Frezarka cnc - kosztorys
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Frezarka cnc - kosztorys
Witam,
jestem nowy na tym forum ale bym prosił o pomoc. Przejrzałem istniejące tematy i chyba nie ma w nich odpowiedzi na moje pytanie. Potrzebowałbym z grubsza wiedzieć ile wyniesie koszt zaprojektowania i zbudowania frezarki. Chce ów frezarkę wykonać jako proce dyplomową i najpierw żeby w ogóle katedra zgodziła na taki temat musi wiedzieć czy ją na to stać. Nie chodzi mi tu o dokładnie ile co kosztuje tylko orientacyjny koszt głównych podzespołów. W zamyśle ma to być frezarka 3 osiowa z ruchomym stołem wielkości pomiędzy A4-A3, z pionowym wrzecionem. Może mistrzem z dziedzinie mechaniki i elektroniki nie jestem ale przynajmniej podstawy wiedzy posiadam.
Głównymi elementami na pewno muszą być:
-3 silniki krokowy (serwa)
-wrzeciono
- silnik napędzający wrzeciono (i tu właśnie nie wiem jaki )
-stół krzyżowy (lub 2 śruby toczne i wózkami)
- sterownik silników
- korpus
(jeżeli czegoś nie wymieniłem prosiłbym o dopowiedzenie)
I tu właśnie prosił bym mądrzejszych kolegów o pomoc.
jestem nowy na tym forum ale bym prosił o pomoc. Przejrzałem istniejące tematy i chyba nie ma w nich odpowiedzi na moje pytanie. Potrzebowałbym z grubsza wiedzieć ile wyniesie koszt zaprojektowania i zbudowania frezarki. Chce ów frezarkę wykonać jako proce dyplomową i najpierw żeby w ogóle katedra zgodziła na taki temat musi wiedzieć czy ją na to stać. Nie chodzi mi tu o dokładnie ile co kosztuje tylko orientacyjny koszt głównych podzespołów. W zamyśle ma to być frezarka 3 osiowa z ruchomym stołem wielkości pomiędzy A4-A3, z pionowym wrzecionem. Może mistrzem z dziedzinie mechaniki i elektroniki nie jestem ale przynajmniej podstawy wiedzy posiadam.
Głównymi elementami na pewno muszą być:
-3 silniki krokowy (serwa)
-wrzeciono
- silnik napędzający wrzeciono (i tu właśnie nie wiem jaki )
-stół krzyżowy (lub 2 śruby toczne i wózkami)
- sterownik silników
- korpus
(jeżeli czegoś nie wymieniłem prosiłbym o dopowiedzenie)
I tu właśnie prosił bym mądrzejszych kolegów o pomoc.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Ty się pytasz "ile kosztuje samochód i czy mnie na niego stać ?".maczug pisze:mi własnie się rozchodzi aby szacunkowo dowiedzieć się cen poszczególnych podzespołów. Żebym w ogóle wiedział czy dostane zielone światło ( fundusze) na budowę tego cacka
Odpowiedź brzmi "kosztuje tysiąc, albo sto tysięcy i Cię stać, albo nie".
Jeśli zrozumiałeś, to zadaj pytanie, jeśli nie zrozumiałeś, to nie zawracaj du**, rzuć studia i się zajmij czymś, do czego się nadajesz.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Ja robię właśnie taki projekt na prace magisterska i kosztorys zrobiłem. Założenia były takie żeby to wszystko było trwałe więc na prowadnice poszły wózki szynowe które zjadły ponad 2tyś budżetu następnie śruby kulowe ponad tysiąc. wrzeciono kress 800 600pln. Sterowniki to nie mam czasu się bawić w projektowanie skrzynki zresztą nie wiedziałbym jak profesjonalnie zabrać się za to bo nie jestem elektrykiem więc wziąłem gotowe sterowniki z mixpolu w obudowie z zasilaczem tylko podłączyć to ok 760pln. Do zaprojektowania miałem całe stanowisko nie tylko maszynę i sporo kosztowały rzeczy typu komputer, monitor dotykowy, mach 3, windows xp i stół warsztatowy. to było chyba około 4tyś bo przecież nie napiszę w kosztorysie pracy mgr żeby kupić komputer za dwie stówy używany. Doszło sporo pierdół przycisków, materiałów itd. kosztów obróbki nie liczyłem bo założenie było że będzie to wykonane na warsztatach uczelnianych wiec free i wyszło ok 12tys.