jak trzeba kupić 3 po 130 + 3 po 70 to już się robi pokaźna kwota.
zasadniczo konstrukcja bloku FK czy BK nie jest jakaś mega skomplikowana lecz dla samodzielnego wykonania trzeba posiadać odpowiednie maszyny i wprawę i czas i materiał.
kupując gotowy blok FK+FF otrzymuje się gotowe rozwiązanie odpowiednio już wykonane i z nakrętką kontrującą wystarczy tylko poprawnie zatoczyć śruby i jest.
ja swoje FK+FF6 zamawiałem z chin przy okazji no to wyszło sporo taniej niż w Polsce aczkolwiek nie uważam że cena rzędu 130zł per blok jest jakoś specjalnie wyśrubowana. choć owszem gryzie. zwłaszcza jak trzeba kupić 3 po 130 + 3 po 70 to już się robi pokaźna kwota.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Kupujac srube bezluzowaKcPr pisze:widzę, jak rozwiązałeś kasowane luzu poosiowego śruby ?

q
[ Dodano: 2012-07-26, 11:07 ]
Za 600zl mozna pewnie kupic sruby kulowe.zacharius pisze:...ja swoje FK+FF6 zamawiałem z chin przy okazji no to wyszło sporo taniej niż w Polsce aczkolwiek nie uważam że cena rzędu 130zł per blok jest jakoś specjalnie wyśrubowana. choć owszem gryzie. zwłaszcza jak trzeba kupić 3 po 130 + 3 po 70 to już się robi pokaźna kwota.
Znacznie lepiej wydane pieniadze

q
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
[quote="oprawcafotografii"]Kupujac srube bezluzowa czyli toczna (kulowa). [/quote]
Miałem na myśli kasowanie luzu poosiowego śruby w łozyskach w których jest podparta, czyli żeby nie latała na boki jak silnik da jej moment.
Miałem na myśli kasowanie luzu poosiowego śruby w łozyskach w których jest podparta, czyli żeby nie latała na boki jak silnik da jej moment.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 11:37 przez KcPr, łącznie zmieniany 1 raz.