Moja niunia na paskach - już śmiga :))

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 08 cze 2011, 21:19

jacek-1210 pisze:. Jeśli u Ciebie jest 1 krok/1mm to wyjdzie 2000mm/s czyli... 2metry/s
duża prędkość to nie problem... można z tym żyć
ja bym obawiał się braków momentu.... zwłaszcza przy prędkościach (częstotliwościach) rezonansowych
takie rezonanse warto oznaczyć (na słuch), i jeśli to możliwe ich unikać...

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pixes2 » 08 cze 2011, 21:35

Trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na pierwsze próby.
Wkrótce będę uruchamiał swoją zabawkę na paskach i nie bardzo wiem, czego się spodziewać. U mnie wychodzi, po przełożeniu, 16mm na obrót silnika czyli 0.08mm na krok, do tego podział przez 16 lub 32 i powinno być ok. Mam obawy, ale zobaczymy....

Pozdrawiam.
Tomek.

Autor tematu
habit_m_
Posty w temacie: 13

Post napisał: habit_m_ » 08 cze 2011, 23:26

Kolego jacek-1210 nic nie rozumiem z tego co piszesz, ale to jest machina do drewna i zafalowania rzędu 0,4 mm mi w niczym nieprzeszkadzają. A przełożenie jest takie bo takie miało być od początku, czyli przełożenia brak. Do tych co pisali mi o śrubach, nie wiem jaka musiałby być śruba aby uzyskać rozsądne prędkości do obróbki drewna, przecież silnik musiałby się kręcić jak oszalały.

Co do braku momentu. Też się nad tym obawiałem, ale po przeprowadzonych testach na silnikach 2 NM i sterownikach od Pana Marka M542 jest git. SIlniki 4,2A ustawione są na 2,1A w połączneniu a na sterownikach dałem prąd 1,6A a i tak nie byłem w stanie utrzymać deski podczas cięcia. Więc dlaczego moment miałby być za mały?

Spokojnie łebki się zapadną w blacie, ale to już zrobi moja mała sama sobie.A ilość śrub niestety jest taka duża bo stanowią one mocowanie detali. Jak pisałem wcześniej będzie się część z blatu wykręcało, a w ich miejsce będą wkręcane łapki.

maciek

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 09 cze 2011, 06:35

habit_m_ pisze:Kolego jacek-1210 nic nie rozumiem z tego co piszesz, ale to jest machina do drewna i zafalowania rzędu 0,4 mm mi w niczym nieprzeszkadzają. A przełożenie jest takie bo takie miało być od początku, czyli przełożenia brak. Do tych co pisali mi o śrubach, nie wiem jaka musiałby być śruba aby uzyskać rozsądne prędkości do obróbki drewna, przecież silnik musiałby się kręcić jak oszalały....
Co masz zamiar rabac, ze 0.4mm Ci nie przeszkadza?

Co do "rozsadnych predkosci" to najpierw musisz miec wrzeciono,
ktore przy tej predkosci wyfrezuje material, potem rozpedzac maszyne ;)

q
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 10:11 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacek-1210 » 09 cze 2011, 08:29

Te możliwe +- 0.4mm to tylko na skutek trzymania w mikrokroku. Dla mnie prędka maszynka + chwilowe utraty momentu = gubienie kroków :neutral: Czy naprawdę chciałbyś frezować dechę z prędkością 2m/s w jednym przejeździe jak kiedyś pisałeś ??? Popatrz choćby na stronę kimli widziałem tam gdzieś frezowanie plexy za jednym przejazdem - zobacz jakie tam posuwy i jakie wrzeciono. Wbrew pozorom na śrubach kulowych x5 możesz mieć posuw 50mm/s a ze skokiem x10 posuw 100mm/s. Wątpię żebyś nawet takie prędkości frezowania osiągnął. Natomiast śruby są drogie, dla Ciebie paski wystarczą i OK, tylko ten brak przełożeń :sad: Takie prędkości to byłyby ok dla lekkiej głowicy laserowej do grawerki, ale do frezarki ???

