poczatek budowy i pierwsze pytania
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
bartuss1 pisze: (...)co do zwolenników i przeciników serw i krokowców - na krokowcach tez mozna szybko, trzeba tylko oszacować predkośc dla danego momentu, podstawowa zaleta to mniejsza cena, druga zaleta brak cyrku ze strojeniem - mamy tylko 2 parametry, poza tym krokoce nie wymagają zabezpieczen, zawsze jednak znajdą się mądrzejsi którzy nawijają o serwonapedach a nic o nich nie wiedzą, mam kilka, ale wole krokówki, dlaczego ?
Trochę jestem zaskoczony - dlaczego? ano dlatego że pamiętam jak pojawiłem się na tym forum (patrzę że to był rok 2007) to trochę przeglądałem tematów i wszyscy zgodnie pisali (chyba że coś przeoczyłem) że "NAJTAŃSZY NAPĘD SERWO JEST LEPSZY OD NAJDROŻSZEGO NAPĘDU KROKOWEGO"kamar pisze:Bo są dużo tańsze, a niewiele wolniesze , odpowiednio sterowane - równie dokładne i po kolizji bazujesz oś a nie wzywasz serwis do ustawienia geometriibartuss1 pisze: ale wole krokówki, dlaczego ?
Popatrzyłem na ceny... możliwości... i dałem sobie spokój.
Teraz znów chciałem rozglądnąć siew temacie..... i czytam coś zupełnie innego - że lepiej stosować krokówki. Oczywiście zrozumiałem o co Wam chodzi (taniej prościej) ale mam inne pytanie - czy w sterownikach krokowców od tamtego czasu wiele się zmieniło?
Czy po prostu potaniały?
Co byście polecili? Jeśli ma być szybko to zapewne jakieś sterowniki prądowe - jakie?
Jaka płyta główna do tego? Dodam że prąd jaki mnie interesuje to około 7A no i maszyna 4-ro osiowa - która być może będzie miała 5 silników (dwa silniki do napędu bramy) - ale to nie jest pewne - może będzie pasek?
Interesuje mnie coś szybkiego za rozsądną cenę - podpytuję gdzie się da.
Jakieś linki, oferty (mogą być PW)? Co warto kupić a czego nie?
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Serwosilnik zawsze będzie lepszy od silnika krokowego. Jeśli ktoś nie umie zestroić prawidłowo napędów zawsze zastosowanie silnika krokowego ułatwi mu sprawę. Osobiście przychylam się do opinii już dawno wyrażanej przez kolega faniron ""NAJTAŃSZY NAPĘD SERWO JEST LEPSZY OD NAJDROŻSZEGO NAPĘDU KROKOWEGO"
Tą myśl można było bo rozszerzyć o różne dywagacje ale jak kogoś stać wybierał bym serwo napędy (dodam że silnik krokowy z enkoderem to również serwo napęd ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi)
Tą myśl można było bo rozszerzyć o różne dywagacje ale jak kogoś stać wybierał bym serwo napędy (dodam że silnik krokowy z enkoderem to również serwo napęd ale nie o takie rozwiązanie mi chodzi)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Wszystko zależy do czego mają być używane. Jak ktoś potrzebuje 15m na minute smigać to na krokowcach nie da rady . Ale do normalnej roboty są wystarcające. I wiem co mówię bo od paru lat 8-10 maszyn chodzi po 10h dziennie bez awarii czy innych zawieszeń. Oczywiście w stali a nie pleksie. I co mogę zyskać po wymianie na serwa ?
-
+10 punktow w kategorii lansukamar pisze:Wszystko zależy do czego mają być używane. Jak ktoś potrzebuje 15m na minute smigać to na krokowcach nie da rady . Ale do normalnej roboty są wystarcające. I wiem co mówię bo od paru lat 8-10 maszyn chodzi po 10h dziennie bez awarii czy innych zawieszeń. Oczywiście w stali a nie pleksie. I co mogę zyskać po wymianie na serwa ?

q
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Jakich sterowników używasz i dlaczego? Co byś kupił z dostępnych na allegro lub gdzieś indziej o parametrach przedstawionych wyżej. Mam silniki krokowe 8 przewodowe o prądzie na cewkę 3,5A. Nie wiem jaki do nich sterownik i jak ich połączę. Dlatego sterownik niech ma te 7A (może trzeba będzie cewki połączyć równolegle? a jeśli nawet nie to wolę więcej niż mniej)kamar pisze:Wszystko zależy do czego mają być używane. Jak ktoś potrzebuje 15m na minute smigać to na krokowcach nie da rady . Ale do normalnej roboty są wystarcające. I wiem co mówię bo od paru lat 8-10 maszyn chodzi po 10h dziennie bez awarii czy innych zawieszeń. Oczywiście w stali a nie pleksie. I co mogę zyskać po wymianie na serwa ?
Pytania te i te wyżej aktualne dla wszystkich bo odpowiedzi konkretnej nie udzielił nikt.
-
Zastanow sie wczesniej nad tym jakie bedziesz podlaczal silniki a nie gdybaj -Rombes pisze:...
Jakich sterowników używasz i dlaczego? Co byś kupił z dostępnych na allegro lub gdzieś indziej o parametrach przedstawionych wyżej. Mam silniki krokowe 8 przewodowe o prądzie na cewkę 3,5A. Nie wiem jaki do nich sterownik i jak ich połączę. Dlatego sterownik niech ma te 7A (może trzeba będzie cewki połączyć równolegle? a jeśli nawet nie to wolę więcej niż mniej)
Pytania te i te wyżej aktualne dla wszystkich bo odpowiedzi konkretnej nie udzielił nikt.
szkoda kasy na sterownik 7A jesli silnik bedzie pobieral 3.5A...
Co do tego, ktory sterownik to one IMHO nie roznia sie niczym istotnym
poza pradem wlasnie.
Typowy podzial krokow wystarcza, warto moze zwrocic uwage czy sterownik
obniza prad silnika jesli ten sie nie kreci, ale to chyba robia prawie wszystkie.
Powtorze do znudzenia - najpierw zastanow sie nad konstrukcja - sterowniki
i silniki mozesz kupic w jeden dzien bez problemu.
Zaprojektowanie i zbudowanie solidnej konstrukcji zajmie Ci wiecej czasu...
Zaczac chyba musisz niestety od przyjecia do wiadomosci, ze za dwa tysiace
tego nie zrobisz. Frezowanie frontow wymaga konkretnej maszyny,
tym bardziej ze konkurencja raczej spora i nikt partaniny nie kupi...
J.