Pragnę zbudować frezarke cnc ,nic nadzwyczajnego. Ale ja chcę przy tym zaoszczędzić wiele kasy. Nie mam doświadczenia w budowie takiej maszyny ale jestem elektromechanikiem z wykształcenia więc z tym nie ma problemu raczej z warsztatem ale jakoś poradzę.
Kilka słów o tym co zamierzam zbudować ma być to frezarka o obszarach roboczych 1000/500/30mm więc raczej coś takiego bardzo płaskiego. widziałem kilka fajnych modeli na ty forum i jedna mi się spodobała tu jest link http://www.mg-certus.pl/mg8045rpkk.html
Chylę czoło przed konstruktorem super robota choć znalazłem w niej jedną wadę.
Nie wiem jaka jest w niej wielkość Z ale uważam że brama jest umiejscowiona zbyt wysoko a co za tym idzie środek ciężkości.
przedstawiam rysunek poglądowy swojej maszynki

Trochę danych
do frezowania chce wstawić frezarkę górnowrzecionową makitka 8mm posiada ona podstawę która opuszcza się w osi Z można coś z tym pokombinować by uniknąć wózka do z
wałki prowadzące do osi x 20mm bo są dość długie wstępnie 1200mm
w osi y myślę o zastosowaniu tylko jednego wałka fi 20mm i zastosować śrubę jako drugi wałek Długość osi y to tylko 600mm lecz nie wiem czy to dobry pomysł?
Blat roboczy a raczej podstawę maszyny myślę wykonać z stali i laminatu bramy to chyba jak widać z rysunku chyba jako takiej nie będzie
Piszcie koledzy co o tym myślicie