Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 11 gru 2015, 21:44

edenlubawa pisze:DOHC, Przyda się to na pewno ;)
Dobrze rozumuję, że dokładność pomiarów zależy od dokładności oka, mikrometru i liniału?
Jak sie spinałem żeby naprawdę wolno kręcić mikrometrem to w jednym ustawieniu tego statywu spokojnie wychodził dokładnie ten sam odczyt np 6 pomiarów z rzędu. Jak go przestawisz to się trzeba z tym liczyć że jakiś paproch podejdzie i o tą setkę czy dwie mogą się odczyty różnić. Momentu "umoczenia" nie da się przegapić. Testowałem nawet opcje z soloną wodą i badaniem przepływu prądu ale to ślepy zaułek. Wystarczająco wyraźnie widać moment umoczenia gołym okiem więc wszystko tak naprawdę się rozbija o cierpliwość w kręceniu mikrometrem.
bartuss1 pisze:dokładnośc oka hehe, a moze refleks oka? to w koncu ile wyszło błędu?
p/s
kaloryfer mu ze sciany zajumali
Masz lepszy patent to się pochwal. Moja chęć przekonywania kogokolwiek do tej metody jest zerowa, ja nie będę bił piany na ten temat.

PS

Jeśli z kaloryferem to nie żart to.... hmm przemilczę :)

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 gru 2015, 06:20

DOHC pisze: Moja chęć przekonywania kogokolwiek do tej metody jest zerowa,
Następny kolega ze zdrowym podejściem do forum. Coś robię, pokazuję, jak komuś pasuje to robi podobnie a jak nie, to robi po swojemu i pokazuje. A nie teoretyzuje, jak to on by zrobił lepiej, gdyby mu tylko się chciało :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 gru 2015, 07:56

ano jest troche lepsza metoda - kumpel doktorant na polibudzie sląskiej mi pokazywał jak sie do tego zabrać - aparat 3 rurkowy i całośc rowniez ustalana srubami mikrometrycznymi, no i powolutku. 3 punkty wyznaczają powierzchnię, a złapanie poziomu własnie poprzez srubki mirkometryczne i lupę do obserwacji wycechowanej skali.
a i płyn hamulcowy.
a co masz w tej rurze? bo nie docytałem
p/s
kurde na żartach sie nie zna, co za ponurak :P
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 12 gru 2015, 10:17

No ja zacząłem od naczyń połączonych, najpierw plastikowe kubki, potem wyspawałem z rury fi 150 dwa wazony i je połączyłem rurką, problem jest taki że bardzo długo trwa stabilizacja zwierciadeł i tak naprawdę nigdy nie wiesz czy to już. Na jednym lustrze wody widać wszelkie wahania i drgania i trwa to znacznie krócej, jedyny minus że nie można nawet potrącić tej rury PCV bo trzeba robić oba pomiary od nowa. W rurze jest woda.

W metodzie Twojego kumpla chodzi o szlaufwagę czyli rurki z naniesioną skalą + płyn hamulcowy w nich?

Co do grzejnika to nie chciało mi się wierzyć że pytasz na poważnie :P ale zapytać warto :).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Alvar4 » 12 gru 2015, 12:05

Już widzę jak robisz tą szlaufwagę, cechujesz sobie skale, montujesz szkła powiększające.... a i tak pomiar nie będzie precyzyjny bo to zbyt skomplikowane będzie w wykonaniu amatorskim i koniec końcem jak w to nie kopniesz i się nie rozpirzgnie po warsztacie :mrgreen:

Sposób z rurą jest fajny i prosty w wykonaniu. Podobną metodą budowało się fundamenty pod piramidy i stoją one do dziś. Do obserwacji kla mikrometru można by się wspomóc małą kamerą (mikroskop na USB).
Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: IMPULS3 » 12 gru 2015, 12:57

DOHC pisze:Masz lepszy patent to się pochwal. Moja chęć przekonywania kogokolwiek do tej metody jest zerowa, ja nie będę bił piany na ten temat.
kamar pisze:Następny kolega ze zdrowym podejściem do forum. Coś robię, pokazuję, jak komuś pasuje to robi podobnie a jak nie, to robi po swojemu i pokazuje. A nie teoretyzuje, jak to on by zrobił lepiej, gdyby mu tylko się chciało :)
No więc, ale żeby nie było że biję pianę.... :mrgreen:
To zrobiłbym to tak. Na środku tego postumentu zamocowałbym obrotowe ramię. Na końcu ramienia zegar i tak najeżdzając tym zegarem na końce prowadnic ustawiłbym wszystkie na "0". A dalej to już według tych punktów bazowych za pomocą liniału ustawić prowadnice aby środkiem też były na zero i tyle.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 gru 2015, 15:17

IMPULS3 pisze: Na środku tego postumentu zamocowałbym obrotowe ramię. Na końcu ramienia zegar
Półmetrowe (minimum) ramię bez setek ugięcia, idealnie w osi - już to widzę :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 gru 2015, 16:15

kamar pisze:ramię bez setek ugięcia, idealnie w osi - już to widzę :)
Ale nikt tego by nie giął, jedyne obciążenie to nacisk czujnika. :) W dodatku wszędzie taki sam, oś obrotowa najlepiej ślizgowa ale każda piasta ze stożkowymi łożyskami skręcona mocniej by wystarczyła a sama regulacja jej w pionie to tylko 3 śruby. Nadal będę bił pianę że spokojnie bym to zrealizował. :)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 12 gru 2015, 16:17

kamar pisze:
IMPULS3 pisze: Na środku tego postumentu zamocowałbym obrotowe ramię. Na końcu ramienia zegar
Półmetrowe (minimum) ramię bez setek ugięcia, idealnie w osi - już to widzę :)

+łożyskowanie obrotu :mrgreen:, pomiędzy środkami prowadnic jest 175 cm :)

pozdrawiam

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 12 gru 2015, 16:25

DOHC pisze:+łożyskowanie obrotu :mrgreen: , pomiędzy środkami prowadnic jest 175 cm :)
Jednak bicie piany wciąga, :)
A poważnie, weż profil powiedzmy 100/40 i ugnij go CZUJNIKIEM. :) Ale czego się cieszysz z łożyskowania obrotu to nie rozumiem, przecież jak nawet miałbyś luz to wszędzie będzie się nakładał tak samo bo ciężar ramienia będzie go tak samo kasował w każdej pozycji. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”