Tak jak w temacie zamierzam zbudować frezarkę cnc o polu roboczym 1000x750x200. Wymiary całej konstrukcji 1500x1000x700.Na całość mam zamiar przeznaczyć około 2600zł. W tej kwocie mam na myśli głównie części zakupione z strony sponsora a o stal do konstrukcji się nie martwię na złomie dostane dobre materiały za grosze.W związku z tą konstrukcją mam wile pytań związanych z rodzajem elementów do użycia jej budowy.
Będę opisywał każdą oś osobno myślę ze to ułatwi sprawę w zrozumieniu co mam na myślę. Zapomniał bym frezarka ma mieć nieruchomą bramę i wrzeciono
kress 1050W nie wiem czy to dobre pomysł to także jeden z moich problemów.
No to tak oś x
Prowadnice wałki fi20 długość 1,5m długości na środku zamierzam dać 0,5m podporę.Będą w odległości od siebie 0,5m a łożyska wózka będą miały także odstęp 0,5m od siebie.Łożyska będą w oryginalnej obudowie z strony sponsora
Pytania :
Czy podpora będzie wystarczająca i czy wo gule jest potrzebna?
Następna oś y
Prowadnice wałek fi16 na całej długości podpory. Odległość między nimi 30cm.
Pytania:
Czy będą wystarczająco mocne aby pod ciężarem wrzeciona i osi z się nie uginać powyżej 0,1mm?
Oś z
Wałki fi20 długość 50cm bez podpór.
Pytanie :
Czy również będzie to wystarczająco wytrzymałe żeby nie przekraczać ugięcia 0,1mm ?
Jeszcze parę słów ogółem.
Do wszystkich napędów zamierzam użyć śrub trapezowych z nakrętkami z brązu o średnicy 16mm.Silniki krokowe o mocy 1,9Nm do wszystkich silników oczywiście sprzęgło.
Pytania:
Czy silniki będą wystarczającej mocy ?
Czy śruby nie są za grube albo odwrotnie ?
Jak na razie były by to moje wszystkie pytania jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę. Czekam na pomoc z waszej strony i sugestie co do zmiany projektu gdyż mam świadomość że to co wymełliśmy nie jest doskonałe i wymaga poprawki. No chyba że się mylę .