Ploter frezujący wstępny projekt.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Ploter frezujący wstępny projekt.
Witam!
Zaczynam właśnie budowe mojej pierwszej maszynki. Ma to być ploter frezujący z bramą stałą o polu roboczym ok 280X360X150mm. Obrabiane będzie przede wszystkim aluminium oraz miedź sporadycznie płytki drukowane. Z elektroniką już się uporałem (to była ta łatwiejsza część) teraz czas na mechanike.
Pomysł jest następujący. Podstawa z profrili stalowych zamkniętych 120X60X6 oraz kątowników 60X60X6. Brama w całości z profili 120X60X6. Brama przykręcana do podstawy. Konstrukcja spawana, odprężana wibracyjnie lub wyżarzana.
Prowadnice liniowe z wobitu - wózki HGH15CA po 4 szt na oś. Szyna 4X 600mm na oś X i Y oraz 2X 300mm na oś Z.
Śruby trapezowe narazie muśle nad 16X4 z nakrętkami z mosiądzu.
Silniki sanyo denki 103g771-0611 a docelowo coś wększego np 1,89Nm.
Wrzeciono narazie Bosch GGS 27C bo takie udało mi się kupić okazyjnie nowe za 150zł.
Stół naracie myśle nad skręceniem dwuch profili 40X120 z systemu kanya ale to chyba nie jest dobry pomysł.
Konstrukcja krzyżaka narazie nie jest dopracowana.
Wszelkie sugestie i konstruktywna krytyka mile widziane.
Pozdrawiam
nizar
Zaczynam właśnie budowe mojej pierwszej maszynki. Ma to być ploter frezujący z bramą stałą o polu roboczym ok 280X360X150mm. Obrabiane będzie przede wszystkim aluminium oraz miedź sporadycznie płytki drukowane. Z elektroniką już się uporałem (to była ta łatwiejsza część) teraz czas na mechanike.
Pomysł jest następujący. Podstawa z profrili stalowych zamkniętych 120X60X6 oraz kątowników 60X60X6. Brama w całości z profili 120X60X6. Brama przykręcana do podstawy. Konstrukcja spawana, odprężana wibracyjnie lub wyżarzana.
Prowadnice liniowe z wobitu - wózki HGH15CA po 4 szt na oś. Szyna 4X 600mm na oś X i Y oraz 2X 300mm na oś Z.
Śruby trapezowe narazie muśle nad 16X4 z nakrętkami z mosiądzu.
Silniki sanyo denki 103g771-0611 a docelowo coś wększego np 1,89Nm.
Wrzeciono narazie Bosch GGS 27C bo takie udało mi się kupić okazyjnie nowe za 150zł.
Stół naracie myśle nad skręceniem dwuch profili 40X120 z systemu kanya ale to chyba nie jest dobry pomysł.
Konstrukcja krzyżaka narazie nie jest dopracowana.
Wszelkie sugestie i konstruktywna krytyka mile widziane.
Pozdrawiam
nizar
- Załączniki
-
- cnc2.jpg (19.24 KiB) Przejrzano 4609 razy
Tagi:
-
Narazie to tylko nasz szalony pomysł. Totalna amatorszczyzna i szukanie redukcji kosztów. Co do modelu wibratora to będe wiedział w przyszłym tygodniu.Piotrjub pisze:czy juz cos odprezali taka metoda czy dopiero beda sie uczyc. Napisz jaki model maja tego wibratora.
[ Dodano: 2006-04-09, 14:45 ]
Co do samej konstrukcji nie za wiotka? Prowadnice 15 mogą być?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
oby kosztem nauki technologii nie było w tym wypadku - remont maszynki. Wyżarzanie jest obróbką sprawdzoną i opisaną w literaturze. Boję się, że przy produkcji jednostkowej a zwłaszcza amatorskiej (a te określenia pasują do sporej części osób) odprężanie wibracyjne się nie sprawdzi.
...chyba, że ktoś dokładnie opisze technologię z wzorami, praktycznymi parametrami - częstotliwośc, czas obróbki itd.
...chyba, że ktoś dokładnie opisze technologię z wzorami, praktycznymi parametrami - częstotliwośc, czas obróbki itd.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
nizar pisze:Zaczynam właśnie budowe mojej pierwszej maszynki.
mam nadzieje ze będą foty z prac nad ploterkiem...pomysł i założenia baardzo fajne:)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Stan na dzień dzisiejszy.
Przyjechały prowadniczki osi X (Ina KUSE 25 H).
Jadą silniki dc z enkoderami ze stanów.
Jaką zaprogramowane atmele do UHU servodrivera z niemiec.
Jedna płytka do UHU już zrobiona narazie kompletuje elementy.
Zmieniły się założenia co do samej konstrukcji podsatawa i brama z grubszych profili 120X60X10mm. Prowadnice na Y prawdopodobnie HIWIN 20 po dwa wózki na szyne. Oś Z też 20 jeden przedłużony wózek na szyne.
Narazie mechanika leży. Spawacza ze stołem traserskim już mam. Szukam w trojmieście miejsca gdzie mogłbym to wyżarzyć i obrobić. Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.
[ Dodano: 2006-04-28, 21:42 ]
Dzisiaj dotarły zaprogramowane atmele z uhu-servo.de.
Przyjechały prowadniczki osi X (Ina KUSE 25 H).
Jadą silniki dc z enkoderami ze stanów.
Jaką zaprogramowane atmele do UHU servodrivera z niemiec.
Jedna płytka do UHU już zrobiona narazie kompletuje elementy.
Zmieniły się założenia co do samej konstrukcji podsatawa i brama z grubszych profili 120X60X10mm. Prowadnice na Y prawdopodobnie HIWIN 20 po dwa wózki na szyne. Oś Z też 20 jeden przedłużony wózek na szyne.
Narazie mechanika leży. Spawacza ze stołem traserskim już mam. Szukam w trojmieście miejsca gdzie mogłbym to wyżarzyć i obrobić. Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.
[ Dodano: 2006-04-28, 21:42 ]
Dzisiaj dotarły zaprogramowane atmele z uhu-servo.de.
- Załączniki
-
- IMG_8130.JPG (13.36 KiB) Przejrzano 4582 razy