Projekt plotera frezującego i grawerującego.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Projekt plotera frezującego i grawerującego.
Witam wszystkich kolegów sterujących numerycznie!
Treść tego tematu i kolejnych, dotyczyć będzie pytań o elementy plotera frezującego do aluminium i tworzyw sztucznych, który będę projektował.
Pole robocze jakie chciałbym osiągnąć to dla X 1500 mm, Y 1000 mm i Z 400 mm.
Posuw roboczy czyli G1 przynajmniej 2000 mm/min a obroty wrzeciona przynajmniej 18000/min.
Konstrukcję stołu i mostu wykonam z aluminium.
To takie ogólne założenia, które jeszcze zweryfikuje, aczkolwiek chcę się trzymać ich:)
Moje pierwsze pytanie dotyczy sterownika 3 osiowego 3D4A.
Przynajmniej na razie nie czuję się na siłach żeby samodzielnie składać sterownik więc rozważam zakup gotowca który jest w sklepie CNC.
Jest to sterownik obsługując 3 silniki mikrokrokowe 4008A które też można zakupić w zestawie.
A zastanawiam się czy ten sterownik jest na tyle elastyczny że można zastąpić jeden silnik napędzający śrubę w osi X, 2 silnikami, obsługiwanymi przez ster. oś. X, rozstawionymi u podstaw mostu tak aby przełożyć napęd za pomocą listw i kół zębatych położonych tuż obok prowadnic liniowych?
Pozdrawiam!
krzesimirr
Treść tego tematu i kolejnych, dotyczyć będzie pytań o elementy plotera frezującego do aluminium i tworzyw sztucznych, który będę projektował.
Pole robocze jakie chciałbym osiągnąć to dla X 1500 mm, Y 1000 mm i Z 400 mm.
Posuw roboczy czyli G1 przynajmniej 2000 mm/min a obroty wrzeciona przynajmniej 18000/min.
Konstrukcję stołu i mostu wykonam z aluminium.
To takie ogólne założenia, które jeszcze zweryfikuje, aczkolwiek chcę się trzymać ich:)
Moje pierwsze pytanie dotyczy sterownika 3 osiowego 3D4A.
Przynajmniej na razie nie czuję się na siłach żeby samodzielnie składać sterownik więc rozważam zakup gotowca który jest w sklepie CNC.
Jest to sterownik obsługując 3 silniki mikrokrokowe 4008A które też można zakupić w zestawie.
A zastanawiam się czy ten sterownik jest na tyle elastyczny że można zastąpić jeden silnik napędzający śrubę w osi X, 2 silnikami, obsługiwanymi przez ster. oś. X, rozstawionymi u podstaw mostu tak aby przełożyć napęd za pomocą listw i kół zębatych położonych tuż obok prowadnic liniowych?
Pozdrawiam!
krzesimirr
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Daj mocniejsze silniki aby były z lekkim zapasem co uchroni cię od gubienia np: kroków czyli silnik z przedziału 8-12,5 Nm do napędu bramy , napęd bramy zrealizuj na 2 śrubach napędowych .krzesimirr pisze:Też raczej nie chcę żeby maszyna się ślimaczyła.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Rozumiem że jeden taki silnik do napędu 2 śrub za pomocą np pasa klinowego wystarczy?gmaro pisze:silnik z przedziału 8-12,5 Nm do napędu bramy , napęd bramy zrealizuj na 2 śrubach napędowych
Ewentualnie po jednym silniku 4-6 Nm na każdą śrubę...?
Czy przy okazji możecie mi polecić książkę traktującą o budowie maszyn?
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Warto zastosować śruby o skoku 10mm , oraz przełożenie na pasku 1do2 - prędkość jaką się uda uzyskać to spokojnie 5m/min - a może i więcej jeśli niedokładności montażu nie będą wprowadzały oporów.No właśnie, czy nie będzie tak że przy śrubach napędowych nie będę w stanie osiągnąć zamierzonych parametrów?
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein