Pytanie o frezarke i dodatkowe wyposażenie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
pabloot
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Pytanie o frezarke i dodatkowe wyposażenie

Post napisał: pabloot » 16 wrz 2010, 15:03

Witam,
jako że jest to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałem się przywitać :)

Zaczynam dopiero przygodę z obróbka metali więc chciałem zaczerpnąć rady u specjalistów :)

Zdecydowałem się na zakup frezarki OPTIMUM BF20L Vario w cenie 5200 PLN, chciałem w związku z tym zapytać co potrzebował bym aby funkcjonować, na początek, a dokładniej jakie dodatkowe wyposażenie, uchwyty itd... w zestawie dają stożek morse`a, b16 M10 trzpień mocujący M10.
Chciałem też zapytać czy opłaca się kupować wyposażenie dodatkowe w tej firmie czy lepiej we własnym zakresie. W załączniku karty katalogowe

Z góry dziękuje za pomoc :) w przyszłości oczywiście zamierzam te frezarkę przerobić do wersji CNC. Dodam też ze jestem samoukiem i mam nadzieje ze w dużym stopniu to forum mi pomoże :)

Pozdrawiam
Paweł
Załączniki
frezarki_OPTI BF20 VARIO_OPTI BF20L VARIO.pdf
(362.08 KiB) Pobrany 1195 razy
frezarki_wyposazenie_opcjonalne.pdf
(1.19 MiB) Pobrany 1622 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 wrz 2010, 15:45

co Cię skusiło do kupna tego owego ? bo za piatke można zbudować podobną acz o niebo sztywniejszą i dokładniejszą i od razu cnc
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 16 wrz 2010, 16:24

bartuss1 chyba drugą maszynę za tyle da się zrobić, bo przy pierwszej to raczej ciężko (jak człowiek nie ma doświadczenia). Moja miała tanio wyjść, a już przekraczam budżet (5000 już dawno pękło :)).

Autor tematu
pabloot

Post napisał: pabloot » 16 wrz 2010, 16:45

Co mnie skusiło... właśnie to co kolega ezbig napisał poczytałem troche forum i albo komuś nie wyszło to co zrobił albo wyszło duzo drożej. Jest to moja pierwsza maszynka a czytałem na zagranicznych forach również ze ludzie sobie ja chwalą wygląda w miarę solidnie itd.
dodam jeszcze ze mam zamiar robić ploter cnc i chciałem wykorzystać te frezarke do wykonywania elementów tego plotera :)

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 16 wrz 2010, 17:01

kolego niedawno znajomy kupił rosyjska frezarkę cnc na prowadnicach z rolkowych

jest 3 razy większa niż te twoja

dał za nią 4 tys

jako serwa zapodał silniki od pralek i odpowiednio zasilił i wysterował wahle 3,0

śmiga nią aż miło

podobno nowa zmodernizowana bo tamta miał 2 szafy sterujące i program na papierze dziurkowanym kosztuje ok 10tyś

ale to już frezarka na której zrobisz jakieś zlecenie i zarobisz

Autor tematu
pabloot

Post napisał: pabloot » 16 wrz 2010, 17:19

problem jest taki ze aktualnie nie mam pomieszczenia i musze to wtargac do piwnicy :) nastawiam sie raczej na małe detale w alu raczej czasami cos w stali ale raczej nic skomplikowanego

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 16 wrz 2010, 19:06

Witam Kolegę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: na najlepszym Forum o tematyce amatorskich maszyn CNC w Polsce .....

chociaż dwóch innych ...... kolegów .... w iście staropolskim .... klimacie już to uczyniło :oops: :oops: :oops: .

Ton ich powitania kładę na karb frontu atmosferycznego który nad nami przemyka.

Jeśli maszynka została kupiona to jakiekolwiek rozważania warto - nie warto, są bezprzedmiotowe.

Lepszą maszynkę za takie lub mniejsze pieniądze i to CNC pewnie można zrobić - gdy ma się wiedzę a za plecami dobrze wyposażony warsztat i parę lat praktyki, gdy podzespoły robi kolega w ramach tzw. fuchy , gdy ...... małżonek umarł a żona spienięża zawartość jego warsztatu , gdy .... ktoś pozbywa się gorącego towaru itp. w innej sytuacji jest to raczej mało prawdopodobne.

Myślę, że pomysł polegający na dorabianiu na tej maszynce podzespołów zwiększających jej funkcjonalność aż do funkcji CNC ... to bardzo dobry pomysł. Dużo się Kolega w ten sposób nauczy. Wiem to z autopsji. Rady udzielane na forum są zwykle bardzo pomocne.

Czy wyposażenie kupować tu gdzie maszynkę czy gdzie indziej jak kolega porówna ceny
odpowiedź stanie się oczywista.
Ja zwykle robię zakupy w tej firmie - na Allegro :

DARMET

lub bezpośrednio w Ich sklepie internetowym :http://www.darmet.com.pl/

Szybka dostawa kurierem. Dlaczego ONI - hmm... ,zdarzyła się Im jedna "obsuwa" sprzedali komuś ostatnią sztukę tego co zakupiłem przez Allegro. Facet do mnie przedzwonił, powiedział co się stało i ... zaproponował wyższy model za cenę jaką miałem zapłacić za niższy ..... oczywiście zgodziłem się.
Prawdziwą jakość Firmy poznaje się tak naprawdę nie po tym jak działa na co dzień tylko po tym jak rozwiązuje problem gdy się pojawi. Ceny też mają OK.

Co do tego co kupić poczekam aż wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy .
W moich najbliższych planach będzie chyba wytaczadło.

Pozdrawiam
:wink:

Autor tematu
pabloot

Post napisał: pabloot » 16 wrz 2010, 20:18

Zbych07 maszynka nie jest jeszcze kupiona dzisiaj już prawie ja zamowiłem ale stwierdziłem że napisze na forum i zobacze co szersze grono o tym myśli. Jeżeli chodzi o robienie hand made to nie twierdze ze bym nie dał rady ale doświadczenie w obsłydze i działaniu maszyn do obróbki skrawaniem jest zerowe nie mówiąc juz o budowaniu. Tak jak napisałeś nie mam niestety zaplecza warsztatowego żeby sobie samemu wykonywać jakieś elementy, mam dośc dobrze rozwinięte zdolności manualne:P ale to niestety nie wystarcza teoretycznie w pracy mam spawarke i dostep do materiałów ale to wszystko żadnej tokarki czy frezarki a żeby dorabiać detale na zlecenie to jakoś nie moge w to uwierzyc ze zmiescił bym sie w 6k PLN

Pozdrawiam

Jak macie doświadczenie z mniejszymi frezarkami to czekam na sugestie tylko tak jak wcześniej wspomniałem musi sie zmiescic do piwnicy i nie może warzyć 500 kg bo musze ja przenieśc w rekach po ok 50 schodach :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”