CNC po pierwsze tanie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Zoltar
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zoltar » 20 lip 2008, 23:03

Witaj Anjinsan - dzięki za przełamanie BLOGA, hehe.
Też przymierzałem się do konstrukcji z drukarek ale stwierdziłem ze jak juz coś robic to dobrze - choć sam nie do końca wiem czy dobrze kombinuje. Będę obserwował Twoje zmagania i życzę powodzenia.
Zolatr

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 21 lip 2008, 00:35

Cześć Anjinsan. Ucieszyło mnie nawet że nie jestem odosobniony w stosowaniu czasem całych podzespołów wypreparowanych z różnych szrotów. Do dzisiaj w jednej z konstrukcji pracuje silniczek z napędu dyskowego 5 cali napędzany sterownikiem siedzącym nadal w całej płytce z mnóstwem niepotrzebnej teraz elektroniki wyszarpniętej z tegoż napędu. Takie prowizorki rażą estetów i nie można ich stosować w urządzeniach przeznaczonych do późniejszej sprzedaży ale dla celów poznawczych czemu nie.Ważne że to funkcjonuje i szybciej da się doprowadzić do realizacji tworzonej często na kolanie koncepcji. Jeżeli chodzi o ten silnik pochodzący z samochodu który chcesz użyć jako wrzeciona to niestety raczej się nie sprawdzi. Z kilku powodów: rozpędza się do niezbyt dużych obrotów, które pod obciążeniem drastycznie spadają, ma małą moc- zaledwie kilkanaście W a na dodatek jest ułożyskowany w baryłkowatych z zewnątrz tulejkach, które szybko mogą się wytrzeć albo wręcz wypaść ze swoich gniazd, do których są dociskane cienkimi sprężystymi blaszkami. Poza tym taki silnik szybko się grzeje i wymagałby jakiegoś chłodzenia.

ossik

silnik wrzeciona

Post napisał: ossik » 21 lip 2008, 07:17

Witam kolegow jestem tu nowy ale bacznie przygladam sie postepom w pracy gdyz mam chec zbudowac sobie taka maszynke.Co do slinika wrzeciona to faktycznie jest to silnik dmuchawy stosowany we fiatach 125 i polonezach wiem bo na bazie takiego silnika zbudowalem maszyne do waty cukrowej nie nada on sie zbytnio jako wrzeciono gdyz wirnik ulozyskowany jest na lozyskach slizgowych ktore przy wiekszym obciazeniu maja tendencje do zacierania sie proponuje poszukac czegos na lozyskach kulkowych
Pozdrawiam i powodzenia

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 21 lip 2008, 11:01

Jeszcze jedna dygresja na temat łożysk.
Byłem szczęśliwym posiadaczem markowego odkurzacza (ELEKTROLUX). Po półtorarocznej, zwyczajnej eksploatacji sprzęt zaczął "warczeć". Okazało się, że wirnik był na panewkach!!!
Silnik, który kręci blisko 15000 obr/min i ma działać przez wiele godzin łożyskuje się panewkami...

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: anjinsan » 22 lip 2008, 10:24

he he dobre - chińska jakość :mrgreen:

ja mam świadomość że ten silniczek to tylko do testów ;-) /fiat 125 - no tak ojczulek miał takie coś ;-)
Następny w kolejności jest mechanizm od szlifierki oscylacyjnej - tylko muszę pogłówkować jak to połączyć by wibracje wykluczyć ;-) na łożyskach oczywiście i 11000 obr/min - to tak z zasady wykorzystania tego co się ma ...

myślałem też o frezarce ręcznej - w promocji po 70 zł widziałem w Makro chyba ... ale w tej cenie to pewnie chińskie panewki :razz:

Zoltar no problem będziemy nawzajem sobie blogi łamać :mrgreen:

W tym tygodniu kończę porządki w następnym wracam do maszynki - taki jest bynajmniej plan ...

Awatar użytkownika

Zoltar

Post napisał: Zoltar » 23 lip 2008, 22:19

Ja bym nie kombinował w te stronę. Nie musisz kupować od razu Kress'a, ale spróbuj kupić coś tańszego Skil'a, zielonego Bosch'a. Czasem w marketach jest przecena sprzętu używanego - i Allegro tam też coś można znaleść. Przy takim silniku i z takimi obrotami jaki proponujesz musiałbyś mieć posuw w mikrometrach:) Przynajmniej tak mi sie wydaje. A tak na marginesie to "Flexa" (szlifierka kontowa) ma jakieś 12000 obr/min mozna kupić za 50 zł w markecie i bedzie o niebo lepiej. Pozostaje tylko kwestia przeróbki.
Zoltar

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 24 lip 2008, 08:52

A ja bym namawiał na KRESA
wydasz kasę raz a na pewno będziesz zadowolony
poza tym zanim go użyjesz w maszynie to sporo Ci pomoże przy jej budowie
Te napędy są na prawdę bardzo dobre
ja swojego ujeżdźam "z ręki" już ponad rok -frezowanie spawów, zdzieranie rdzy, fazowanie krawędzi i tym podobne prace - działa bezbłędnie :-)
Niestety troszkę kosztuje - ale na prawdę warto

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
anjinsan
Posty w temacie: 10

Post napisał: anjinsan » 24 lip 2008, 19:57

maszyna koszt niecałe 200 zł i Kress 800zł - hm .... troszeczkę to się kłóci z założeniami. Może przy następnej maszynce /mam nadzieję że jeszcze będzie mi się chciało ... :wink: / albo przy definitywnej przeróbce tej /czyt. zwiększeniu kosztów/ bo rama jest solidna...
... do testów i jak pisałem na początku lekka grawerka, płytki PCB wystarczy cokolwiek. Jeszcze nie wiadomo czy to w ogóle ruszy :mrgreen: to moja pierwsza maszynka.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 24 lip 2008, 22:20

anjinsan pisze:maszyna koszt niecałe 200 zł i Kress 800zł
nie 800 a 500 zl Poza tym możesz go wykorzystywać do innych prac
anjinsan pisze:... do testów i jak pisałem na początku lekka grawerka, płytki PCB wystarczy cokolwiek
do testów to można pisak zamontować i wystarczy
Nie trzeba wydawać nawet 70 zl na coś co poza testami do niczego się nie przyda

No ale to Twój wybór
Jest przysłowie :-) " oszczędny dwa razy płaci "

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: namemartin » 25 lip 2008, 14:53

ARGUS pisze:Jest przysłowie :-) " oszczędny dwa razy płaci "
Święta racja. Chyba wszyscy znamy to z autopsji. Ale taka jest mentalność ludzi (moja zresztą też)

Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”