Traub TVC200P - retrofit

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 11 mar 2015, 07:18

kkudd pisze:Toczenie na twardo ma dużo zalet vs szlifowania - jest szybsze, bardziej ekonomiczne (nie potrzeba cieczy chłodzącej, narzędzie jest tańsze, tokarka do toczenia na twardo jest o około 25% tańsza niż szlifierka), charakteryzuje się większą stabilnością procesu i jest bardziej uniwersalne odnośnie materiałów obrabianych
Jak twierdzisz że toczenie twardych przedmiotów bez chłodziwa jest bardziej stabilne od szlifowania to jednak mnie coś ominęło. :) Chyba toczę inaczej bo mnie się przedmiot toczony nagrzewa w trakcie i zawsze jakiś to kłopot dla poprawnego mierzenia. Chłodzenie wiadomo -trochę niebezpieczne dla płytki. To że szlifierka jest droga to argument żaden. I wcale nie jest prawdą że szlifierka jest mniej wydajna. Po za tym szlifierka dużo lepiej robi wymiary. Nie ma odpychania i celowania w wymiar z racji róznych warstw skrawania.
Prawdopodobnie tylko tę technologię znasz o której piszesz i dlatego nie uznajesz innej a to błąd.Wygrasz tylko przy toczeniu kształtowym, moze jednostkowych sztukach ale z resztą argumentów nie.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 mar 2015, 07:41

grzes_rupinski1 pisze:Na pierdółki to tyle czasu się rysunek robi co zmienne wstawia , ale ich coraz mniej .
To może wy-Cam-uj coś takiego :
[youtube][/youtube]

Mnie to zajmuje 2-3 sek na każdy promień, wklęsły czy wypukły.

[youtube][/youtube]

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: grzes_rupinski1 » 11 mar 2015, 08:48

Chyba się nie rozumiemy ja nie mówię fanuc jest dobry linux zły i na odwrót.
Ja nie widzę różnicy w obsłudze maszyn z linux-em czy mach lub fanuc
a stwierdzenie że na fanuc się nie da pracować jest trochę śmieszne
linux obsługuje suby fanuc makra
i w jednym i drugim można pracować na zmiennych to gdzie jest różnica
Ja czegoś takiego nie robię i mi takie makro jest nie potrzebne.
A jak mierzysz element i nie ten wymiar wychodzi to co robisz?
ile zajęło napisanie suba?
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 11 mar 2015, 09:49

kkudd pisze: ... choć nie do końca się zgadzam że oni będą trendy dyktować (ogólnie może dotyczące designu software...) gdyż daleko im do takich produktów jak ...
Myślę, że twoje zdanie jest trochę krzywdzące dla DMG. Być może bierzesz pod uwagę tylko linię EKO produkowane min w Pleszewie, proponuję jeśli chodzi o frezarki przejrzeć np linie DuoBlock lub specjalizowane HSM (np do form) powinno cię zainteresować.
Zaś co do linii Eko, niestety masz rację.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 mar 2015, 10:12

grzes_rupinski1 pisze: ile zajęło napisanie suba?
Ile może zająć pisanie tych paru linijek ?
Zrób s tego makro na Macha lub Fanuca a zobaczysz różnicę

Kod: Zaznacz cały

( ------------------------------ )
(   Zabielanie taczy promieniem  )
( Kamar                          )
( Time-stamp: <2015-03-10 08:45> )

(info: Przejazd)

o<zabielanie_promien_y> sub

#<promien> = #1 (=20 promien)
#<y_pocz> = #2 (=0 Y pocz&#9472;ůtkowy)
#<glebokosc> = #3 (=1 glebokosc)
#<skok> = #4 (=0.1 skok)
#<wewnetrzny> = #5 (=0 <> 0 - zew, 1 - wew)
#<predkosc> = #6 (=200 pr&#9472;Ödko&#9532;Ť&#9472;ç)

