teraz trochę o samej budowie : Rama zespawana z profili 100*100 ścianka 3mm była spawana za pomocą miga i zestawu kątomierzy, które wykonałem sam. Podpory wałków były wycinane na przecinarce drutowej ze sztab metalu z odzysku. Wałki ustawiałem za pomocą kopiałów, które też sam zrobiłem. Napęd stanowią śruby trapezowe 16*4 i nakrętki poliamidowe na x i y na zecie będzie brąz martwi mnie tylko ciężar całej osi z będzie wynosił około 10 kg i pytanie czy takie łożyska wytrzymają lmop !!! . Wałki to fi20 czy nie za cienkie.
[ Dodano: 2011-05-12, 13:36 ]
tutaj jak widać zamontowany jest już stół o wadze 15 kg czy silnik krokowy 2Nm da rade nie wiem.l[ Dodano: 2011-05-12, 13:37 ]
[ Dodano: 2011-05-12, 13:50 ]
Na specyfikacji nakrętek poliamidowych jest napisane,że są przeznaczone do obrotów nie większych nisz 300obr/min a ja za pomocą wkrętarki osiągałem obroty 600obr/min czy to będzie realne podczas ciągłej pracy

i płytę z aluminium o wymiarach 200*350*14mm którą zawiesiłem na sprężynach EKSPANDER
nie długo mam zamiar kupić wrzeciono i maszynka zaczyna nabierać formy oby tylko tak funkcjonowała ja wygląda
a oto wrzeciono wstawiłem frezarkę do drewna 1300wat niemieckiej firmy BOF1300
a to całość brakuje mi jeszcze tylko sterowania i sprzęgieł niedługo je będę montyował.