Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc. Bez Was bym nie podołał szczególne podziękowania dla grona LinuxCNC za wprowadzenie mnie w arkana wiedzy tajemnej.
Zapraszam do obejrzenia całego mojego kanału miedzy innym są tam filmiki z pracy tych zabawek
ależ naklikałeś zdjęć
wspaniałe udokumentowanie oraz pokazanie ile czasu i trudu potrzeba
ale jeśli ktoś się zaweźmie to może śmiało mówić,
że jedyną rzeczą niemożliwą jest otworzenie parasola w dup..
Znajdziesz chwilkę czasu (chyba że już gdzieś jest) aby opisać wrzeciono we frezarce CNC?
Z tego co zauważyłem, użyłeś pinoli z jakieś wiertarko-frezarki? Jakieś spostrzeżenia?
Przerobione z wrzeciona WS16 - kłopotliwe gdyż na wielowypuście jest za mało mięsa by przepuścić szpilkę pod MK2. Cześć została więc odcięta i zastąpiona dodatkową "tuleją" (widać to na filmie) 2:28 min poza tym bez węglika ciężko było się przewiercić. Reasumując taką przeróbkę polecam jedynie komuś kto ma zaplecze maszynowe oraz posiada już takie wrzeciono lub kupi okazyjnie za ok. 150zł
jak widać fajnie gryzie stal mimo słabego silnika gorzej z alu. przy małych średnicach narzędzia bo zamiast min.15000 obr. to ja mogę zaoferować max. 4000 obr. potem się już bardzo grzeją łożyska Zaleta to wymiana narzędzia- robię np. to na 6 narzędzi - raz zmierzone i można jechać z robotą.