#<y_pocz> = [#<y_pocz> + #<promien> + 1]
#<y_akt> = #<y_pocz>

m3 s1

o10 if [#<wewnetrzny> eq 0]

o100 while [#<y_akt> gt 0]
    #<y_akt> = [#<y_akt> - #<skok>]
    o110 if [#<y_akt> lt 0]
      #<y_akt> = 0
    o110 endif

g0 x[#<promien> * -1]
    g0 y#<y_akt>
    g2 x#<promien> y#<y_akt> r#<promien> f#<predkosc>
    g0 y[#<y_akt> + #<promien> + 1]

o100 endwhile

o10 else

o500 while [#<y_akt> gt 0]
    #<y_akt> = [#<y_akt> - #<skok>]
    o510 if [#<y_akt> lt 0]
      #<y_akt> = 0
    o510 endif

g0 x#<promien>
    g0 y[#<y_akt> + #<promien>]
    g2 x[#<promien> * -1] y[#<y_akt> + #<promien>] r#<promien> f#<predkosc>

o500 endwhile

o10 endif

o<zabielanie_promien_y> endsub

Awatar użytkownika

kkudd
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: kkudd » 11 mar 2015, 12:27

IMPULS3 pisze:
kkudd pisze:Toczenie na twardo ma dużo zalet vs szlifowania - jest szybsze, bardziej ekonomiczne (nie potrzeba cieczy chłodzącej, narzędzie jest tańsze, tokarka do toczenia na twardo jest o około 25% tańsza niż szlifierka), charakteryzuje się większą stabilnością procesu i jest bardziej uniwersalne odnośnie materiałów obrabianych
Jak twierdzisz że toczenie twardych przedmiotów bez chłodziwa jest bardziej stabilne od szlifowania to jednak mnie coś ominęło. :) Chyba toczę inaczej bo mnie się przedmiot toczony nagrzewa w trakcie i zawsze jakiś to kłopot dla poprawnego mierzenia. Chłodzenie wiadomo -trochę niebezpieczne dla płytki. To że szlifierka jest droga to argument żaden. I wcale nie jest prawdą że szlifierka jest mniej wydajna. Po za tym szlifierka dużo lepiej robi wymiary. Nie ma odpychania i celowania w wymiar z racji róznych warstw skrawania.
Prawdopodobnie tylko tę technologię znasz o której piszesz i dlatego nie uznajesz innej a to błąd.Wygrasz tylko przy toczeniu kształtowym, moze jednostkowych sztukach ale z resztą argumentów nie.
Po pierwsze - proponuje zaprosić do siebie konkretnego narzędziowca na z firmy becker, sandvik, sumitomo i się trochę dokształcić - przypomnij sobie jak wygląda rozkład/przepływ temperatur w czasie obróbki - jeśli nagrzewasz przedmiot ( tzn ze masz źle dobrane narzędzie, przedmiot przejmuje zazwyczaj max 10-15% ciepła powstającego w procesie skrawania dodatkowo gradient temperatury (szybkość spadku temperatury) w obszarze ostrza jest bardzo duży (np spadek wykładniczy) tj w małej odległości od obszaru skrawania temperatura jest niska ale wszystko zależy od przewodności cieplnej i wytrzymałości w wysokich temperaturach...
P drugie - szlifierka jest droga z perspektywy typowego polskiego przedsiębiorcy - bardzo proszę kupisz to http://www.studer.com/en/products/universal/s41.html - około 800000eu netto w zależności od wyposażenia (mówię tylko o porządnym sprzęcie nie o tajwanie)
Po trzecie - szlifierka nie koniecznie dużo lepie robi wymiar - narzędzia do toczenia stycznego tu dzież spinning tools
Po czwarte - jakie celowanie w wymiar? chłopie zmiłuj się. Nie mam na myśli haas-a, optimum i innych wynalazków w ogólności kiepskich maszyny które można zarżnąć w miesiąc czasu
Po piąte - to chyba Ty masz problemy z technologią ale to nie mój interes
Aha przy toczeniach kształtowych z pręta szlifowanie jest lepsze - tak muszę tu napisać żeby ci jeszcze bardziej namieszać - przykład konkretny (grindstar-a nie znasz na bank się domyślam) http://www.junker-group.com/grinding/lo ... ndstar.php
Jak ktoś mi tu chce tu coś udowadniać to proszę o konkretne przykłady inaczej nie będę opisywał - nie ma to najmniejszego sensu, nie będę wdawał się w utarczki słowne

