CNC po pierwsze tanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Cześć Anjinsan. Ucieszyło mnie nawet że nie jestem odosobniony w stosowaniu czasem całych podzespołów wypreparowanych z różnych szrotów. Do dzisiaj w jednej z konstrukcji pracuje silniczek z napędu dyskowego 5 cali napędzany sterownikiem siedzącym nadal w całej płytce z mnóstwem niepotrzebnej teraz elektroniki wyszarpniętej z tegoż napędu. Takie prowizorki rażą estetów i nie można ich stosować w urządzeniach przeznaczonych do późniejszej sprzedaży ale dla celów poznawczych czemu nie.Ważne że to funkcjonuje i szybciej da się doprowadzić do realizacji tworzonej często na kolanie koncepcji. Jeżeli chodzi o ten silnik pochodzący z samochodu który chcesz użyć jako wrzeciona to niestety raczej się nie sprawdzi. Z kilku powodów: rozpędza się do niezbyt dużych obrotów, które pod obciążeniem drastycznie spadają, ma małą moc- zaledwie kilkanaście W a na dodatek jest ułożyskowany w baryłkowatych z zewnątrz tulejkach, które szybko mogą się wytrzeć albo wręcz wypaść ze swoich gniazd, do których są dociskane cienkimi sprężystymi blaszkami. Poza tym taki silnik szybko się grzeje i wymagałby jakiegoś chłodzenia.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
silnik wrzeciona
Witam kolegow jestem tu nowy ale bacznie przygladam sie postepom w pracy gdyz mam chec zbudowac sobie taka maszynke.Co do slinika wrzeciona to faktycznie jest to silnik dmuchawy stosowany we fiatach 125 i polonezach wiem bo na bazie takiego silnika zbudowalem maszyne do waty cukrowej nie nada on sie zbytnio jako wrzeciono gdyz wirnik ulozyskowany jest na lozyskach slizgowych ktore przy wiekszym obciazeniu maja tendencje do zacierania sie proponuje poszukac czegos na lozyskach kulkowych
Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam i powodzenia
-
- Posty w temacie: 2
Jeszcze jedna dygresja na temat łożysk.
Byłem szczęśliwym posiadaczem markowego odkurzacza (ELEKTROLUX). Po półtorarocznej, zwyczajnej eksploatacji sprzęt zaczął "warczeć". Okazało się, że wirnik był na panewkach!!!
Silnik, który kręci blisko 15000 obr/min i ma działać przez wiele godzin łożyskuje się panewkami...
Byłem szczęśliwym posiadaczem markowego odkurzacza (ELEKTROLUX). Po półtorarocznej, zwyczajnej eksploatacji sprzęt zaczął "warczeć". Okazało się, że wirnik był na panewkach!!!
Silnik, który kręci blisko 15000 obr/min i ma działać przez wiele godzin łożyskuje się panewkami...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 10
he he dobre - chińska jakość
ja mam świadomość że ten silniczek to tylko do testów
/fiat 125 - no tak ojczulek miał takie coś 
Następny w kolejności jest mechanizm od szlifierki oscylacyjnej - tylko muszę pogłówkować jak to połączyć by wibracje wykluczyć
na łożyskach oczywiście i 11000 obr/min - to tak z zasady wykorzystania tego co się ma ...
myślałem też o frezarce ręcznej - w promocji po 70 zł widziałem w Makro chyba ... ale w tej cenie to pewnie chińskie panewki
Zoltar no problem będziemy nawzajem sobie blogi łamać
W tym tygodniu kończę porządki w następnym wracam do maszynki - taki jest bynajmniej plan ...

ja mam świadomość że ten silniczek to tylko do testów

Następny w kolejności jest mechanizm od szlifierki oscylacyjnej - tylko muszę pogłówkować jak to połączyć by wibracje wykluczyć

myślałem też o frezarce ręcznej - w promocji po 70 zł widziałem w Makro chyba ... ale w tej cenie to pewnie chińskie panewki

Zoltar no problem będziemy nawzajem sobie blogi łamać

W tym tygodniu kończę porządki w następnym wracam do maszynki - taki jest bynajmniej plan ...
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Ja bym nie kombinował w te stronę. Nie musisz kupować od razu Kress'a, ale spróbuj kupić coś tańszego Skil'a, zielonego Bosch'a. Czasem w marketach jest przecena sprzętu używanego - i Allegro tam też coś można znaleść. Przy takim silniku i z takimi obrotami jaki proponujesz musiałbyś mieć posuw w mikrometrach:) Przynajmniej tak mi sie wydaje. A tak na marginesie to "Flexa" (szlifierka kontowa) ma jakieś 12000 obr/min mozna kupić za 50 zł w markecie i bedzie o niebo lepiej. Pozostaje tylko kwestia przeróbki.
Zoltar
Zoltar
-
- Posty w temacie: 4
A ja bym namawiał na KRESA
wydasz kasę raz a na pewno będziesz zadowolony
poza tym zanim go użyjesz w maszynie to sporo Ci pomoże przy jej budowie
Te napędy są na prawdę bardzo dobre
ja swojego ujeżdźam "z ręki" już ponad rok -frezowanie spawów, zdzieranie rdzy, fazowanie krawędzi i tym podobne prace - działa bezbłędnie
Niestety troszkę kosztuje - ale na prawdę warto
Pozdrawiam
wydasz kasę raz a na pewno będziesz zadowolony
poza tym zanim go użyjesz w maszynie to sporo Ci pomoże przy jej budowie
Te napędy są na prawdę bardzo dobre
ja swojego ujeżdźam "z ręki" już ponad rok -frezowanie spawów, zdzieranie rdzy, fazowanie krawędzi i tym podobne prace - działa bezbłędnie

Niestety troszkę kosztuje - ale na prawdę warto
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 10
maszyna koszt niecałe 200 zł i Kress 800zł - hm .... troszeczkę to się kłóci z założeniami. Może przy następnej maszynce /mam nadzieję że jeszcze będzie mi się chciało ...
/ albo przy definitywnej przeróbce tej /czyt. zwiększeniu kosztów/ bo rama jest solidna...
... do testów i jak pisałem na początku lekka grawerka, płytki PCB wystarczy cokolwiek. Jeszcze nie wiadomo czy to w ogóle ruszy
to moja pierwsza maszynka.

... do testów i jak pisałem na początku lekka grawerka, płytki PCB wystarczy cokolwiek. Jeszcze nie wiadomo czy to w ogóle ruszy

-
- Posty w temacie: 4
nie 800 a 500 zl Poza tym możesz go wykorzystywać do innych pracanjinsan pisze:maszyna koszt niecałe 200 zł i Kress 800zł
do testów to można pisak zamontować i wystarczyanjinsan pisze:... do testów i jak pisałem na początku lekka grawerka, płytki PCB wystarczy cokolwiek
Nie trzeba wydawać nawet 70 zl na coś co poza testami do niczego się nie przyda
No ale to Twój wybór
Jest przysłowie

Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)