IMPULS3 pisze:kkudd pisze:Toczenie na twardo ma dużo zalet vs szlifowania - jest szybsze, bardziej ekonomiczne (nie potrzeba cieczy chłodzącej, narzędzie jest tańsze, tokarka do toczenia na twardo jest o około 25% tańsza niż szlifierka), charakteryzuje się większą stabilnością procesu i jest bardziej uniwersalne odnośnie materiałów obrabianych
Jak twierdzisz że toczenie twardych przedmiotów bez chłodziwa jest bardziej stabilne od szlifowania to jednak mnie coś ominęło.

Chyba toczę inaczej bo mnie się przedmiot toczony nagrzewa w trakcie i zawsze jakiś to kłopot dla poprawnego mierzenia. Chłodzenie wiadomo -trochę niebezpieczne dla płytki. To że szlifierka jest droga to argument żaden. I wcale nie jest prawdą że szlifierka jest mniej wydajna. Po za tym szlifierka dużo lepiej robi wymiary. Nie ma odpychania i celowania w wymiar z racji róznych warstw skrawania.
Prawdopodobnie tylko tę technologię znasz o której piszesz i dlatego nie uznajesz innej a to błąd.Wygrasz tylko przy toczeniu kształtowym, moze jednostkowych sztukach ale z resztą argumentów nie.
Po pierwsze - proponuje zaprosić do siebie konkretnego narzędziowca na z firmy becker, sandvik, sumitomo i się trochę dokształcić - przypomnij sobie jak wygląda rozkład/przepływ temperatur w czasie obróbki - jeśli nagrzewasz przedmiot ( tzn ze masz źle dobrane narzędzie, przedmiot przejmuje zazwyczaj max 10-15% ciepła powstającego w procesie skrawania dodatkowo gradient temperatury (szybkość spadku temperatury) w obszarze ostrza jest bardzo duży (np spadek wykładniczy) tj w małej odległości od obszaru skrawania temperatura jest niska ale wszystko zależy od przewodności cieplnej i wytrzymałości w wysokich temperaturach...
P drugie - szlifierka jest droga z perspektywy typowego polskiego przedsiębiorcy - bardzo proszę kupisz to
http://www.studer.com/en/products/universal/s41.html - około 800000eu netto w zależności od wyposażenia (mówię tylko o porządnym sprzęcie nie o tajwanie)
Po trzecie - szlifierka nie koniecznie dużo lepie robi wymiar - narzędzia do toczenia stycznego tu dzież spinning tools
Po czwarte - jakie celowanie w wymiar? chłopie zmiłuj się. Nie mam na myśli haas-a, optimum i innych wynalazków w ogólności kiepskich maszyny które można zarżnąć w miesiąc czasu
Po piąte - to chyba Ty masz problemy z technologią ale to nie mój interes
Aha przy toczeniach kształtowych z pręta szlifowanie jest lepsze - tak muszę tu napisać żeby ci jeszcze bardziej namieszać - przykład konkretny (grindstar-a nie znasz na bank się domyślam)
http://www.junker-group.com/grinding/lo ... ndstar.php
Jak ktoś mi tu chce tu coś udowadniać to proszę o konkretne przykłady inaczej nie będę opisywał - nie ma to najmniejszego sensu, nie będę wdawał się w utarczki słowne