frezarka konstrukcja mieszana

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
ericccmad
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 18

frezarka konstrukcja mieszana

Post napisał: ericccmad » 13 maja 2010, 19:11

Witam wszystkich zakręconych.
Pragnę zbudować frezarke cnc ,nic nadzwyczajnego. Ale ja chcę przy tym zaoszczędzić wiele kasy. Nie mam doświadczenia w budowie takiej maszyny ale jestem elektromechanikiem z wykształcenia więc z tym nie ma problemu raczej z warsztatem ale jakoś poradzę.
Kilka słów o tym co zamierzam zbudować ma być to frezarka o obszarach roboczych 1000/500/30mm więc raczej coś takiego bardzo płaskiego. widziałem kilka fajnych modeli na ty forum i jedna mi się spodobała tu jest link http://www.mg-certus.pl/mg8045rpkk.html
Chylę czoło przed konstruktorem super robota choć znalazłem w niej jedną wadę.
Nie wiem jaka jest w niej wielkość Z ale uważam że brama jest umiejscowiona zbyt wysoko a co za tym idzie środek ciężkości.
przedstawiam rysunek poglądowy swojej maszynki
Obrazek
Trochę danych
do frezowania chce wstawić frezarkę górnowrzecionową makitka 8mm posiada ona podstawę która opuszcza się w osi Z można coś z tym pokombinować by uniknąć wózka do z
wałki prowadzące do osi x 20mm bo są dość długie wstępnie 1200mm
w osi y myślę o zastosowaniu tylko jednego wałka fi 20mm i zastosować śrubę jako drugi wałek Długość osi y to tylko 600mm lecz nie wiem czy to dobry pomysł?
Blat roboczy a raczej podstawę maszyny myślę wykonać z stali i laminatu bramy to chyba jak widać z rysunku chyba jako takiej nie będzie

Piszcie koledzy co o tym myślicie
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, 19:44 przez ericccmad, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pit » 13 maja 2010, 19:42

Ja jakoś nie widze żadnego rysunku.
Jeden wałek w osi to zamało, no jak myślisz dlaczego jeszcze taka konstrukcja nie powstała, a więc pomysł raczej zły tak samo jak zastosowanie jakiejś wiotkiej podstawy od silnika frezarki górnowrzecionowej.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 13 maja 2010, 19:43

Cały wątek o budowie maszyny znajdziesz :
https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... t16110.htm
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
ericccmad
Posty w temacie: 18

Post napisał: ericccmad » 13 maja 2010, 19:55

dziekuje panowie za zainteresowanie
Dla pana gmaro wielkie uznanie nie tylko jako konstruktora ale i człowieka czytam fourum i widzę że oprócz krytykanctwa potrafią nie liczni naprawdę pomóc . :mrgreen:Obrazek
podstawa ma być kratą z profila zmkniętego pole robocze laminat i być może jakieś otwory do zasysania celem mocowania materiałuObrazek

ma być to frezarka do PVC spienionego sklejki max. grubości to 5mm

Drogi panie Pit gada pan głupoty od wielu lat stosuje się takie rozwiązania daje się jeden pręt
prowadzący. Sruba o średnicy np.16 mm też ma własności usztywniające a może ja się mylę. Jesli pan nie widział proponuję otworzyć drukarka lub skaner a znajdzie pan tam potwierdzenie moich słówObrazek

oś y ma długość 600mm to przy pręcie prowadzącym fi 20mm i śrubie powiedzmy 16 mm wątpie by na karetkę zadziałały jakie kolwiek siły przy frezowaniu

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leoo » 13 maja 2010, 21:40

ericccmad pisze:oś y ma długość 600mm to przy pręcie prowadzącym fi 20mm i śrubie powiedzmy 16 mm wątpie by na karetkę zadziałały jakie kolwiek siły przy frezowaniu
W takim razie czekamy na pierwsze detale wykonane na maszynie.

pit
Posty w temacie: 9

Post napisał: pit » 13 maja 2010, 21:44

Może i w drukarkach tak jest tylko trzeba przemyśleć jedno czy to ma być urządzenie do nakładania farby na kartkę papieru czy frezarka do frezowania międzyinnymi sklejki.
śruba to raczej nic nie będzie usztywniała.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 maja 2010, 21:46

no niestety kol pit ma tu rację, to z powyzszego rysunku nie przejdzie, z tego względu ze łozyska liniowe na walku mogą się obracac wokól jego osi podczas pracy przesuwu, dwa walki eliminują obrot, nacisk na srubę jest niepoządany, gdyz ma ona pracowac na rozciaganie a nie na scinanie
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 13 maja 2010, 23:33

Dodam, że taka uginająca się śruba będzie stawiać dodatkowe opory nakrętce. Może przy łożysku się nie ugnie, ale na środku, to już na pewno i to przy niewielkiej sile. W drukarce takie siły nie występują.

bakprint
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 14 maja 2010, 10:42

ericccmad pisze:....od wielu lat stosuje się takie rozwiązania daje się jeden pręt
prowadzący. Sruba o średnicy np.16 mm też ma własności usztywniające a może ja się mylę. Jesli pan nie widział proponuję otworzyć drukarka lub skaner a znajdzie pan tam potwierdzenie moich słów...
Jeszcze za czasów studenckich (ho ho ho, kiedy to było) popełniłem podobną konstrukcję, ale w tokarce.
Poszedłem nawet dalej. Mianowicie, śruba M50x2 była jednocześnie prowadnicą i śrubą pociągową. Nakrętka była imakiem podpartym tak, że siła skrawania dociskała imak poprzez stalową kulkę ( przeciwdzałającą obracaniu sie imaka) do płaskiej, szlifowanej powierzchni.

Konstrukcja była zwarta, estetyczna itd. Nawet to pięknie działało i było sztywne..... do czasu aż zacząłem toczyć.

Posłuchaj kolegów i przemyśl temat jeszcze raz...

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 14 maja 2010, 16:32

Ja jeszcze tylko dodam ze śruba TR 16 ma średnice rdzenia 10.8 mm . Wiec 600 milimetrowa niepodparta prowadnica o średnicy 11mm do jakiejkolwiek frezarki to nie jest dobry pomysł .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”