1 Frezarka /profile stalowe/ 550x750x500
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 11
...
Jutro zamawiam elektronikę
ale nadal nie mogę sie zdecydować L287/L297 czy TA8435 Co tańsze
Dzisiaj pobawiłem sie trochę w prasowanie płytek
Efekt? Wyśmienity myślałem ze to bardzo ciężkie a już za 1 probą idealnie dobrałem temperaturę papier zeszedł toner został muszę jeszcze kupić wytrawiacz i zobaczymy
wszystko będę lutował HA więc nie ma mowy o pomyłkach
ale nadal nie mogę sie zdecydować L287/L297 czy TA8435 Co tańsze

Dzisiaj pobawiłem sie trochę w prasowanie płytek
Efekt? Wyśmienity myślałem ze to bardzo ciężkie a już za 1 probą idealnie dobrałem temperaturę papier zeszedł toner został muszę jeszcze kupić wytrawiacz i zobaczymy
wszystko będę lutował HA więc nie ma mowy o pomyłkach
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Chłopie nie oszczędza sie na takich rzeczach, wybierz układ najlepszy dla ciebie a nie najtanszy, zrobisz uklad na byle czym a potem bedziesz żałował bedziesz siedzial godzinami i zastanawial sie dlaczegoto nie dziala albo dziala nieprawidlowo, Przy tego typu podejsciu zawsze bedziesz mial pod góre . Jak potem Policzysz czas stracony na tą poprawe wszystkich usterek to bedziesz grubo do tyłu. Juz tak miałem nie raz ze rwalem wlosy z glowy ze swojej glupoty, Teraz jak cos potrzebuje to siadam do roboty i zarabiamkase na potrzebny element, Prościej i efektjest owiele lepszy.M4ly pisze:ale nadal nie mogę sie zdecydować L287/L297 czy TA8435 Co tańsze
Oczywiście jeśli sie nudzisz i masz nadmiar czasu na eksperymenty to wszystko tłumaczy.
Ja osobiście kupilbym gotowy uruchomiony sterownik a nie bawil sie w trawienie plytek zbieranie elementow lutowanie i uruchamianie wszystkiego. policz sobie czas jaki na to poswięcasz. Zskoda prundu a oszczednosc zadna

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
...
Racja tylko jakie błędy można popełnić lutując i robiąc płytke
1.Trawię płytę
2.sprawdzam sciezki czy są ok
3.lutuje zgodnie ze schematem (będe lutował Hot Air przy uzyciu pasty lutowniczej )
no i mam gotowy sterownik bo chyba nic więcej nie muszę konfigurować?
@
Czy skonstruował by mi ktos koszyk do tych podzespołów https://www.cnc.info.pl//f...leoobom_236.pdf
Bo coś mi sie to nie widzi... Ale to chyba dlatego ze jestem początkujący
I mam pytanie czy istnieje jakiś sklep gdzie np podam taką listę a oni mi wszystko prześlą
bo trochę ciężkie jest szukanie tego wszystkiego w kategoriach dla laika
1.Trawię płytę
2.sprawdzam sciezki czy są ok
3.lutuje zgodnie ze schematem (będe lutował Hot Air przy uzyciu pasty lutowniczej )
no i mam gotowy sterownik bo chyba nic więcej nie muszę konfigurować?
@
Czy skonstruował by mi ktos koszyk do tych podzespołów https://www.cnc.info.pl//f...leoobom_236.pdf
Bo coś mi sie to nie widzi... Ale to chyba dlatego ze jestem początkujący

I mam pytanie czy istnieje jakiś sklep gdzie np podam taką listę a oni mi wszystko prześlą
bo trochę ciężkie jest szukanie tego wszystkiego w kategoriach dla laika
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
"...bo trochę ciężkie jest szukanie tego wszystkiego w kategoriach dla laika." - no więc masz już pierwszy problem do rozwiązania skoro chcesz zrobić sterownik od podstaw zamiast kupić gotowy:). Błędów można popełnić mnostwo w najmniej oczekiwanych sytuacjach.
Kowal ma tu rację, ale tego sie człowiek uczy właśnie na własnych doświadczeniach, przeważnie bolesnych:)
Kowal ma tu rację, ale tego sie człowiek uczy właśnie na własnych doświadczeniach, przeważnie bolesnych:)
-
powoli do przodu
Witam moja frezarka powoli sie rozwija. Całość postanowiłem zespawać dokupiłem jeden większy silnik,kupiłem sterowniki
Po zespawaniu całości wyszły mi niewielkie odchyłki na długości rzędu 1mm/0,5mm

Mam zamiar przyspawać do profilu płaskownik grubości 3 mm tak jak na schemacie
Potem całość zanieść do frezarza aby wyprowadził mi idealne kąty .
Co o tym sądzicie? Ile frezarz może wziąć za tą robotę?
Zdjęcia reszty

//silniki 2 zielone ok 1,40Nm nabyłem po 20 zł/szt 2A 40V silniki srebrne ok 1,1Nm 20zł 1,4A

///tył
W skrzynce upchałem całą elektronike
komputer duron 800
512 ram
sterowniki , trafo . Elektronika podłączona jest do zasilacza Atx Silniki do trafa 24V 160Va
uniemożliwiłem włączenia samego trafa poprzez przekaźnik podłączony do zasilacza atx
Pozdrawiam i proszę o rady
Po zespawaniu całości wyszły mi niewielkie odchyłki na długości rzędu 1mm/0,5mm

Mam zamiar przyspawać do profilu płaskownik grubości 3 mm tak jak na schemacie

Potem całość zanieść do frezarza aby wyprowadził mi idealne kąty .
Co o tym sądzicie? Ile frezarz może wziąć za tą robotę?
Zdjęcia reszty

W skrzynce upchałem całą elektronike
komputer duron 800

sterowniki , trafo . Elektronika podłączona jest do zasilacza Atx Silniki do trafa 24V 160Va
uniemożliwiłem włączenia samego trafa poprzez przekaźnik podłączony do zasilacza atx
Pozdrawiam i proszę o rady