Frezarka aluminiowa. Jak łączyć elementy?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Cojones
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Frezarka aluminiowa. Jak łączyć elementy?

Post napisał: Cojones » 21 paź 2010, 22:41

Witam kolegów. Mam pytanie jak w temacie. Poniżej wrzucam fotki mojej konstrukcji (śruby kulowe, silniki 3Nm). Oś Z już mam, teraz chcę dać do wykonania plecy Z-ki, boki, oraz płyty przednią i tylną. Jednak muszę zaplanować otwory pod śruby. I tu pytanie do Was, boki lepiej przykręcać śrubami do takich wkładek dedykowanych do profili, czy może przewiercić i nagwintować? nie mam doświadczenia w takich konstrukcjach stąd moje wahanie. W kwestii płyty przedniej/tylnej, wystarczą po 2 śruby w nagwintowanych otworach?

Pytanie z innej beczki: czy w osi Y (stół) wystarczą wałki fi 25 nie podparte? Wymiary poniżej:

profil 80x40 ma długość 810, odległość między profilami 580.

Zastanawiam się, czy nie przesadziłem troszkę z wielkością maszyny... dodam, że zależy mi na dokładności.

pzdrawiam :) :roll:

cj
Załączniki
1a.JPG
1a.JPG (20.89 KiB) Przejrzano 729 razy
2.JPG
2.JPG (12.28 KiB) Przejrzano 3139 razy

Tagi:

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bbuli » 21 paź 2010, 22:48

Jeśli chcesz dokładnie to koniecznie wałki podparte.A czy śruby dedykowane-zalezy jaki to profil.Dobre firmy podają w katalogach wytrzymałości wszystkich połączeń swoich komponentów. Jak je poznasz to podejmiesz decyzję.

Autor tematu
Cojones

Post napisał: Cojones » 22 paź 2010, 09:10

Kurcze wałki podparte trochę skomplikują mi realizację. jaką średnicę zastosować? 16, 20? długość 800mm.

pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pit » 22 paź 2010, 10:22

Musisz zwiększyć sztywność całej podstawy a jak już usztywnisz ją to wałki podparte 16 będą ok.

Autor tematu
Cojones

Post napisał: Cojones » 22 paź 2010, 11:10

Dobra zrobię tak: zamienię płytę przednią i tylną na profile, a w środek włożę H z położonych profili. I tu pytanie: czy jeżeli zamówię profile, np. na stronie sponsora, docięte na odpowiednią długość, to czy będą one wymagały obróbki na końcach? chodzi mi o pasowanie połączeń.

surmacer
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: surmacer » 23 paź 2010, 10:13

Są jakieś informacje na temat ciężaru stołu i przykładanego obciążenia od osi Z? Bo jak mamy równanie z trzema zmiennymi, z czego 2 tu mamy nie wiadome to rozwiązanie jednego problemu będzie parametrcznie zależało od drugiego.
Przekładając na polski, jeśli waga stołu będzie mała i obciążenia po osi też, to może wytrzyma a może nie. :roll:
Nie da się policzyć tylko trzeba zgadywać?
Znasz sposób podparcia, przewidujesz obciążenia, masz w normach dane materiału, przekrój, Wx, wystarczy policzyć ugięcie.
Jak rysujesz w przyzwoitym CADzie nawet tyle robić nie trzeba, każdy ma moduł liczenia obciążeń

Spotykam dwie szkoły: pierwsza nie modeluje tylko liczy, co wyliczy to rysuje (powoli na wymarciu ;) ), druga odwrotnie, niczego nie liczy tylko modeluje i zgaduje, czasami się udaje.
Ja jestem wyznawcą trzeciej drogi.Lepiej dłużej poprojektować i zweryfikować pomysły poddając je obliczeniom i analizie na kompie niż narzekać na luzy i deformacje.
Cóż, antyczna strona PKM ;)

Dlatego zaufałbym tym którzy powiedzą WYTRZYMA i NIE WYTRZYMA jak mi powiedzą na jakich przesłankach opierają werdykt. Fajnie jest podzielić się odpowiedzialnością.

Liczyć i jeszcze raz liczyć.

Autor tematu
Cojones

Post napisał: Cojones » 23 paź 2010, 17:02

Ja mam kaca, ale Ty kolego chyba jeszcze nie wytrzeźwiałeś :lol:

surmacer
Posty w temacie: 2

Post napisał: surmacer » 25 paź 2010, 12:30

Cojones pisze:Ja mam kaca, ale Ty kolego chyba jeszcze nie wytrzeźwiałeś :lol:
Odniosłem się do drugiej części pytania wprawdzie bez wstawienia cytatu, ale fakt, w moim wieku rzadko się już pisze "bez wsparcia". :grin:

Próbowałem uczulić na fakt że jak się nie poda danych to nikt się nie podejmie podania rozwiązania, no chyba że ma szklaną kulę :???:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”