Jakiś czas temu zacząłem interesować się techniką CNC, miesiąc temu postanowiłem coś zbudować. Poczytałem trochę to forum i po prostu szczęka mi opadła jak zobaczyłem "amatorskie" frezarki. Dlatego zastanawiałem się czy w ogóle prezentować tu co wymyśliłem. Jako że jestem studentem budżet mam znacznie ograniczony. Jest to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja mechaniczna. Proszę więc o wyrozumiałość lub o usunięcie tematu jeśli zaniża poziom forum.

Do rzeczy. Na początku powstał projekt w sketchupie:

Dalej zabrałem się za kompletowanie profili i pospawanie podstawy:

Do mocowania wałków użyłem obejm zaciskowych 12, a do łożyska uchwytu do rur.

Wszytko wymierzone i równe co do milimetra (nie mam dokładniejszych przyrządów), trzyma kąty i wydaje się OK.
Wałki to zwykłe stalowe 12mm oszlifowane i wypolerowane ręcznie, a śruba to metryczna 10.
Wielu powie pewnie, że za słabe, nie równe i w ogóle. Zdaje sobie z tego sprawę, celem jest głównie poznanie problemów przy takich konstrukcjach i podstawy budowy maszyn. Chciałbym żeby potrafiło wyfrezować w drewnie, jakieś napisy w pleksie, może płytki drukowane, ale do tego będzie pewnie za mało dokładna.
Dalsza praca w toku... Jeśli ktoś będzie zainteresowany chętnie będę aktualizował temat.