Autor tematu
suj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: suj » 11 mar 2015, 12:38

Panowie, może troszkę bardziej otwarcie się wyrażę. Doceniam Waszą wiedzę i doświadczenie. Nie mam nic przeciw dygresjom w temacie. Ale teraz dyskusja zdryfowała w obszary które za nic nie można uznać że mają cokolwiek wspólnego z tematem wątku. Ja chwilowo pytań jeszcze nie mam, ani nie podjąłem działań które w zasadniczym temacie cokolwiek by zmieniały więc zbytnio nie mam o czym pisać. Naprawdę bardzo chętnie poczytam o porównaniu szlifowania do skrawania na twardo. Ale nieśmiało może bym zaproponował założenie tematu w odpowiednim dziale?
Z drugiej strony mam w temacie znamienitych dyskutantów, więc gdy pojawią się pytania z mojej strony mogę być pewny że dotrą do szerokiego grona tych co tu zajrzeli i ktoś mi będzie w stanie udzielić odpowiedzi. Pozdrawiam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 mar 2015, 12:40

kkudd pisze:[ to proszę o konkretne przykłady
Jeśli konkretnym przykładem są śliczne reklamówki z internetu to każdy sobie sam znajdzie . Pokaż na czym i jak sam robisz.

Awatar użytkownika

kkudd

Post napisał: kkudd » 11 mar 2015, 13:07

kamar pisze:
kkudd pisze:[ to proszę o konkretne przykłady
Jeśli konkretnym przykładem są śliczne reklamówki z internetu to każdy sobie sam znajdzie . Pokaż na czym i jak sam robisz.
Nie współpracuje z polskimi firmami i nie muszę niczego pokazywać-co wam to da że coś pokaże, zajrzycie w czyje priv życie, raczej nie ma siły która mnie do tego zmusi, po za tym nie mam się zamiaru czymkolwiek chwalić.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 11 mar 2015, 17:31

kkudd pisze:Jak ktoś mi tu chce tu coś udowadniać to proszę o konkretne przykłady inaczej nie będę opisywał - nie ma to najmniejszego sensu, nie będę wdawał się w utarczki słowne
Skoro masz wiedzę z neta to wszystko jasne. Inaczej nie pisałbyś głupot o nagrzewaniu płytki tylko logiczne jest co sie dzieje z MATERIAŁEM obrabianym i tego dotyczył wpis z celowaniem w wymiar. Bo jak mam mierzyć stal która jest nagrzana? To samo nie będę udowadniał że wszystkie przyrządy pomiarowe, częśc warsztatowych, wyposarzenie maszyn, wrzeciona w maszynach a nawet powierzchnie pod łozyska są szlifowane. Jeżeli fabryka tak robi to idz i zmień im technologię.
To że ściernica ma wieksza wydajnosć niz nóż to o tym pisze , trudno porównywać wszystkie przypadki tak samo jak obciągnięcie ściernicy na żądany kształt jest dość trudnym zbiegiem, chyba że to proste kształty.
Bez sensu ta dyskusja jak podwazasz technologię wielkich fabryk a za odnośnik stawiasz przedstawiciela handlowego jakiejś firmy. Tyle.
suj
Taki sens forum że czasem są różne zagadnienia nie zawsze w temacie choć...więc lepiej przeczytać więcej niż nic. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”