a planowanie stołu robiłeś?kak pisze:No i chyba ten blat z MDFu jest troche krzywy
Szybka frezarka PCB
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej na 99% nie masz prostopadłości narzędzia względem stołu - jak splanujesz stół powiniennes miec piekny pełny obraz, ponieważ każdy punkt obrabianego elementu będzie na tej samej wysokoscdi względem narzędzia - jak Ci szkoda stołu to nakęć na niego 2 płytę i ją splanuj tylko zapomnij nawiercić otwory, żeby schować łby śrub, żebyc przy planowaniu ich niezafrezował 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Stolu nie splanowałem puki maszyna jest " udoskonalana". Zrobię to jak będzie lepiej niz jest.
Ale to tez nie jest takie proste. Splanuje stól jak wymysle jak szyny po bokach maszyny ustawic idealnie na tej samej wysokości. Jak na razie nie mam pomysłu na to. Rama moze byc krzywa itd, nie mam zadnego punktu od którego bym mógł to zmierzyć. GPSem:-)?
Jak to bylo - jak się ma do czynienia z długimi elementami to trzeba uwzglednic, ze ziemia jest okragla:-)
Adam
Ale to tez nie jest takie proste. Splanuje stól jak wymysle jak szyny po bokach maszyny ustawic idealnie na tej samej wysokości. Jak na razie nie mam pomysłu na to. Rama moze byc krzywa itd, nie mam zadnego punktu od którego bym mógł to zmierzyć. GPSem:-)?
Jak to bylo - jak się ma do czynienia z długimi elementami to trzeba uwzglednic, ze ziemia jest okragla:-)
Adam
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
geodetów zamówkak pisze:zmierzyć. GPSem:-)?

potrzebna płaska powierzchnia trochę wieksza jak maszyna i czujnikkak pisze:jak szyny po bokach maszyny ustawic idealnie na tej samej wysokości.
wysokościomierz suwmiarkowy
-
- Posty w temacie: 7
Michalus - mój tytul nie brzmi, jak cos co jest warte kopiowania i chyba troche za duza do PCB. Zobacze co sie z niej da wyciagnac.
Maksymalnie posuw jest teraz ustawiony na 40mm/sek przy 35Khz w Machu, ale przy frezowaniu znacznie mniej ustawiam. Jak sie cos malego na niej robi to fajnie to wyglada jak smiga pomiedzy punktami ale przy czyms wiekszym trzeba czekac.
www.cnc.info.pl/topics60/ale-dziadostwo ... t21046.htm
Po tym grawerowaniu podlozylem kartke papieru z jednej strony i jeszcze raz to samo przejechalem i bylo dobrze.
smouki -a gdzie ja to cos plaskiego poloze? na (moze) krzywej ramie?
Adam
Maksymalnie posuw jest teraz ustawiony na 40mm/sek przy 35Khz w Machu, ale przy frezowaniu znacznie mniej ustawiam. Jak sie cos malego na niej robi to fajnie to wyglada jak smiga pomiedzy punktami ale przy czyms wiekszym trzeba czekac.
www.cnc.info.pl/topics60/ale-dziadostwo ... t21046.htm
Po tym grawerowaniu podlozylem kartke papieru z jednej strony i jeszcze raz to samo przejechalem i bylo dobrze.
smouki -a gdzie ja to cos plaskiego poloze? na (moze) krzywej ramie?
Adam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Budowa frezarki PCB
Witam
Posiadam gotowe osie do cnc z śrubami trapezowymi na podwójnych wałkach i profile aluminiowe oraz wrzeciono kress 1kW, całą frezarkę w częściach pole obróbcze 1.5m x 1.5m x 0.5m.
[email protected]
Chętnie sprzedam za rozsądną cenę.
Posiadam gotowe osie do cnc z śrubami trapezowymi na podwójnych wałkach i profile aluminiowe oraz wrzeciono kress 1kW, całą frezarkę w częściach pole obróbcze 1.5m x 1.5m x 0.5m.
[email protected]
Chętnie sprzedam za rozsądną cenę.