Problemy z PA-6
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Problemy z PA-6
Witam,
Chciałem w swojej nowej frezarce osie Z i X zrobić z aluminium. Oś Y, najdłuższa z ruchomym stołem, będzie chyba z profili stalowych.
Ale znajomy powiedział mi że z aluminium PA-6 mogę mieć spore problemy. Ono już "na wstępie" posiada wewnętrzne naprężenia, do tego dojdzie obróbka. Ostatecznie mogę liczyć na to, że maszyna będzie się zacinać, gdyż, np. zależnie od pogody, PA-6 będzie się we wszystkie strony wyginać.
Powinienem je wstępnie obrobić, wyżarzyć, po czym dofrezować precyzyjnie do wymiarów.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem stosując PA-6?
Pozdrawiam,
SM
Chciałem w swojej nowej frezarce osie Z i X zrobić z aluminium. Oś Y, najdłuższa z ruchomym stołem, będzie chyba z profili stalowych.
Ale znajomy powiedział mi że z aluminium PA-6 mogę mieć spore problemy. Ono już "na wstępie" posiada wewnętrzne naprężenia, do tego dojdzie obróbka. Ostatecznie mogę liczyć na to, że maszyna będzie się zacinać, gdyż, np. zależnie od pogody, PA-6 będzie się we wszystkie strony wyginać.
Powinienem je wstępnie obrobić, wyżarzyć, po czym dofrezować precyzyjnie do wymiarów.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem stosując PA-6?
Pozdrawiam,
SM
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
jakies 10 lat siedze w aluminium, w tym w PA6 i nigdy mi nic nie rzucilo przy obrobce. stopy aluminium same pozbywaja sie naprezen wskutek zachodzenia procesu starzenia naturalnego. poza tym przewanzie to co sie kupuje w sklepach jest juz po odpowiedniej obrobce cieplnej. najwiekszy detal z aluminium jaki robilem, to plyta o dlugosci 500-800mm, szrokosci 200-300mm i gribosci ok 40mm. bylo w neij wyfrezxowane kilak keiszeni i wywieercone kilkaset otworow. claosc byla wykona w setkach i wyszla prosto bez zadnych domowych obrobek cieplnych.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
nic mi sie nie "udalo". duze detale, w ktorych trzeba wykopac duzo miesa trzeba obrabiac przy intensywnym chlodzeniu i w wielu przejsciach (nawet jesli maszyna i narzedzia sa w stanie pociagnac o wiele wieksze naddatki) bo to wlasnie ma zasadniczy wplyw an to czy detal sie pokrzywi czy nie.
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
jerz pisze:Witaj
Większe elementy z duralu PA6 czy PA11 należy zawsze obrobić zgrubnie, wygrzać w 350 stopniach C przez 10 godzin i obrobic na gotowo.
W mojej firmie precyzyjny przemysł lotniczy, stopy aluminium obrabia się po obróbce zgróbnej i wygrzaniu w temp. 160-170 przez 8 godz. aby zapewnić stabilność wymiarów.
Aluminum w handlu jest w różnych postaciach i stanach obróbki cieplnej jak i bez tej obróbki. W handlu detalicznym stopy aluminium przeważnie są w podstawowej postaci bez obróbki cieplnej o najniższych parametrach mechanicznych.
-
- Kontakt:
zwykle kupuje plaskowniki z PA6 robione w Kętach, ktore sa obrabiane cieplnie (przesycanie a pozniej starzenie naturalnie)
rury ktore wyklorzystuje do budowy ram rowerowych sa sprowadzane z zachodu i rowniez sa obrobione cieplnie. jest to jednak oczywiscie inny stop niz PA6.
rury ktore wyklorzystuje do budowy ram rowerowych sa sprowadzane z zachodu i rowniez sa obrobione cieplnie. jest to jednak oczywiscie inny stop niz PA6.
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
moje pa6
Ja kupiłem alu w Agromie we Wrocławiu. Płyta PA6 2017A grubości 20mm walcowana na zimno. Największy kawałek to będzie podstawa osi X - płyta 200mm x 500mm pod dwie szyny dla wózków.
Chyba zrobię tak że dam do zrobienia elementy bez odprężania, a jak będę miał już swoją maszynkę to na niej zrobię kolejną. Wtedy będę miał już na czym sam sobie ją obrabiać, więc będę mógł się bawić w wygrzewanie.
SM
Chyba zrobię tak że dam do zrobienia elementy bez odprężania, a jak będę miał już swoją maszynkę to na niej zrobię kolejną. Wtedy będę miał już na czym sam sobie ją obrabiać, więc będę mógł się bawić w wygrzewanie.
SM
-
- Posty w temacie: 1
zaraz temat zejdzie na mikrony
co zresztą wiele osób zarzuca temu forum
Naprężenia wewnetrzne dotyczą również stali i innych materiałów.

durale czy aluminium z tego co wiem to maja większy współczynnik rozszerzalności cieplej od stali i to tyle na temat ale nie przesadzajmy.korinsj pisze: np. zależnie od pogody, PA-6 będzie się we wszystkie strony wyginać.
Naprężenia wewnetrzne dotyczą również stali i innych materiałów.
W tej branży jest jednak inne podejście do stabilności wymiarowej itp. rzeczy.kubuuss pisze:W mojej firmie precyzyjny przemysł lotniczy
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej