budowa frezarki jak zaząć?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
budowa frezarki jak zaząć?
Witam wszystkich!
szukam konstrukcji lub planów budowy takiej frezarki z zakresem obróbki 600x600x100 lub coś w przybliżonych parametrach. na budowie znam się tyle co nic:/ więc porady mile widziane. na obróbce się znam pracuje jako frezer cnc na haidenhainie 320.z elektryki jestem ciemny ale poradze sobie i jeszcze jaki program do obróbki i rysunku 3d? więc co byście mi zaproponowali?
szukam konstrukcji lub planów budowy takiej frezarki z zakresem obróbki 600x600x100 lub coś w przybliżonych parametrach. na budowie znam się tyle co nic:/ więc porady mile widziane. na obróbce się znam pracuje jako frezer cnc na haidenhainie 320.z elektryki jestem ciemny ale poradze sobie i jeszcze jaki program do obróbki i rysunku 3d? więc co byście mi zaproponowali?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Propozycja - czytaj forum. Niestety, ale konkretnych planów nie dostaniesz chyba, że kupisz na stronie sponsora. Ja tez próbuje zbudować frezakę i szukałem, w końcu planuje sam wszystko od podstaw .
Więc proponuje odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1 Co chcesz frezować
2. Z czego możesz zrobić konstrukcje
3. Jaka dokładność Cię interesuje.
4. Ile masz na to kasy
A na programy to jeszcze przyjdzie czas, nie gorączkuj się
Więc proponuje odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1 Co chcesz frezować
2. Z czego możesz zrobić konstrukcje
3. Jaka dokładność Cię interesuje.
4. Ile masz na to kasy
A na programy to jeszcze przyjdzie czas, nie gorączkuj się

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Dwa założenia - nie do pogodzenia.Wirt pisze:a żeby była dokładna tak z 0,01mm
a jeżeli chodzi o kase to wszystko w granicach rozsądku
1 - dokładność 0,01 owszem do uzyskania ale trzeba zbudować solidną konstrukcję czyli ...
2 - nie da się za "kasę w granicach rozsądku" - bo licząc same elementy suma już będzie spora
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
odejmij szerokośc stołu plus 10mm luzu zeby mógł pod nią przejechac, plus szerokośc karetki z osią Z plus troche miejsca na zamocowanie łozyskowania śruby pociagowej karetki, chyba nie jest to trudne do ogarnięcia, zresztą fotek na tym forum duzoWirt pisze:a jakie powinna być szerokość bramy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign