Proszę o pomoć wbudowie frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
misiekdg
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Proszę o pomoć wbudowie frezarki

Post napisał: misiekdg » 23 lut 2010, 20:37

Potrzebuję dobrej rady odnośnie konstrukcji i wykonania frezarki. Konstukcja mojej frezarki jest standardowa jak wiekszość tu opisywanych

Obrazek

przeznaczenie: plastik, drewno, miekkie metale. Do tej pory wykonałem stół i wieże, konstrukcja jest z profili stalowych pospawanych ze sobą. Wymiary zewnetrzne to 100x50x50 z czego sądzę że pole robocze powinno się zmieścic w wymiarach 90x42x20. Wczoraj chciałem już kupić prowadnice i śruby kulowe. Prowadnice z podporami fi 20 na wszystkich osiach takie same, co do śrub mam pytanie:

- śruby planuje fi 16 skok 5 - czy będą odpowiednie, chce uzyskać dużą dokłądność

- mocowanie śrub, wszedzie gdzie znalazłem są dostepne śruby z "gwintem" na całej długości, można gdzieś kupić już śruby podtoczone pod łożyska?

- z silników krokowych chce bezpośrednio napędzać śruby, bez żadnego przełożenia, jakie silniki dobrać żeby uzyskać dobrą prędkość i moc?

- i jeszcze pytanie o oś Z, dużo zdjęc frezarek ma zamontowaną sprężynę na osi Z, jest ona konieczna? rozumiem że jest problem z podnoszeniem do góry bo ciężar jest zbyt duży?

W tym miesiącu chce skonczyć mechanikę, a w przyszłym sterowanie i elektronika.

Z góry dziekuję za pomoc i rady.

Tagi:

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Bbuli » 23 lut 2010, 21:16

Witam.No będzie dokładnie-kulowe śruby jak mniemam są pewniakiem.Dobre sterowanie i jazda.Jest klient na alledrogo,który oferuje śruby przygotowane -podtoczone na wymiar.
Jak dasz silniki 3N krokowe(no chyba,że w zasięgu są serwa)to będzie bardzo dobrze.
Co do sprężyny-nie jest ona konieczna jesli silnik w osi Z daje sobie radę z masą przemieszczaną czyli tutaj prowadnice,płyta,mocowanie wrzeciona i samo wrzeciono.Pierwsze szybkie przejazdy zasugerują zastosowanie bądż odpuszczenie tematu sprężyny.
No i jeszcze jedno-masz miejsce więc rozsuń łożyska osi Z na maksa.

tester822
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tester822 » 24 lut 2010, 01:57

do :Bbuli

masz moze stronke albo adres tego "klienta" z allegro ? :)
pozdr

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 24 lut 2010, 16:40

Przeglądaj alledrogo wpisując cnc.Jeśli akurat nie ma takiej oferty to za kilka dni pojawi się.W jego ofercie zawsze jest kolorowy rysunek kompletnej śruby i podpór.

Autor tematu
misiekdg

Post napisał: misiekdg » 28 lut 2010, 20:31

Część mechaniczna w komplecie, teraz trzeba przejść do sterowania i elektroniki. Może doradzicie mi jaką elektroniokę wybrać, co jest sprawdzone i dobre.

- sterowniki silników,
- płytę główną, zalezy mi o podpiecie do laptopa przez usb(konwerter), zeby to działało, i sterowanie pompą wody - uruchamia ją tylko podczas frezowania
- jaki zaslacz
- a wraz z tym silniki na jakie napięcie i prąd
- i jakie krańcówki

Chciałem się też dowiedzieć jak to jest z frezowaniem 3D, czy to tez zalezy od elektroniki czy tylko oprogramowania??

i czy jest coś o czym zapomniałem?

z gory dziekuje za odpowiedz.

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 28 lut 2010, 20:46

Płyta główna,soft start,zasilacz ze strony sponsora,trafo www.toroidy.pl,silniki 3N 4A i stery M542 od Markcomp na alleee .Wszystko na ok 50V. Krańcówki-różne opinie-temat dowolny.
W takiej konfiguracji frezowanie 3D to tylko oprogramowanie,nic już nie ingerujesz w sterowanie.
Wszystko to oczywiście jeśli chodzi Ci po głowie sterowanie swojej maszynki bardzo nieprofesjonalnym programem np Mach 3. ;-)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 28 lut 2010, 20:57

Witam serdecznie.
Wydaje mi się Kolego że oś Z można by ciutkę lepiej rozwiązać, no chyba że specjalnie tak to zaprojektowałeś z jakichś względów. Głównie chodzi mi o rozstaw łożysk pod wałki osi Z - strasznie wąsko one są rozmieszczone - ja bym wolał je mieć szerzej (tak na oko to wygląda). Jeżeli są jakieś powody technologiczne które to narzucają, to w pewnym stopniu rozumiem. Jeżeli ich nie ma to kup dłuższe wałki, bardziej szeroko (mierząc w pionie) umieść obsady łożysk, a wtedy sztywność się poprawi. Mam nadzieję że udało mi się za bardzo nie zamieszać ;).
Pozdrawiam, skoczek.

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 28 lut 2010, 21:37

Skoczek ma rację-rozsuń na boki jak i w górę i dół a napewno będzie lepiej.

Autor tematu
misiekdg

Post napisał: misiekdg » 01 mar 2010, 19:29

Dobrze Panowie postąpię tak jak piszecie.. Ale muszę się jeszcze doradzić jaki rozstaw prowadnic osi Z zalecacie? I jaki rozstaw łożysk? Planowałem prowadnice rozsunąć na osi y ok 15 cm, na osi Z 12 cm, roztaw łożysk na osi Z tez ok 12 cm.

Jeśli chodzi o montaż prowadnic widać niedokładność płaskowników i miejscami robi sie minimalna szczelina, co sądzicie o podłożeniu gumy milimetrowej pod całą długość prowadnic? zlikwiduje niedokładność, zmniejszy drgania.. czy to jest dobry pomysł?

A co do elektroniki takie coś dało by radę? chociaż silniki chyba trochę za słąbe??

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 01 mar 2010, 19:42

Z rysunku nie wynika na ile możesz sobie pozwolić z rozstawem prowadnic.Rozsuń maksymalnie na ile pozwala Ci kostka materiału na osi Y Z.Choć sugerowane 15 i 12 cm jest dobre. Co do zestawu-no niby masz wszystko za jednym zamachem,ale silniki jednak nie te...Kup 3N.Nie odpuszczaj od tej wartości bo wyjdzie na to,że kupisz taniej czyli drożej.Poświęć trochę czasu i z kartką zrób kalkulację-wyjdzie naprawdę niewiele więcej kupując w kilku miejscach a złożysz naprawdę dobre sterowanie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”