Chcę złożyć wniosek o dotację i muszę mniej więcej wpisać co chcę kupić. Potrzebny byłby mi park maszynowy aby, po krótce, zrobić obudowę od A do Z a więc:
1. Cięcie / frezowanie blachy alu o grubości do 10mm (jeśli do audio - panel czołowy)
2. Wiercenie w niej otworów, frezowanie detali w aluminium
3. Wycinanie formatek z blachy stalowej do powiedzmy 1,5mm (tu już zapasem lekkim nawet, raczej 1mm)
Budżet ok 20tyś. (musi być maszyna z fakturą - dotacja)
Pole robocze ok 40cm x 60cm x 10cm tyle, że wychodzi mi, że potrzebowałbym dwóch maszyn - lasera do ciecia blachy i formatek z niej i frezarki do obrabiania aluminium.
Chciałbym żeby poprostu: położyć wstępnie ucięty na jakiejś gilotynie arkusz blachy, wyciąć potrzebne kształty (otwory wentylacyjne, otwory na śrubki, porty, gniazda), pogiąć blachę na giętarce i najlepiej żeby w tym momencie było to gotowe do malowania, żeby już nie bawić się w dodatkowe obrabianie krawędzi blachy, żeby robota szła..
Podsumowując, moje pytanie, czym to obrabiać? Jesli kupie laser to już nie pofrezuję w alu.
Czy laser obrobi tak ładnie krawędź, przykładowo port USB - jakieś 10mm x 10mm otwór kwadrat, żeby było gotowe do malowania? Czy bez pilnika się nie obędzie?
Wydaje mi się, że optymalnie to potrzebowałbym frezarkę z wymienianym wrzecionem na laser.. tylko z tego co poogladałem maszyny i poczytałem forum - takie rzeczy to tylko w erze, czy jednak się da? Problemem jest też to, ze potrzebowałbym na te wszystkie akcesoria fakturę a wiec sprzęt firmowy.