gmaro pisze:
Tak się składa że też jestem bardzo często w Cieszynie więc chyba piwo też jakieś wypijemy ...
Musowo :]
gmaro pisze:
A można coś więcej na ich temat lub jakieś fotki

ja w tym momencie trochę kreślę wiec niedługo pokaże co chce zrealizować ..
Z tym to będzie kłopot. Nie posiadam aparatu bo miał awarie, a "na ojcowizne" wrócę najwcześniej za pare tygodni. Teraz siedzę w Krakowie a tu nic nie mam. Jak przyjadę to postaram się pstryknąć kilka fotek telefonem, kiepska jakość będzie ale lepsze to niż nic. Teraz mogę napisać tyle co w głowie jeszcze zostało: korpus maszyny to zespawane ze sobą 3 dwuteowniki setki. Długość z tego co pamiętam to chyba 420[mm]. Przeplanowane po spawaniu. Następnie na to naspawana blacha 10[mm]. Kolumna na której ma być zamocowana oś Z to 2 zespawane dwuteowniki setki, długości nie pamiętam. Ma być przykręcana do wcześniej opisanego bloku. Aktualnie ma to iść do pieca aby po tylu spawach się to odprężyło, jednak na razie nie mam czasu do domu zajechać i zrobić to. Suporty miałem gotowe. Pałętały się przez X lat w piwnicy to uznałem że zrobię z nich pożytek stosując je w tej malutkiej frezareczce. Są to suporty aluminiowe z jakiejść małej tokareczki, ale nie wiem jakiej, bo się takimi nie zajmuję ani nie interesuję. Suport osi X i Y ma chyba coś koło 250-300[mm] i jest zastosowana w nim zwykła śruba o zarysie zęba trójkątnym, taka zwyczajna szpilka, może to Kolegom coś więcej powie. Mają sporo luzu, ale ta mała frezareczka to bardziej do zabawy i jako małe doświadczenie, więc się tym nie przejmuję, choć zastanawiałem się czy od razu nie wpakować prowadnic liniowych do tego...
Suport osi Z ma długość około 150[mm], przy czym możliwy przejazd to około 70-80[mm]. Planuję na nim zamocować obracaną głowicę, aby mieć możliwość skrętu wrzecionem. Wrzeciono jeszcze nie wiem jakie zastosuję, ale być może będzie to własna konstrukcja bądź wrzeciono szlifierki "otworówki", bo akurat takie mam w domu, a chciałbym go po niewielkiej przeróbce gdzieś wykorzystać.
Druga maszynka jest na razie w fazie "dojrzewających do realizacji planów"

. Podzespoły w większości mam zakupione. Oparta będzie o zespawane dwuteowniki 200[mm], coś jakby powiększona konstrukcja którą wczesniej opisałem. Prowadnice liniowe THK mam już zakupione, do tego posiadam również śruby kulowe i trochę innego "graciarstwa". Jak znajdę trochę czasu i naprawię obrabiarkę to w końcu wezmę się za jej realizację bo przydałaby mi się do obróbki drobnicy, a ręcznie nie chce mi się tego frezować i wiercić

.
To chyba na tyle tego wywodu;). Jak będę miał możliwość to bardziej konkretne dane podam, a najlepiej założę własny temat.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek