Tutaj silniki poradzą sobie bez problemu , ja kiedyś wykonałem ploter o polu A4 wszystkie elementy był wykonane ze stali , wszystko ciężkie dałem tam właśnie takie silniki 1,89 - sterownik oparty był na A3977 a prędkości jakie uzyskałem kształtowały się do 1000mm/min w każdej z 3 osi , oparta była na wałkach fi 16 podpartych na całej długości a resztę można zobaczyć http://pl.youtube.com/user/gmaro333 postaram się dodać więcej filmów z pracy podczas frezowania ..Mad Bekon pisze:Silniki 1.9Nm, mam nadzieje że wystarczą
Frezarka / wiertarka do PCB 350x400x100 + materiały miękkie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Fakt. Znalazłem te wątki. I kiszka straszna. Dobrze, że wałki , które zakupiłem były na prowadnice do piły... najwyżej do śmieci wywalęMad Bekon pisze:Prawdę mówiąc poczytałem więcej tematów odnośnie firmy Poltech i raczej sobie daruję.

Podobno dobre wałki mają w Albeco , albo na cncakcesoria.Mad Bekon pisze:Pytanie, gdzie szukać wałków w cenie w miare przystępnej? Łożysk otwartych?
Może ktoś ma sprawdzone źródło z kolegów starszych stażem i poradzi ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 11
No więc prace posuwają się dalej.
Z rozmowy z kuzynem wynika, że konstrukcja może się troche rozrosnąć, profile ok 80 x 80. Konstrukcja dolna zostanie pospawana, a potem górna powierzchnia będzie najprawdopodobniej splanowana.
Bloczki trzymające wałki będą pasowane do konstrukcji, zamocowane kołkami i dociągnięte śrubami.
Wałki najprawdopodobniej z Albeco, fi 20, śruba 16 trapez, łożyska fi 20.
Jednak bez podpór narazie. Jeśli będzie niewystarczająco, to może uzbieram na podpory.
Gdzie szukać szczegułów w celu otrzymania jaknajlepszej dokładności?
Chętnie przyjmę uwagi...
Z rozmowy z kuzynem wynika, że konstrukcja może się troche rozrosnąć, profile ok 80 x 80. Konstrukcja dolna zostanie pospawana, a potem górna powierzchnia będzie najprawdopodobniej splanowana.
Bloczki trzymające wałki będą pasowane do konstrukcji, zamocowane kołkami i dociągnięte śrubami.
Wałki najprawdopodobniej z Albeco, fi 20, śruba 16 trapez, łożyska fi 20.
Jednak bez podpór narazie. Jeśli będzie niewystarczająco, to może uzbieram na podpory.
Gdzie szukać szczegułów w celu otrzymania jaknajlepszej dokładności?
Chętnie przyjmę uwagi...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
pomyśl o umieszczeniu silników osi X i osi Y wewnątrz frezarki.
Nie będą wystawać, szczególnie osi Y. Może skusisz się na odwrotne rozwiązanie osi Z tzn. wałki z silnikiem ruchome wielu kolegów z forum uważa, że tak jest sztywniej.
Projekt fajny tyko budować
Jeszcze jedno , bo nie bardzo widać - czy oś wrzecina jest w środku stołu?
Mam wrażenie, że brama jest za bardzo przesunięta do przodu - może to złudzenie.
pomyśl o umieszczeniu silników osi X i osi Y wewnątrz frezarki.
Nie będą wystawać, szczególnie osi Y. Może skusisz się na odwrotne rozwiązanie osi Z tzn. wałki z silnikiem ruchome wielu kolegów z forum uważa, że tak jest sztywniej.
Projekt fajny tyko budować

Mam wrażenie, że brama jest za bardzo przesunięta do przodu - może to złudzenie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 11
Mam to na uwadze.Jaszuk88 pisze:Witam
Jeszcze nie bardzo zdecydowałem jakie będzie wrzeciono, ale póki co jest mniej wiecej w środku.

no byłoby miło, jakoś na początku tygodnia mają mi dostarczyć ramę, i wybieram się do Albeco kupić wałki...Jaszuk88 pisze: Projekt fajny tyko budować
Nie wiem jeszcze odnośnie łożysk, ale ze względu na koszta, raczej akcesoria.cnc.info.pl
Gdzie można znaleźć Koła pasowe zębate ? Myślę o stosunku 2:1