Tak wyglada projekt:

Maszyna jak widac bedzie skrecana, profile pomaranczowe i niebieskie to stal 80x80x3 a pozostale to 100x100x4. Szyny w osiach X i Y maja po 1000mm takze zakres ruchu to jakies 700x500. Os Z zakres ruchu 150mm.
Lozyskowanie os X i Y to podparte walki 25mm z allegro (wiem, ze opinie o nich sa rozne, ale nie stac mnie na lepsze rozwiazanie) + do tego lozyska liniowe w obudowach. Sruby trapezowe 18x4 + nakretki z brazu (najprawdopodobniej po dwie na os w celu skasowania luzu). Os Z to walki fi 20 takze z lozyskami liniowymi. Blachy usztywniajace podpory to stal conajmniej 4mm grubosci.
Najprawdopodobniej te trzy pomaranczowe profile beda zespawane ze soba + bedzie wyrownana ich powierzchnia. Reszta skrecana po 4 sruby M8 lub M10 na laczenie kazdych dwoch profili.
Jak bedzie zrobiony stol to zalezy od tego ile mi pieniedzy zostanie, Jednak mysle, ze w pierwszej wersji bedzie to ramka z profili stalowych, do ktorej wymysle jakis sprytny system mocowania.
Materialy jakie chce obrabiac to aluminium, plexa, mdf, pcb. Ta maszyna bedzie sluzyc glownie mi, bo obecnie to z kazdym drobiazgiem musze gdzies latac i wtedy na element czekam conajmniej tydzien, oraz aby szybciej wykonywac otwory w duzych (40-50cm dlugosci) elementach, obecnie robie to recznie na wiertarce stolowej... co jest czasochlonne
Do napedu zastosuje silniki 1Nm z przekladnia 2:1 lub 3:1 (po prostu mam juz takie silniki wraz ze sterownikami i optoizolacja). Domyslam sie, ze bedzie to malo takze nie licze na jakies duze posuwy, jak bedzie potrzeba i czas to wymienie je na wieksze.
Wrzeciono chce kupic kress'a 1kW frezy mam zamiar stosowac 5mm max.
Przedewszystkich chcialbym prosic o opinie czy gdzies nie ma jakiegos powaznego bledu lub co moze lepiej rozwiazac. Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny.
Jakie sily wystepuja przy frezowaniu aluminium, caly projekt wykonal dla mnie kolega (ja tylko marudzilem co ma byc inaczej

Kolejne pytanie to o oprogramowanie.
Czym to najlepiej sterowac ?
Bawilem sie Mach 3 Demo (i od tego zaczne).
Mam sciagnietego EMC2 ale nie bawilem sie nim jeszcze.
Generalnie jak chcialbym z projeku wykonanego w catii lub inwentorze zrobic element, to jakiego oprogramowania potrzebuje ?
Lub dostaje rysunek techniczny i z niego mam wykonac element to w takim przypadku kod pisze sie z reki, czy wykorzystuje jakies oprogramowanie?
Czy istnieje w ogole takie darmowe oprogramowanie ???
Z gory dzieki za odpowiedzi.