Prośba o pamoc - dziwne działałanie elektroniki i programu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Prośba o pamoc - dziwne działałanie elektroniki i programu
Witam
Zbudowałam swoją pierwszą frezarkę w dużej mierze w oparciu o to forum. Jednak nie mogę znaleźć prozwiązania problemu który mam ze sterowanie ferezarką za pomocą programu mach2 lub mach3
Problem polega na tym że silniczki zaczynają działać dopiero przy jakiś dziwnych ustawieniach w zakładce "motor tuning" to znaczy "step per Unit" na 10000 "Accel" tez bardzo wysoko. Działanie silniczków jest bardzo nierówne zrywane i ogólnie na pewno tak działać to nie powinno uwazam tak pomimo że jestem laikiem.
Zbudowałem system na poniższych podzespołach:
Sterownik STC 102
Silniki FL57STH76-2808B
Silniki te mają 8 przwodów i specjalista z WOBIT połączył je w taki sposób że skręcone są białoczerwony z niebieskim a białozielony z czarnym
A podłaczenie do elektroniki białoniebieski - A czerwony - /A, białoczarny - B zielony -/B
Zasilanie 17VAC
Z góry dziekuję za jakieś sugestie co do rozwiazania tego problemu.
Zbudowałam swoją pierwszą frezarkę w dużej mierze w oparciu o to forum. Jednak nie mogę znaleźć prozwiązania problemu który mam ze sterowanie ferezarką za pomocą programu mach2 lub mach3
Problem polega na tym że silniczki zaczynają działać dopiero przy jakiś dziwnych ustawieniach w zakładce "motor tuning" to znaczy "step per Unit" na 10000 "Accel" tez bardzo wysoko. Działanie silniczków jest bardzo nierówne zrywane i ogólnie na pewno tak działać to nie powinno uwazam tak pomimo że jestem laikiem.
Zbudowałem system na poniższych podzespołach:
Sterownik STC 102
Silniki FL57STH76-2808B
Silniki te mają 8 przwodów i specjalista z WOBIT połączył je w taki sposób że skręcone są białoczerwony z niebieskim a białozielony z czarnym
A podłaczenie do elektroniki białoniebieski - A czerwony - /A, białoczarny - B zielony -/B
Zasilanie 17VAC
Z góry dziekuję za jakieś sugestie co do rozwiazania tego problemu.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Ustawiasz 10000 kroków na milimetr posuwu??
Ja przy półkroku ustawiam na 100.
Masz w swoim sterowniku 1/8 kroku to ustaw wartosc 400. (załózmy ze masz srube o skoku4mm).
W prędkosci wpisz 16. Zobacz czy działa.
Jaki prąd masz na uzwojeniach ustawiony??
>>połączył je w taki sposób że skręcone są białoczerwony z niebieskim a białozielony z czarnym<<
Cos jest nie tak. Wskazuje to na połaczenie szeregowe.
Skrecone sa niebieski i czerwono biały oraz zielony z czarnobiałym. Niebieskobiały A, czerwony A', Zielonobiały B, Czarny B'.
Jesli masz białozielony z czarnym zwarte to jest źle, połącz po ludzku i spróbuj od nowa
[ Dodano: 2008-11-01, 21:40 ]
To silniki 1,9Nm.
2,8A przy połączeniu równoległym.
Przy szeregowym ustaw połowe tego. Będą chodzic bardzo powoli przy 17V, ale powinny chodzic płynnie. Da sie to zrobic, pomożemy
Ja przy półkroku ustawiam na 100.
Masz w swoim sterowniku 1/8 kroku to ustaw wartosc 400. (załózmy ze masz srube o skoku4mm).
W prędkosci wpisz 16. Zobacz czy działa.
Jaki prąd masz na uzwojeniach ustawiony??
>>połączył je w taki sposób że skręcone są białoczerwony z niebieskim a białozielony z czarnym<<
Cos jest nie tak. Wskazuje to na połaczenie szeregowe.
Skrecone sa niebieski i czerwono biały oraz zielony z czarnobiałym. Niebieskobiały A, czerwony A', Zielonobiały B, Czarny B'.
Jesli masz białozielony z czarnym zwarte to jest źle, połącz po ludzku i spróbuj od nowa

[ Dodano: 2008-11-01, 21:40 ]
To silniki 1,9Nm.
2,8A przy połączeniu równoległym.
Przy szeregowym ustaw połowe tego. Będą chodzic bardzo powoli przy 17V, ale powinny chodzic płynnie. Da sie to zrobic, pomożemy

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Najprawdopodobniej przyczyną jest laptop , zainstaluj macha na zwykłym stacjonarnym kompie i powinno być okey o laptopach było już tutaj na forum pisanemrsyoda pisze:W czasie postoju jest ok. silniki nie wydają żadnych odgłosów a wałkiem przekręcić nie idzie to znaczy że trzymają. Program zainstalowany jest na notebooku z win xp home

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Niestety po podmianie na stacjonarny dzieje się tak samo.
Proszę o jeszcze jedno wyjaśnienie jak naciskam strzałkę to w programie znienia się z 0.000 na 1.000 co oznacza że silniczek powinien przesunąć się o 1 krok. U mnie się tak nie dzieje silnicze reaguje 1 na 5-10 kroków w progamie. O co tu chodzi?
Proszę o jeszcze jedno wyjaśnienie jak naciskam strzałkę to w programie znienia się z 0.000 na 1.000 co oznacza że silniczek powinien przesunąć się o 1 krok. U mnie się tak nie dzieje silnicze reaguje 1 na 5-10 kroków w progamie. O co tu chodzi?