Moja pierwsza frezarka i biznes. Prosze o rady :)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
hemi427
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Moja pierwsza frezarka i biznes. Prosze o rady :)

Post napisał: hemi427 » 30 wrz 2009, 12:20

witam,
szybko sie przedstawie.25lat,skonczylem wzornictwo przemyslowe na akademi sztuk pieknych. Magisterke zrobilem we wloszech z projektowania samochodow. Mam pewien budzet oraz pewne pomysly bazujace na projektowaniu- glownie branza samochodowa oraz rowerowa.
Postanowilem zakupic do domu frezarke cnc. Chcialbym robic modele wykorzystujac moja wiedze 3d (AliasStudio,soildworks i pare innych),zalezy mi na tworzeniu negatywow z ktorych bede robil odlewy. Nigdy nie mialem do czynienia z frezarka cnc i tu najwazniejsze pytanie:

Czy potrafie bez wiedzy inzynierskiej opanowac prosta maszyne w pelni? ile czasu wam to zajelo?

Jako material glownie beda to tworzywa miekkie (mdf) ale chcialbym zeby dawala sobie rade rowniez np w aluminium od czau do czasu. Czy taka frezarka to dobry pomysl:

http://allegro.pl/item753264764_frezarka_cnc.html
badz tez:
http://allegro.pl/item754040276_frezark ... warto.html

Czy mozna samemu dokonywac serwisu takich prostych urzadzen?

szukam czegos prostego i taniego.Nie chce zakupic maszyny za kupe $$$ a potem nie dac sobie z nia rady.

Z gory bede wdzieczny za kazda rade dla abslolutnie poczatkujacego.Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 wrz 2009, 12:35

Ostatnio często na forum zadawane są pytania tego typu gdy na allegro pojawiają się aukcje które ceną kusza a czasem swym opisem Nas bawią . Ważne abyś zadał sobie podstawowe pytania:

- Jakiej wielkości pole pracy ci jest potrzebne ?
- Jakiej dokładności można spodziewać się po maszynie ?
- Co będziesz na niej obrabiał i czy maszyna z tym sobie poradzi a jeśli tak to jaki czas będzie wykonania takiego detalu ?
- Czy będzie powtarzalność wymiarów ?

...itd...
hemi427 pisze:Czy mozna samemu dokonywac serwisu takich prostych urzadzen?
Przy odrobinie szczęścia i wiedzy bez problemu można samemu dokonać serwisu takiej maszyny.
hemi427 pisze:Nie chce zakupic maszyny za kupe $$$ a potem nie dac sobie z nia rady.
Nie koniecznie trzeba wydać kupę kasy by mieć przyzwoita maszynę , grunt by miała przemyślane rozwiązania :wink:

Rada :

Ewentualnie można umieścić w dziale giełda zapytanie odnośnie budowy przykładowej maszyny jak to czynią inni zainteresowani kupnem swojej przyszłej maszyny a ofert znając życie nie zabraknie :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
hemi427

Post napisał: hemi427 » 30 wrz 2009, 13:02

Dzieki za szybka odpowiedz! :)

wiec tak:
Pole-jak najwieksze oczywiscie lecz poki co chcialem sie zadowoli na poziomie 500X400x150 (szczerze to na wysokosci zalezaloby mi najbardziej)
Generalnie myslalem nad opcja dzielenia modelu na czesci po czym ich sklejenia. Ma to sluzyc tylko jako negatyw do odlania/laminowania a nie przedmiot dla klienta)

Material miekki z uwagi na pozniejsza obrobke i wykonczenie reczne. (np zaszpachlowanie sladow po klejeniu)

Na pewno w pewnym punkcie bede chcial pracowac w aluminum,jakis arkuszach grubych np na 5 cm.

Czesto producenci pisza ze "sporadycznie mozna obrabiac metale miekkie" o swoich maszynach- Co to znaczy? po paru cyklach maszyna straci dokladnosci spowodowana materialem czy cos?

Dokladnosc..hmm no wiadomo ze jak najlepsza, jak zaznaczylem nie mialem nigdy do czynienia z cnc (tylko rapid prototyping)...z gory zakladam ze model bedzie musial byc obrobiony recznie.

Jakich maszyn najlepiej szukac?

