ploter HAVOK - problemy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
ploter HAVOK - problemy
Witam wszystkich.
Od ponad 2 lat używamy tego plotera i ciągle są z nim problemy. W tej chwili maszyna pokazuje błąd położenia w osi Z i nie trzyma wymiaru. Ponadto serwa nie pracują płynnie, są gwałtowne uderzenia przy hamowaniu w osiach X i Y . Podczas ruchu w osi Y są wyraźne szarpania stołem. Czy ktoś z szanownych Panów może mi pomóc? Jestem już skłonny wymienić nawet całe sterowanie (obecnie to cncgraf). W takim stanie maszyna wykonuje mi buble.
Pozdrawiam
Roman
Od ponad 2 lat używamy tego plotera i ciągle są z nim problemy. W tej chwili maszyna pokazuje błąd położenia w osi Z i nie trzyma wymiaru. Ponadto serwa nie pracują płynnie, są gwałtowne uderzenia przy hamowaniu w osiach X i Y . Podczas ruchu w osi Y są wyraźne szarpania stołem. Czy ktoś z szanownych Panów może mi pomóc? Jestem już skłonny wymienić nawet całe sterowanie (obecnie to cncgraf). W takim stanie maszyna wykonuje mi buble.
Pozdrawiam
Roman
- Załączniki
-
- scrin ekranu
- scrin1.JPG (15.61 KiB) Przejrzano 839 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Trudno odpowiedzieć na ten problem, nie znając konstrukcji maszyny.
Myślę, jednak że to problem mechaniki. Miałem podobny problem z frezarką znanego polskiego producenta. Problem był z zamocowaniem koła pasowego na osi y, które było blokowane na śrubie (bez nacięć) poprzez dwa grzybki. Przy masie bramy ok.400 kg takie rozwiązanie jest bez sensu. Efekt był podobny jak u kolegi. Proszę sprawdzić mocowanie kół pasowych na osiach.
Myślę, jednak że to problem mechaniki. Miałem podobny problem z frezarką znanego polskiego producenta. Problem był z zamocowaniem koła pasowego na osi y, które było blokowane na śrubie (bez nacięć) poprzez dwa grzybki. Przy masie bramy ok.400 kg takie rozwiązanie jest bez sensu. Efekt był podobny jak u kolegi. Proszę sprawdzić mocowanie kół pasowych na osiach.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Kontroler SMC4D
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/cncgraf.htm
www.boenigk-electronics.com
Czy Twój problem dotyczy tylko osi Z?
Jeśli tak to sprawdziłbym sterownik odpowiedzialny za tą oś.
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/cncgraf.htm
www.boenigk-electronics.com
Czy Twój problem dotyczy tylko osi Z?
Jeśli tak to sprawdziłbym sterownik odpowiedzialny za tą oś.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Tak, w tej chwili problem dotyczy tylko osi Z. Był u mnie "serwis producenta", ale przyjechał z kluczem 13/17, poprzestawiał zworki na switchu cncgraf i stwierdzili, ze jest ok. Wtedy błąd zaczął się pojawiać we wszystkich osiach. To były już nie dziesiąte części, lecz całe milimetry. Po dwóch dniach w rozmowie telefonicznej, kazali mi przestawić zworki w poprzednie położenie (zworka nr 3 na switchu na cncgraf) i wszystko wróciło do stanu z przed przyjazdu serwisu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
CncGraf jest dobrym programem , sterownik również , ale dla całkowitej pewności montuje Mach3 wraz z sterowaniem CS-MIO ... problemów brak
Problemy z osiami , szarpanie , są najczęściej spowodowane zakłóceniami , a które w przypadku USB i ogólnie całego SMC4D są czasami dość trudne do wyeliminowania.
CncGraf jest dobrym programem , sterownik również , ale dla całkowitej pewności montuje Mach3 wraz z sterowaniem CS-MIO ... problemów brak

Problemy z osiami , szarpanie , są najczęściej spowodowane zakłóceniami , a które w przypadku USB i ogólnie całego SMC4D są czasami dość trudne do wyeliminowania.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein