Chcialbym zmontowac grawerke... Prosze o rady...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
trol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Chcialbym zmontowac grawerke... Prosze o rady...

Post napisał: trol » 03 paź 2007, 15:40

Witam. Jestem zupelnie zielony jezeli chodzi o takie sprawy jak grawerka i tyczace sie jej maszyny... Chcialbym zmontowac sowja grawerke a mianowicie chodzi mi o maszyne ktora bedzie miala mozliwosc miedzy innymi wiercic mi otwory np. co 2 milimetru na blacie 2000 na 1500. Bardzo prosze o jakies fotki a moze linki jak moze wygladac konstrukcja takiej maszyny, silniki, głowica do wiercenia i wszytsko co wchodzi w sklad takiej wlasnie grawerki. Podkreslam ze jestem zupelnie zielony i chcialbym wszytskiego sie dowiedziec od podstaw... Prosze rowniez o np. podanie przykladowych postow abym mogl poczytac i gdzie moglbym poczytac o konstrukcji takiej maszyny. mam nadzije ze ten temat mi sie rozwinie i dowiem sie tutaj wszystkiego a moze nawet czegos wiecej:) Pozdrawiam i Dzieki serdeczne z gory

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 03 paź 2007, 15:49

zamiast zawarcac gitare, moze bys raczyl najpierw troche poczytac forum? sa tu odpowiedzi na WSZYSTKIE twoje pytania :/
Ostatnio zmieniony 03 paź 2007, 15:49 przez DZIKUS, łącznie zmieniany 1 raz.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 03 paź 2007, 15:49

Czesc witamy w naszym gronie. Jestes zielony jak kazdy na poczatku, ale nie licz ze ktos tutaj za ciebie odwali brudna robote. Sugeruje Ci abys przejrzal dzial Frezarka - konstrukcja metalowa. Jest tutaj kilkanascie jak nie kilkadziesiat opisoow budowy frezarek zamieszczonych przez czlonkoow forum. Niestety najpierw musisz sie przekopac przez ta halde wiedzy. Nie licz na to ze ktos Ci poda gotowe rozwiazanie bo de facto zadnych konkretnych informacji nie podales. Przede wszystkim budzet, pole pracy maszyny, material z jakiego ma byc wykonana itd. Jak zakonczysz ten etap wtedy bedziesz mial na tyle dyza wiedze ze bedziesz zadawal konkretne pytania co jest lepsze to czy to - i wtedy uzyskasz konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam i zycze sukcesu
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
trol

Post napisał: trol » 03 paź 2007, 15:59

kostner pisze:Czesc witamy w naszym gronie. Jestes zielony jak kazdy na poczatku, ale nie licz ze ktos tutaj za ciebie odwali brudna robote. Sugeruje Ci abys przejrzal dzial Frezarka - konstrukcja metalowa. Jest tutaj kilkanascie jak nie kilkadziesiat opisoow budowy frezarek zamieszczonych przez czlonkoow forum. Niestety najpierw musisz sie przekopac przez ta halde wiedzy. Nie licz na to ze ktos Ci poda gotowe rozwiazanie bo de facto zadnych konkretnych informacji nie podales. Przede wszystkim budzet, pole pracy maszyny, material z jakiego ma byc wykonana itd. Jak zakonczysz ten etap wtedy bedziesz mial na tyle dyza wiedze ze bedziesz zadawal konkretne pytania co jest lepsze to czy to - i wtedy uzyskasz konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam i zycze sukcesu
Dzieki zabieram sie za czytanie i przyswajanie wiedzy:) :wink:

a co do wypowiedzi Pana _"DZIKUS"_ to nie wspominalem ze licze na odwalenie za mnie roboty prosilem tylko o to jak uzyskac odpowiednia wiedze i rady... przykro mi ze zawracam kolego "szanowna GITARE" :???:

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 03 paź 2007, 16:41

Polecam tematy kolegow gmaro, bartus1 i Piotrjub - przewaznie duzo zdjec i informacji. Ale przegladaj wszystkie forum to naprawde kopalnia wiedzy. Kazdy element maszyny ma swoj dzial - forum jest naprawde dobrze zorganizowane wystarczy czytac i przyswajac.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 03 paź 2007, 17:18

trol pisze:a co do wypowiedzi Pana _"DZIKUS"_ to nie wspominalem ze licze na odwalenie za mnie roboty prosilem tylko o to jak uzyskac odpowiednia wiedze i rady... przykro mi ze zawracam kolego "szanowna GITARE" :???:
kostner pisze:Kazdy element maszyny ma swoj dzial - forum jest naprawde dobrze zorganizowane wystarczy czytac i przyswajac.
...
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 paź 2007, 21:11

No oprócz przeczytania forum , trzeba przygotować sobie wszystkie zaskórniaki bo dobra maszyna niestety musi kosztować , dlatego ona skoryguje zapewne czy będą takie podstawowe elementy jak:

- wałki czy też prowadnice liniowe ;
- krokowce czy serwa ;
- śruby trapezowe czy śruby kulowe ;
- wrzeciono czy elektrowrzeciono ;

itp...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Elektronik_CNC
Kontakt:

Post napisał: Elektronik_CNC » 03 paź 2007, 23:48

Jeżeli biedzie chciał Pan kompletna elektronikę(kompletny sterownik) do sterowania grawerka to www.Akcesoria.CNC.info.pl i zbudujemy sterownik do konkretnych silników, a jeżeli chce Pan sam złożyć elektronikę to mamy sterowniki, zasilanie itp. jakieś pytania dotyczące sterownia - kontakt tel. (087) 644 36 76 lub 0 602 726 995 (prosić elektronika;))
Akcesoria CNC sterowniki silników krokowych, silniki krokowe, zasilacze, sterowania (Mach, CNC_graf...), napędy servo, elektronika CNC

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 04 paź 2007, 01:48

Elektronik brakuje ci literki w podtytule pod nickiem AkcesoriaCNC powinno chyba byc. Witamy w druzynie.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 04 paź 2007, 06:53

No to czekamy na kolejny ruch autora tematu :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”