Po dłuższym czasie biernego przyglądania się innym, przyszedł czas aby zabrać się za projekt i wykonanie własnej frezarki. Wstępny projekt -> obrazki poniżej.
Założenia:
1. pole robocze 1000x750x150 (zmalało, ponieważ na początku chciałem 2000x1000 ale jednak koszty byłyby za duże)
2. obróbka - drewno, pleksik, itp, (ponadto może grawerowanie, ale aktualnie zamieszczam raczej na zasadzie niewykluczania)
podzespoły:
1. silniki, zaproponowane przez orzel10000: Silnik krokowy 3 Nm 3A 56/56 -> http://allegro.pl/silnik-krokowy-3-nm-3 ... 61524.html
2. sterowniki - SK5045
3. wałki 20mm
4. łożyska SME OP i SME GUU (dla osi Z)
5. śruba kulowa
Konstrukcja spawana z profili zamkniętych. Brama profil 40x40, nogi stołu i belki główne profil 80x40 reszta 40x40 Karetka wykonana z blachy 6mm,
(zamieszczam wersja odchudzoną, wstępnie było 50x50, 100x50 a grubość blachy 8mm i w sumie nie jestem pewien czy to odchudzanie to dobry pomysł...),
stół najprawdopodobniej wzmocniony zostanie dodatkowymi zastrzałami profilem 40x40, ale to wiąże się z głównym celem tworzenia tego tematu. Czyli :
Po pierwsze zależy mi na ocenie i krytycznych uwagach dotyczących konstrukcji, podzespołów (czyli ogólnie projektu).
Po drugie zastanawiam się czy na wszystkie 3 osie potrzebne będą jednakowe silniki, to samo dotyczy wałków...
Po trzecie jakiej średnicy śruba kulowa będzie odpowiednia?
Ogólnie minimalizacja kosztów byłaby wskazana (zapewne dla każdego) ale nie jest to kryterium najważniejsze...