Mała ktosntrukcja do protorypów PCB
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Mała ktosntrukcja do protorypów PCB
Witam
To mój pierwszy temat na tym forum wiec za wszelkie niejasności przepraszam. Mój plan będzie opierał się na stworzeniu konstrukcji obrabiarki przeznaczonej do tworzenia PCB.
Założenia sa takie aby:
- pole obróbki A4,
- skupienie się na na dużej dokładności osi Z
- prawdopodobnie do konstrukcji wykorzystam wrzeciono kress 800 W
- sterownik napewno oparty na własnej konstrukcji,
- konstrukcja metalowa oparta prawdopodobnie na sztywnej bramie,
Do dyspozycji prawdopodobnie będę miał pana z znajomościami w zakładzie który postara się pomóc w tworzeniu projektu, posiada wszelkie obrabiarki wiec stawiam na wysoką precyzje wykonania.
Projekt konstrukcji planuję wykonać w programie Autodesk Inventor.
A teraz kilka pytań do wszystkich.
Czy da się osiągnąć precyzje ok 2 um na osi Z jeśli tak to na jakich śrubach ?
Jaka konstrukcja będzie lepsza, sztywna czy ruchoma brama ?
Jakie silniki stosować do przesuwów ?
Pozdrawiam Sokol_09334
To mój pierwszy temat na tym forum wiec za wszelkie niejasności przepraszam. Mój plan będzie opierał się na stworzeniu konstrukcji obrabiarki przeznaczonej do tworzenia PCB.
Założenia sa takie aby:
- pole obróbki A4,
- skupienie się na na dużej dokładności osi Z
- prawdopodobnie do konstrukcji wykorzystam wrzeciono kress 800 W
- sterownik napewno oparty na własnej konstrukcji,
- konstrukcja metalowa oparta prawdopodobnie na sztywnej bramie,
Do dyspozycji prawdopodobnie będę miał pana z znajomościami w zakładzie który postara się pomóc w tworzeniu projektu, posiada wszelkie obrabiarki wiec stawiam na wysoką precyzje wykonania.
Projekt konstrukcji planuję wykonać w programie Autodesk Inventor.
A teraz kilka pytań do wszystkich.
Czy da się osiągnąć precyzje ok 2 um na osi Z jeśli tak to na jakich śrubach ?
Jaka konstrukcja będzie lepsza, sztywna czy ruchoma brama ?
Jakie silniki stosować do przesuwów ?
Pozdrawiam Sokol_09334
Tagi:
-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Mała ktosntrukcja do protorypów PCB
Mam pytanie z wynikające z czystej ciekawości. Czy przemyślałeś ekonomiczny sens całego projektu ? Metoda fotochemiczna wykonywana PCB jest przecież znacznie tańsza i daje zdecydowanie lepsze rezultaty.Sokol_09334 pisze:Mój plan będzie opierał się na stworzeniu konstrukcji obrabiarki przeznaczonej do tworzenia PCB.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
witam!
jakiś czas temu "popełniłem" konstrukcję takiego plotera. obszar roboczy to 370x280x55mm. konstruowałem go właśnie z myślą o frezowaniu PCB, wzorując się na konstrukcjach firmy LPKF. jak się okazało, oprócz pcb, ploter frezował z powodzeniem również drewno, tworzywa sztuczne i nawet dural.
konstrukcja z duralu, prowadnice to wałki fi 16 niepodparte (!!!), napęd - silniki krokowe (około 1A) i śruby trapezowe. w osiach X, Y śruby fi 16x4, w osi Z śruba Tr10x2. do tego nakrętki dzielone, ze sprężyną pomiędzy, dla łatwego kasowania luzu.
przy półkrokowej pracy silników (400 kroków na obrót) dawało to teoretyczną rozdzielczość 0,005mm w osi Z (w praktyce nie było aż tak pięknie
) ruchoma brama i wrzeciono Metabo 650W. program sterujący: EMC2 (linuxcnc).
Była to konstrukcja niskobudżetowa - ploter budowałem właściwie z tego co akurat miałem pod ręką - stąd niepodparte wałki i śruby trapezowe. pomimo to pracował zaskakująco dobrze, również przy frezowaniu pcb.
jeśli chodzi o konstrukcję plotera (ruchoma brama, czy sztywny), to w mojej ocenie, do frezowania pcb, nie ma to aż tak dużego znaczenia.
jeśli chodzi o "aspekt ekonomiczny" - od kiedy skonstruowałem ploter, już nigdy więcej nie myślałem o fotochemicznym wykonywaniu płytek prototypowych. jak zauważył kolega KuchateK, baaardzo dużo pracy ręcznej. w przypadku plotera program generuję pod Eagle, mocuję płytkę, zakładam freza, puszczam program i ... idę robić coś innego
frezy, to koszt porównywalny z ceną laminatu (allegro). jednak ma to sens w przypadku płytek prototypowych/jednostkowych.
jeśli chcesz i byłoby to pomocne, mogę podesłać Ci projekt mojego plotera.
pozdrawiam.
jakiś czas temu "popełniłem" konstrukcję takiego plotera. obszar roboczy to 370x280x55mm. konstruowałem go właśnie z myślą o frezowaniu PCB, wzorując się na konstrukcjach firmy LPKF. jak się okazało, oprócz pcb, ploter frezował z powodzeniem również drewno, tworzywa sztuczne i nawet dural.
konstrukcja z duralu, prowadnice to wałki fi 16 niepodparte (!!!), napęd - silniki krokowe (około 1A) i śruby trapezowe. w osiach X, Y śruby fi 16x4, w osi Z śruba Tr10x2. do tego nakrętki dzielone, ze sprężyną pomiędzy, dla łatwego kasowania luzu.
przy półkrokowej pracy silników (400 kroków na obrót) dawało to teoretyczną rozdzielczość 0,005mm w osi Z (w praktyce nie było aż tak pięknie