Markcomp77: mógłbyś podać przybliżone częstotliwości rezonansowe dla typowych silniczków 1.89 i 3 Nm ?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 09 cze 2011, 08:47

jacek-1210 pisze:mógłbyś podać przybliżone częstotliwości rezonansowe dla typowych silniczków 1.89 i 3 Nm ?
rezonatorem nie jest sam silnik... a cały układ mechaniczny wraz z silnikiem i sterownikiem
dlatego wypada maszyny posłuchać, zwiększając stopniowo szybkość
gdy jest głośniej - mamy rezonans...

ze śrubami (sprzężonymi bezpośrednio), poszukiwana częstotliwość rezonansowa jest zazwyczaj w okolicach 1..2obr/sek
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 09 cze 2011, 08:52

Chłopaki nie przekreślajmy tematu zanim jeszcze niedziała. Widziałem takie amatorskie maszynki na tym forum, że gdyby popatrzeć na konstrukcję to można zadać sobie pytanie czy to ma prawo działać. A potem patrzysz na galerię gościa i elementy jakie na niej zrobił i CI koparka opada, że na takiej połatanej konstukcji można coś wykonać.

Moja niunia stanowi kompromis między kosztem wykonania, jakością, możliwościami, efekteem który planowałem uzyskać, możliwościami obróbki jakie będziee można uzyskać, dostępnością materiałów, technologii wykonania, zaplecza maszynowego i ogólnie tego wszystkiego czym dysponowałem. Ja wiem że Ford to nie Mercedes czy Audi - ale też jeździ, nie ma budzić podziwu i określać majętności posiadacza, ale ma przemieszczać dupsko z punktu A do punktu B :mrgreen: Taka jest idea mojej maszyny, więc nie róbcie z niej czegoś czym nigdy niebędzie, tylko pokażcie swoje konstrukcje :twisted:

maciek

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacek-1210 » 09 cze 2011, 09:33

Ale my Ci naprawdę dobrze życzymy ! Uważam że to może być całkiem fajna maszynka po drobnych poprawkach :wink: Swoją oczywiście też pokażę kiedy ją .. skończę :grin: Na razie zbieram kasę na kolejne do niej zakupy
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Autor tematu
habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 09 cze 2011, 11:27

Wiem wiem, dzięki. Mi poprostu nie jest potrzebny wypas, maszyna na miarę mozliwości i kosztów. Zawsze można później ulepszyć. Jak napędy okażą się za słabe to się zrobi przekładnie i też będzie dobrze. Jednak człowiek uczy się cały czas. Ta maszyna ewoluowała od stacjonarnej z nieruchomą bramą, poprzez konstrukcje skręcaną z pewnymi wadami aż do spawanej ramy. Generalnie 3 lata od koncepcji budowy do zakończenia. Wrażenia bezcenne za wszystko inne płacisz kartą mastercard :mrgreen:
Ale co do budowy drugiej mam mieszane uczucia. Wolałbym robić plazmę na zębatkach niż ploterek frezujący :wink:

Teraz zajmę się detalami :mrgreen: A jak się może zwróci budowa to zainwestuję kaskę w drugą, a jak w międzyczasie trafi się gdzieś materiał poprodukcyjny to napewno zapasy zrobię :mrgreen:

maciek

[ Dodano: 2011-06-09, 12:36 ]
Elektryka prąd nie tyka.

Od góry: na zewnątrznych podłaczenie silników osi X, na środku podłaczenie z zbiorcze krańcówek, stopów.

Od tyłu: na zewnętrznych silniki osi Y i Z, po środku płytka mas - tzn ekranowania.

maciek
Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2011-06-09, 14:58 ]
liczę na kreatywność kolegów. jak zamontować układ krańcówek w osi X.
Do tej blaszki aluminiowej przykręconej do ramy musi być jakiś ukłąd z krańcówką przykręcony który będzie zaskakiwał jak wózek podjedzie w to miejsce.

Ps. mocowanie pasa do belki jest zdjęte.

maciek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 09 cze 2011, 15:04

jacek-1210 pisze:Te możliwe +- 0.4mm to tylko na skutek trzymania w mikrokroku
ale tu chodziło o Zeta ze blat ma nierówności w przedziale 4 dych a nie dokładnośc pozycjonowania maszyny hehe, czytaj ze zrozumieniem
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”