Kolor niebieski w roli maszyn CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoczek » 11 lis 2013, 16:39

Dudi1203 pisze:Jak masz takie dylematy to ja bym radził zająć się czymś innym niz budową maszyn. Z całym szacunkiem.
A ja rozumiem pytanie Kolegi witox4. Pozostałym proponuję odejść od komputera na chwilę i wziąć książkę do ręki, albo z podstaw psychologii albo o BHP. Zwłaszcza tym którzy budują sobie lub innym maszyny.
Nie bez podstawy wybrano takie a nie inne kolory świateł sygnalizacyjnych.

Zielony kolor nie wynikał z mody, tylko z tego że łagodzi nastrój. Pomalujcie sobie maszyny na wściekłe kolory to też będziecie chodzili wściekli w robocie.

Niebieski też wedle jakichś badań uważany jest za łagodny, choć jak ja widzę niebieskie diodki to mi się agresor włącza. Wybór tego koloru do malowania maszyn obecnie jest podyktowany modą, a w drugim rzędzie uwzględnieniem BHP.

Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 lis 2013, 16:50

skoczek pisze: albo z podstaw psychologii .
Psychologicznie to niebieski już był już roztrząsany w innych wątkach. O ile pamiętam, stanęło na tym że kojarzy sie z pewną tabletką :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 11 lis 2013, 17:12

kamar pisze:
skoczek pisze: albo z podstaw psychologii .
O ile pamiętam, stanęło na tym że kojarzy sie z pewną tabletką :)
Ja jeszcze nie muszę stosować, nie mój wiek, więc mi to nawet do głowy nie przyszło :D.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 11 lis 2013, 17:13

https://www.cnc.info.pl/topics31/na-jak ... t29136.htm

Prawie 200 głosów - racja temat bez sensu!

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alvar4 » 11 lis 2013, 17:18

Hej dziewczyny. Mnie się tam podoba Biel w odcieniu popłudniowej szarości posypany nutką ecru..... Do tego kilka błyskotek typu chińskie wrzecionko, jakiś gustowny błyszczący czujnik długości narzędzia i jest branie panie..... :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 11 lis 2013, 17:20

kamar pisze: Z całym szacunkiem ale kol.Dudi ma racje. Kimla robi maszyny na rynek i musi wybadać i zrobić wszystko aby trafiać w gust klienta. Dyskusja na jaki kolor pomalować własną maszynę :) To może doradzicie na której ścianie najlepiej powiesić fortepian :)
Skąd możesz wiedzieć czy ja nie chcę też wybadać, może porostu ciekawi mnie fenomen koloru niebieskiego w obrabiarkach. Nie widzę analogi pomiędzy fortepianem a frezarką. Nawet na twoje pytanie mogę spróbować odpowiedzieć:

Ustawienie instrumentu
Bardzo ważną rzeczą jest ustawienie Twojego pianina lub fortepianu we właściwym miejscu pomieszczenia nie tylko z uwagi na kreowanie i rozprzestrzenianie się dźwięku, lecz aby czynniki zewnętrzne nie spowodowały uszkodzenia Twojego Brodmanna. Dlatego powinieneś zwrócić uwagę na następujące rzeczy: instrument nie może być ustawiony przy bezpośrednim źródle ciepła, klimatyzatorze, czy nawilżaczu. Nie może być narażony na przeciągi oraz poddany działaniu bezpośredniego promieniowania słonecznego. Twój fortepian lub pianino będzie najlepiej brzmiało ustawione na drewnianej podłodze. Jakiekolwiek dywany pochłaniają większość wysokich częstotliwości i mają wpływ na zmianę charakteru barwy dźwięku.

zaczerpnięte z strony: http://www.brodmann-pianos.at/index.php ... vices&L=10

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 11 lis 2013, 17:26

witox4 pisze:https://www.cnc.info.pl/topics31/na-jak ... t29136.htm

Prawie 200 głosów - racja temat bez sensu!
Temat nie jest bez sensu. Nie ma się co sugerować tym że w drugim temacie w ankiecie udział wzięło około 200 osób. Tamten temat pokazuje tylko gust tych osób, na którego podstawie wybierają kolor majtek. Brakowało w ankiecie tylko różowego oraz brązowego jako najbardziej uniwersalnego :D. Najprawdopodobniej większość z tych osób które się wypowiadały nie stała dłużej (czynnie, a nie tylko biernie) przy maszynie.

Temat koloru obrabiarki jest tak samo poważny jak temat doboru koloru farby do malowania ścian. Jak masz w jakimś pomieszczeniu przebywać często to nie pomalujesz go na czarno lub w jakiś agresywny kolor...

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 11 lis 2013, 17:33

kamar pisze:sie z pewną tabletką :)
gwałtu?
skoczek pisze:choć jak ja widzę niebieskie diodki to mi się agresor włącza
ja zwłaszcza jak odpalam komputer wieczorem i z jednostki , głośników i monitora napierdziela niebieska dioda w oczy....

Awatar użytkownika

Autor tematu
witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 11 lis 2013, 17:45

Podsumowywujac dyskusje kolo niebieski jest dobrym kolorem dla maszyny i nie nalezy sugerowac sie tym ze wiele osob juz go uzywa przy swoich projektach. Zdecydowałem ze bedzie niebieski jak sobie radzicie z odwzorowaniem kolorow bo np jeden kolor ral wyglada inaczej u kazdego producenta

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 11 lis 2013, 17:49

Ja frezark mam maźniętą na Ral 5015 i uważam, że to fajny kolor na frezarę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”