Obróbka stali
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Obróbka stali
Witam, rozpoczynam budowę frezarki z profili stalowych i zastanawiam się czy jeżeli zrobię masywną konstrukcję będę mogł obrabiać stal czy tylko metale miękkie. Proszę o odpowiedzi
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Oraz rodzaju obróbki, rodzaju stali, zastosowanego wrzeciona itd. No i oczywiście słowo "masywny" jest niezbyt precyzyjne - niektórzy sądzą że 12milimetrowy wałek jest masywny bo nie są w stanie zgiąć go w rękach
Bez rysunku albo chociaż przybliżonego opisu maszyny (planowane pole robocze, rodzaj profili) pytanie jest równie sensowne jak mój czerowny samochód.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Maszyna która znajduje sie w mojej galerii jest w stanie obrabiać stal. Oczywiście z rozsądnymi parametrami. Nie jest to za szybko i po maszynce z prfili nie spodziewaj się nic wiecej. tak dla przykladu to ostatnio robilem w wałku rowki pod wpusty 8mm. W zecie zbierane po 0,5mm. posow jakos 40mm/min. Pewnie poszloby i szybciej ale szkoda mi bylo narzedzia. Grunt to też dobre wrzeciono. Spotkalem sie na forum z opinia że elektrowrzecionem elte 1,1kw da sie obrrabiać stal. Zakupilem sobie ostatnio takie wrzecionko i musze powiedziec ze jest to niezła lipa bo na niskich obrotach to ma bardzo mały moment. powaznie zwalnia gdy sie je próbuje zatrzymać ręką. Być może da sie tym obrabiac stal przy pomocy narzedzi weglikowych z duzymi prędkościami ale ich koszt jest nie mały a i tak wątpie zeby takie narzedzie długo pociągneło na duzych obrotach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
na swojej maszynie w swojej firmie, kurde materiał na przecietną zetke czyli czoło plecy i podpora łozyskowania plus łozyskowanko plus zamocowanie silnka, plus podpora elciaka albo podpora kressa, zetka to kilka blach a nie jednaKonradB16 pisze:Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile kosztuje frezowanie blachy aluminiowej do frezarki na oś Z. Ktoś kto robił niech powie mi ile mu wyszyło za swoją razem z materiałem i w jakiej firmie robił. Z góry bardzo dziękuję.
np w aluminum rowek o szerokosci 100mm, dlugosci 500 i głebokosci 15mm frezuje jakies 2 godziny, policz sobie przecietną roboczogodzine netto 150 zł ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign