Mój stalak 620x320
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Mój stalak 620x320
Witam przedstawiam moją maszynkę. Poniżej krótki opis.
Pole robocze 620x320x85
Silniki: 3x2,0Nm
Sterownik: http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 61017.html
Wrzeciono: DWT 550 W
Wałki podparte fi16
Śruby 16x4.
Moja maszynka:
http://zapodaj.net/baf12515851c.jpg.html
Nie wiem czego nie mogę dodać załączników. Proszę o opinie.
Pole robocze 620x320x85
Silniki: 3x2,0Nm
Sterownik: http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 61017.html
Wrzeciono: DWT 550 W
Wałki podparte fi16
Śruby 16x4.
Moja maszynka:
http://zapodaj.net/baf12515851c.jpg.html
Nie wiem czego nie mogę dodać załączników. Proszę o opinie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Z tymi opiniami będzie ciężko z jednym, rozmazanym zdjęciem. Jeśli się nie da na forum wrzucić, to może spakować kilka ładnych zdjęć do rar'a i umieścić plik na sendspace lub podobnym, a tutaj tylko link ?? Sam jestem ciekaw jak to wygląda dokładniej, jednak niewiele widać.
Do czego jest wykorzystywana ( może jakiś filmik na youtube? ). Czy brama nie odgina się na boki ?? Pytam, bo widzę, że jest bardziej szeroka niż długa ( w sensie, że ruch w x na bramie jest większy niż w y na podstawie, a tym samym brama jest długa.
Konstrukcja z zamkniętego profilu o przekroju kwadratowym ?? ( wydaje się delikatny - jakie wymiary ? )
Czy w uzyskaniu większej sztywności, nie myślał kolega nad umieszczeniem trójkątnych zastrzałów od bramy do podstawy ??
Sprzęgła widzę wykonane w technologii "wężyk zbrojony ", jeśli mnie oczy nie mylą.
Jakieś odczucia własne, po tym jak już zaczęła pracować?? Jakie prędkości przejazdów uzyskuje na sucho ??
Do czego jest wykorzystywana ( może jakiś filmik na youtube? ). Czy brama nie odgina się na boki ?? Pytam, bo widzę, że jest bardziej szeroka niż długa ( w sensie, że ruch w x na bramie jest większy niż w y na podstawie, a tym samym brama jest długa.
Konstrukcja z zamkniętego profilu o przekroju kwadratowym ?? ( wydaje się delikatny - jakie wymiary ? )
Czy w uzyskaniu większej sztywności, nie myślał kolega nad umieszczeniem trójkątnych zastrzałów od bramy do podstawy ??
Sprzęgła widzę wykonane w technologii "wężyk zbrojony ", jeśli mnie oczy nie mylą.
Jakieś odczucia własne, po tym jak już zaczęła pracować?? Jakie prędkości przejazdów uzyskuje na sucho ??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Powinieneś sam coś więcej napisać - podzielić się wrażeniami z pracy, bo maszyna już zrobiona i do drewna się pewnie nadaje (widzę drewniany stół). Z twardszym materiałem pewnie będzie gorzej, bo pomijając delikatny profil bramy to brak chociaż drobnej podpory (pod kątem od podstawy), któraby ją usztywniła.
-
Zdjęc bedzie wiecej dzis wieczorem bo pracuje nad elektryką - to postrzelam foty i co s wiecej dam - sprzegla - na razie z wężyka już idą do mnie normalne - brama sie wcale nie odchyla ale prawdziwa prace wykona dopiero w sobote, bo będę testowal prace w aluminum - na razie zastrzałów nie przewiduję, ale kto wie. Profil z jakiego jwst wykonana rama to 60x30x3mm (grubosc). Stolik na razie drewniany - robi się już teowy. Więcej szczegółów podam jak cos więcej wyjdzie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja też żyłem w nieświadomości, dopóki nie kupiłem czujnika zegarowego. Znacznie solidniejsza chińska konstrukcja "ugieła mi się" bez wysiłku pod ręką o +/-0,2mm. Przy drewnie i tworzywach będzie ok, ale jak chcesz aluminium frezować, to dużych prędkości nie uzyskasz bez usztywnienia. Chyba, że nie zależy ci na prędkości lub na jakości powierzchni po obróbce.Johnny pisze:brama sie wcale nie odchyla ale prawdziwa prace wykona dopiero w sobote, bo będę testowal prace w aluminum - na razie zastrzałów nie przewiduję, ale kto wie. Profil z jakiego jwst wykonana rama to 60x30x3mm (grubosc)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Z tą bramą to podejrzewam, że samo wyjdzie przy cięższej pracy, jeśli do niej kiedyś dojdzie, ma to tym mniejsze znaczenie, że dokładność jakiej autor oczekuje od maszynki, i jaką jest w stanie z niej wycisnąć, jest pewnie znaczenie niższa niż książkowe 0,01 [mm]
- a jeszcze do tego dochodzi sprawa tego będzie obrabiane ( pianka polietylenowa, drewno, alu )
Chciałbym zapytać jeszcze o wrzeciono - zainteresowało mnie to DWT - na all.. znalazłem taką, cenowo bardzo miło i przyjemnie, wykonanie znaczne lepsze niż tych za kilkadziesiąt zł z marketu, jakieś duraluminium na obudowie łożyska itp - Ciekaw jestem jak się sprawuje - oczywiście jeśli już coś nim działałeś. A może któryś z kolegów ma takie i używa? Po cenie nie spodziewam się jakości Kressa, nawet Proxxony widziałem sporo droższe ( 260 zł ), ale na początek może takie coś by wystarczyło. Jakieś doświadczenia w tej materii ?

Chciałbym zapytać jeszcze o wrzeciono - zainteresowało mnie to DWT - na all.. znalazłem taką, cenowo bardzo miło i przyjemnie, wykonanie znaczne lepsze niż tych za kilkadziesiąt zł z marketu, jakieś duraluminium na obudowie łożyska itp - Ciekaw jestem jak się sprawuje - oczywiście jeśli już coś nim działałeś. A może któryś z kolegów ma takie i używa? Po cenie nie spodziewam się jakości Kressa, nawet Proxxony widziałem sporo droższe ( 260 zł ), ale na początek może takie coś by wystarczyło. Jakieś doświadczenia w tej materii ?
-
Tak na prawdę dopiero je testuje i chodzą na 1,5 m/min, bo wszystko się dociera dopiero.DawidK2010 pisze:Jakie osiągasz prędkości posuwu i przyspieszenia ze swoimi silnikami i sterowaniem?
[ Dodano: 2010-12-30, 11:54 ]
Linki do większej ilości zdjęć...
http://www.sendspace.pl/file/c4eeb62ffd8a339756b7052