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 wrz 2009, 13:07

hemi427 pisze:Czesto producenci pisza ze "sporadycznie mozna obrabiac metale miekkie" o swoich maszynach- Co to znaczy? po paru cyklach maszyna straci dokladnosci spowodowana materialem czy cos?

To znaczy że ta maszyna nie nadaję się do pracy w tego typu materiałach i trzeba to tylko traktować być może jako ciekawostkę lub namiastkę a powód: konstrukcja mało sztywna,wrzeciono słabe,silniki gubią kroki itd.. przyczyn jest sporo ...
Dodatkowo pracować a tylko coś wygrawerować lub tylko przejechać frezem z niewielkim zagłębienie w materiale to zbyt mało - przynajmniej ja to tak odbieram :wink:
Maszyna która nie będzie pewna ,stabilna w pracy nie będzie z nią można wiązać z pracą i wykonaniem detali a co z materiałem który często można zepsuć za czym wyjdzie nam docelowa sztuka?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 13:19 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Autor tematu
hemi427

Post napisał: hemi427 » 30 wrz 2009, 13:17

o wlasnie zapomnialem o tym wspomniec.Sledze temat cnc od jakiegos czasu i jedno jest pewne dla mnie. Chce pracowac a nie grawerowac...
Tak podjrzewalem ze chodzi o konstrukcje maszyny. Czy da sie dostac optimum? tzn zakupic maszyne do np 7 tys na ktorej moglbym spokojnie obrabiac oba materialy?

Jaki jest koszt roczny mniej wiecej utrzymania frezarki-takiej ktora zrobi model i stoi?tzn nie pracuje caly czas,zrobie model i sprzet stoi np tydzien.

sposrod tych maszyn co wymienilem w linkach-jaka moze byc realna dokladnosc zwazywszy na to ze sa uzywane...pytam tak generlanie po prostu.

dzieki gmaro, za pomoc

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 30 wrz 2009, 13:28

hemi427 pisze:Tak podjrzewalem ze chodzi o konstrukcje maszyny. Czy da sie dostac optimum? tzn zakupic maszyne do np 7 tys na ktorej moglbym spokojnie obrabiac oba materialy?
Warto , bez emocji i podjęcia pochopnej decyzji dobrze przemyśleć zakup czegoś co nie spełni twoich oczekiwań bo to Ty będziesz na co dzień lub okresowo wykorzystywał swoja przyszła maszynę a gdy nie spełni twoich oczekiwań może się okazać, że kupisz kota w worku jako nie świadomy :wink:

W innych tematach toczę się podobnego typu rozmowy którą wybrać itd...

Co inni użytkownicy napiszą to zobaczymy moim zdaniem to tak wygląda :wink:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 30 wrz 2009, 14:49

witam.
tak to jest !
podstawowa sprawa to ŚCIŚLE określić co się od maszyny " chce " .
obróbka alu wcale nie jest taka lekka dla urządzenia - jak by się mogło wydawać .
poza tym dochodzi problem chłodzenia ( odprowadzenia chłodziwa ) co za tym idzie inne osłony , itp. w sumie to dwie różne maszyny - mdf - alu .
oczywiście na tej do alu obrobisz mdf - odwrotnie niekoniecznie .
może lepiej zrobić na początek dobrą maszynę do mdf ( itp ) i na niej zarobić na lepszą .
każdy wolałby mieć większe pole pracy - bo " może kiedyś " - ale skoro masz określone gabaryty detalu to tego się chyba trzymać najlepiej .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 30 wrz 2009, 17:24

Zgadzam się z kolegą Pukury....

Zwłaszcza jeśli nie chcesz wydać zbyt dużo na tę maszynę trzeba określić sztywne ramy , tzn mdf i jakie pole obróbki.....

Chciałbym też abyś zdawał sobie sprawę iż za kilka tyś pln to nic nie dostaniesz normalnego...
A powód jest prosty , same materiały na byle jaką maszyne tyle kosztują....

Pozostaje Ci wybór używanej we względnie dobrym stanie i rozsądnej cenie...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 30 wrz 2009, 19:49

Witam
ja cię nie mogę
Moja maszynka
http://allegro.pl/item753264764_frezarka_cnc.html
A ja już myślałem że ona nie żyje
:wink:
druga tez podobno ma nie nieźle :cool:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 01 paź 2009, 00:06

do modelowania karoserii, kopyt, form.. przyda się raczej coś solidniejszego... :)

Obrazek

link
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”