Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zrobienie sobie niewielkiej frezareczki/grawerki CNC docelowo do frezowania w drewnie, plexii i aluminium.
Pole robocze w/g założeń wyniesie około 350x280x100. Czyli lekko większe od kartki A4.
Sterowniki planuję zastosować jakieś "home made" do 2A najlepiej z podziałem kroku przynajmniej 1/8.
Silniczki krokowe o momentach: Oś X - 1,6Nm, Oś Y,Z - 1,4Nm.
Śruby napędowe - albo trapezowe albo anodowane M14.
Osie będą podparte z jednej strony na prowadnicy liniowej z wózkiem, środek to śruba napędowa i druga strona dla "balansu" zostanie oparta na pręcie polerowanym fi 12mm + łożyska liniowe.
Ogólnie projekt miał być w stylu DiT gdyż ze względu na ograniczone środki chciałbym uciec się do zastosowania części elementów "wysokiej jakości" a części tych z niższej półki. Zawsze zostawiam sobie furtkę do późniejszej modyfikacji i założenia drugiej prowadnicy z wózkiem zamiast pręta lub inne modyfikacje aby całość była wyższej jakości.
Jak na razie wziąłem się za prace mechaniczne, gdyż stwierdziłem, że zrobienie elektroniki to najmniejszy problem a nawet gotowe rozwiązania są dostępne od ręki więc tu nie powinno być, żadnych problemów.
Oto pierwsze wstępne efekty prac nad frezareczką... Rama wykonana z profili stalowych o wymiarze 20x20mm - jeszcze bez nóżek i mocowań silniczków. Spawałem samodzielnie także jakość może być średnia

Fotki pierwszych prac - chyba aparat troszkę zniekształcił bo miejscami krzywo wygląda, ale w "realu" jest dostatecznie "prosto"

Co sądzicie o takim projekcie? wszelkie opinie, propozycje itp będą mile widziane