Była to konstrukcja niskobudżetowa - ploter budowałem właściwie z tego co akurat miałem pod ręką - stąd niepodparte wałki i śruby trapezowe. pomimo to pracował zaskakująco dobrze, również przy frezowaniu pcb.
jeśli chodzi o konstrukcję plotera (ruchoma brama, czy sztywny), to w mojej ocenie, do frezowania pcb, nie ma to aż tak dużego znaczenia.
jeśli chodzi o "aspekt ekonomiczny" - od kiedy skonstruowałem ploter, już nigdy więcej nie myślałem o fotochemicznym wykonywaniu płytek prototypowych. jak zauważył kolega KuchateK, baaardzo dużo pracy ręcznej. w przypadku plotera program generuję pod Eagle, mocuję płytkę, zakładam freza, puszczam program i ... idę robić coś innego

jeśli chcesz i byłoby to pomocne, mogę podesłać Ci projekt mojego plotera.
pozdrawiam.
-
No jeśli jest taka możliwość to bardzo bym prosił ... [email protected] ... No ja prawdopodobniej zrobię to na sztywnej bramie i zastosuje sobie na Z śruby kulowe z małym skokiem gwintu do tego sterownik 1/8 i powinno być ok. Jeśli robi się płytki w dużych ilościach lub często to wszystko się zwraca bo wykonanie prototypu w jakiejś firmie wychodzi min 30 zł za samą płytkę ... pieniądze to jeszcze nic ale czas na który się czeka to 2 tyg a ja płyteczkę wykonam w godzinę na pewno po dużo mniejszym koszcie. Pytanie jeszcze do Mark ...
Jaką najmniejszą odległość między ścieżkami dasz radę wykonać ?
[ Dodano: 2010-01-26, 15:53 ]
No i jak jest z płytkami dwustronnymi ?
Jaką najmniejszą odległość między ścieżkami dasz radę wykonać ?
[ Dodano: 2010-01-26, 15:53 ]
No i jak jest z płytkami dwustronnymi ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie żeby złośliwie ale najwyższy profesjonalizm z najwyższą bezawaryjnością ze stosowaniem podzespołów najlepszej jakości jakoś kłóci się z błędami ortograficznymi na firmowej stronie. Warto poprawić.
Tu na forum się nie czepiam - literówki, i na żywo, ale tam???
A co do maszynki to popieram - szczególnie ze względu na wiercenie. Same obwody to tak czy siak można wytrawić. - ale wiercenie z ręki zawsze będzie widać. I koszt wierteł HSS zużytych przy recznym wierceniu lub połamanych z węglika z pewnością jest argumentem za posiadaniem maszynki.
Stała brama, jeżeli budżet bardzo boli to mocniejsze silniki na trapezowych śrubach z napietym kasowaniem luzu np sprężyną ( dlatego dołożyć razem te 300zł do silników) i kolega uzyskuje powtarzalność 0,01 bez żadnego problemu.
Tu na forum się nie czepiam - literówki, i na żywo, ale tam???
A co do maszynki to popieram - szczególnie ze względu na wiercenie. Same obwody to tak czy siak można wytrawić. - ale wiercenie z ręki zawsze będzie widać. I koszt wierteł HSS zużytych przy recznym wierceniu lub połamanych z węglika z pewnością jest argumentem za posiadaniem maszynki.
Stała brama, jeżeli budżet bardzo boli to mocniejsze silniki na trapezowych śrubach z napietym kasowaniem luzu np sprężyną ( dlatego dołożyć razem te 300zł do silników) i kolega uzyskuje powtarzalność 0,01 bez żadnego problemu.
-
Jakie błędy ? To nie jest strona firmowa ;p cała strona jest przygotowywana a tam była tylko taka oo ... No właśnie zabrałem się za projekt i jak go skończę to na pewno go jakoś pokaże ...
Potrzebne mi są jeszcze jakieś informacje na temat protokołu wysyłanego przez program Mach ? Ma ktoś takie informacje ?
Potrzebne mi są jeszcze jakieś informacje na temat protokołu wysyłanego przez program Mach ? Ma ktoś takie informacje ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
odległość między ścieżkami zależy przede wszystkim od średnicy freza, a dokładnie od średnicy stopki freza. przy generowaniu programu obróbczego wymiar ten zakładam w granicach 0,15 - 0,2 mm. i można teoretycznie przyjąć, że taką minimalną odległość między ścieżkami jestem w stanie wykonać
jeszcze nie frezowałem płytek dwustronnych, choć przymierzam się do tego już prawie rok
(ciągle udaje mi się zmieścić z moimi konstrukcjami na płytce jednostronnej). planuję bazować płytkę na dwóch kołkach ustalających, tak jak to poleca np. firma LPKF w jednej z instrukcji. polecam poszperać w pdf-ach na stronie www.lpkf-usa.com (trzeba się zarejestrować) lub na stronie firmy T-Tech, www.t-tech.com

jeszcze nie frezowałem płytek dwustronnych, choć przymierzam się do tego już prawie rok