[gotowiec] Co sądzicie o tej konstrukcji?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
mwsoft
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

[gotowiec] Co sądzicie o tej konstrukcji?

Post napisał: mwsoft » 17 kwie 2010, 15:07

Mam nadzieję że wybrałem dobry dział i nie zostanę zbesztany ;)

Po latach wróciła chętka na posiadanie CNC, przy czym powiększyły się dostępne fundusze :)

Budowę własnej maszyny dawno sobie z głowy wybiłem - za mało wiedzy, doświadczenia i umiejętności - jestem "tylko" elektronikiem. Bym utopił pieniądze.

Raczej na pewno sam bym sobie sam zbudował sterownik i to jest na razie kwestia wtórna.

Przypadkiem trafiłem na allegro na gotowy stół z silnikami Pyffela (http://www.pyffel.com.pl/) za 3,5kpln brutto. Konstrukcja wygląda zadziwiająco porządnie i profesjonalnie w stosunku do ceny i większości amatorskich widywanych w necie. Gdzie jest haczyk, co z nią jest nie tak i dlaczego pozory mylą? ;> Biorąc pod uwagę że ceny kompletnych rozwiązań o podobnych polach roboczych na allegro startują od 13kpln.

Silniczki wydają się trochę małe - z 3-4Nm? To wystarczające do takiej maszynki? Głównie będzie plastik obrabiany, czasami jakis detal z alu.

Wrzeciono to też chyba kwestia wtórna - zakładam, że kolejny 1000zl na to pójdzie.

Może ktoś z forum byłby w stanie zaoferować podobne konstrukcje?

Tagi:

MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Re: [gotowiec] Co sądzicie o tej konstrukcji?

Post napisał: MateuszZ » 17 kwie 2010, 16:20

mwsoft pisze:Budowę własnej maszyny dawno sobie z głowy wybiłem - za mało wiedzy, doświadczenia i umiejętności - jestem "tylko" elektronikiem. Bym utopił pieniądze.
Ja startowalem dokladnie z tej samej pozycji :)

A maszyna z tego linka:

https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... t17645.htm

W tym tygodniu juz byla wstepnie poskładana i jezdzila przy uzyciu wkretarki :lol: Zostala rozebrana do lakierowania i w przyszlym tygodniu skladamy ja na gotowo.

Jezeli masz kilka miesiecy na dlubanie w czasie wolnym - polecam - świetna zabawa :idea: Jezeli musisz pracowac JUŻ - kupuj gotowca :idea:

Silniki w tej maszynie nie maja 3Nm - raczej blizej jednego. Stabilnosc (sztywnosc) konstrukcji jest dyskusyjna (na forum swego czasu odradzano), ale o dziwo kumple frezuja na tym czołówki w alu - i bezproblemowo daje rade :idea:

M.

Autor tematu
mwsoft

Re: [gotowiec] Co sądzicie o tej konstrukcji?

Post napisał: mwsoft » 17 kwie 2010, 16:58

MateuszZ pisze:
Ja startowalem dokladnie z tej samej pozycji :)

A maszyna z tego linka:

https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... t17645.htm

W tym tygodniu juz byla wstepnie poskładana i jezdzila przy uzyciu wkretarki :lol: Zostala rozebrana do lakierowania i w przyszlym tygodniu skladamy ja na gotowo.

Jezeli masz kilka miesiecy na dlubanie w czasie wolnym - polecam - świetna zabawa :idea: Jezeli musisz pracowac JUŻ - kupuj gotowca :idea:

Silniki w tej maszynie nie maja 3Nm - raczej blizej jednego. Stabilnosc (sztywnosc) konstrukcji jest dyskusyjna (na forum swego czasu odradzano), ale o dziwo kumple frezuja na tym czołówki w alu - i bezproblemowo daje rade :idea:

M.
Nie no pięknie się zapowiada, ale jak dobrze zauważyłeś - nie mam na to czasu. Maszyna ma być tak naprawdę przydatnym narzędziem do prototypowania, a nie prototypem samym w sobie :D Ile Cię to będzie w przybliżeniu kosztować?

Możesz jakieś bliższe szczegóły nt. odradzania konstrukcji? O Pyffelu nie znalazlem za dużo na forum, głównie o sterownikach jak już.

http://www.youtube.com/user/cncpc#p/u/1/rEjnNRXDj_o
Patrzac na ten filmik tym bardziej ta maszyna wydaje się ciekawa, choć nie mam zbytnio odniesienia.

MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: MateuszZ » 17 kwie 2010, 17:17

bedzie kosztowac nieco wiecej, ale tez bedzie nieco lepsza :lol: (ciezsza, sztywniejsza, ze srubami kulowymi itp. ...)

A tak na serio - kosztuje to 3500 , kupujac do firmy : minus vat i dochodowy :idea: Gdybym temat podejmowal dzis (osobiscie potrzebuje sprzet na koniec maja - tazke na budowe mialem czas i traktowalem to jako zabawe) - sam bym ja pewnie kupil. Co do wad - niech wypowiedza sie inni :oops:

M.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”