Tylko jakoś trzeba napisać historię od początku więc:
Pierwszą maszynę zacząłem budować kilka lat temu (Joe's 2006R2 MDF) jednak po złożeniu wszystkiego do kupy i sprawdzeniu sztywności projekt zarzuciłem z powodu jej braku

Drugą maszynę planowałem już stalową (lub żeliwną). Po milionie telefonów i maili w sprawie używek postanowiłem budować sam lub przerabiać konwencjonala...
Tutaj należą się podziękowania dla kolegi ATLC za milion minut rozmów telefonicznych i konsultacji mailowych

Oraz podziękowania dla kolegi GRZESIA RUPIŃSKIEGO za tysiące minut rozmów telefonicznych i konsultacji mailowych w sprawie korpusu maszyny

Oraz podziękowania dla kolegi YAREC za tysiące postów / maili / PW w sprawach technicznych planowanej budowy grzmota

Oraz na finał podziękowania dla kolegi, którego nick pozostanie tajemnicą (chyba, że wyrazi chęć ujawnienia), który w trakcie tego całego zamieszania zadzwonił do mnie i zaoferował mi Onreda

Po kilku tygodniach przymusowego obgryzania tynku ze ściany i zapijania kranówką budżet został dopięty i historia zaczęła nabierać tempa.
I tak oto 27.06 bieżącego roku wypożyczoną lawetą (nie miałem lepszego pomysłu) pojawiłem się na Śląsku po maszynę. Dzięki uprzejmości poprzedniego właściciela otrzymałem pomoc pracowników przy operacji rozbrajania / załadunku i po mniej więcej połowie dnia byłem gotowy do powrotu.

Tutaj należą się kolejne podziękowania koledze GASPAR (nota bene budowniczemu mojej maszyny) za setki minut rozmów telefonicznych oraz garść maili w sprawach technicznych dotyczących zarówno maszyny jak i sposobu transportu itd...
Tego samego dnia zaraz przed północą maszyna wylądowała bezpiecznie w Lublinie. Pomijając drobne komplikacje po drodze spowodowane moją głupotą

Następnego dnia maszyna z racji braku możliwości wprowadzenia do nowego domu przez za wąskie drzwi przeszła kurację upiększającą na hali spawalniczej (czytaj rozbieramy i czyścimy)... Tutaj Gaspar miał rację - czyszczenia było sporo

I finalnie ze dwa dni później (po konsultacji z Gasparem żeby nie rozpinać serw Yka) po wywaleniu niewielkiej dziury w ceglanej ścianie i wycięciu ościeżnicy maszyna zawitała w nowym domu

I tak oto zaczęła się moja przygoda z CNC

Maszyna zrobiła już sporo rzeczy (na razie głównie dla siebie) oraz między innymi:
Płytę czołową frezarki FP800 - stal 355

Palce uchwytu hartowniczego - AISI304

Pady podciśnieniowe 100x100 - PA7

Flycutter - bliżej nieznany gatunek stali ale mocno twarda

No i na koniec żeby nie było za cukierkowo maszyna oraz operator debil (czyli ja) mają też swoje problemy ale o tym już w drugim odcinku