maszyna do alu, plexy, mdfu itp

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
ali
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

maszyna do alu, plexy, mdfu itp

Post napisał: ali » 16 sty 2008, 10:12

Witam!

Tak wyglada projekt:

Maszyna jak widac bedzie skrecana, profile pomaranczowe i niebieskie to stal 80x80x3 a pozostale to 100x100x4. Szyny w osiach X i Y maja po 1000mm takze zakres ruchu to jakies 700x500. Os Z zakres ruchu 150mm.
Lozyskowanie os X i Y to podparte walki 25mm z allegro (wiem, ze opinie o nich sa rozne, ale nie stac mnie na lepsze rozwiazanie) + do tego lozyska liniowe w obudowach. Sruby trapezowe 18x4 + nakretki z brazu (najprawdopodobniej po dwie na os w celu skasowania luzu). Os Z to walki fi 20 takze z lozyskami liniowymi. Blachy usztywniajace podpory to stal conajmniej 4mm grubosci.
Najprawdopodobniej te trzy pomaranczowe profile beda zespawane ze soba + bedzie wyrownana ich powierzchnia. Reszta skrecana po 4 sruby M8 lub M10 na laczenie kazdych dwoch profili.
Jak bedzie zrobiony stol to zalezy od tego ile mi pieniedzy zostanie, Jednak mysle, ze w pierwszej wersji bedzie to ramka z profili stalowych, do ktorej wymysle jakis sprytny system mocowania.

Materialy jakie chce obrabiac to aluminium, plexa, mdf, pcb. Ta maszyna bedzie sluzyc glownie mi, bo obecnie to z kazdym drobiazgiem musze gdzies latac i wtedy na element czekam conajmniej tydzien, oraz aby szybciej wykonywac otwory w duzych (40-50cm dlugosci) elementach, obecnie robie to recznie na wiertarce stolowej... co jest czasochlonne

Do napedu zastosuje silniki 1Nm z przekladnia 2:1 lub 3:1 (po prostu mam juz takie silniki wraz ze sterownikami i optoizolacja). Domyslam sie, ze bedzie to malo takze nie licze na jakies duze posuwy, jak bedzie potrzeba i czas to wymienie je na wieksze.

Wrzeciono chce kupic kress'a 1kW frezy mam zamiar stosowac 5mm max.

Przedewszystkich chcialbym prosic o opinie czy gdzies nie ma jakiegos powaznego bledu lub co moze lepiej rozwiazac. Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny.

Jakie sily wystepuja przy frezowaniu aluminium, caly projekt wykonal dla mnie kolega (ja tylko marudzilem co ma byc inaczej ;) ) i ma on mozliwosc przesymulowania sztywnosci ramy tej maszynki), tylko nie wiemy jakie sa rzeczywiste sily.

Kolejne pytanie to o oprogramowanie.
Czym to najlepiej sterowac ?
Bawilem sie Mach 3 Demo (i od tego zaczne).
Mam sciagnietego EMC2 ale nie bawilem sie nim jeszcze.
Generalnie jak chcialbym z projeku wykonanego w catii lub inwentorze zrobic element, to jakiego oprogramowania potrzebuje ?
Lub dostaje rysunek techniczny i z niego mam wykonac element to w takim przypadku kod pisze sie z reki, czy wykorzystuje jakies oprogramowanie?
Czy istnieje w ogole takie darmowe oprogramowanie ???

Z gory dzieki za odpowiedzi.

pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak

Tagi:

Frodo
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Frodo » 16 sty 2008, 10:37

Witam!
Po pierwsze wydaje mi się ( na modelu nie ma wymiarów) ale cała brama powinna być przesunięta do przodu maszyny zeby obszar roboczy był taki jak w założeniach.
Poza tym powierzchnie pod podpory wałków powinny być splanowane, co przy grubości profili 3mm nie wchodzi w grę, więc należałoby przyspawać tam płaskownik o grubości np 5mm i wszystko splanować w jednym zamocowaniu. To samo tyczy się powierzchni pod obudowy łożysk i tych które mają być skręcane razem. Nalezy tez przewidziec miejsce na silniki i ich mocowanie do konstrukcji.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

unix
Posty w temacie: 2

Post napisał: unix » 16 sty 2008, 10:38

Wydaje mi się, że konstrukcja ramy stołu osi X dodatkowo przy konstrukcji skręcanej śrubami nie będzie miała oczekiwanej sztywności. Bez zastosowania np. blatu stalowego o powierzchni tej ramy przykręconego od spodu, który to zdecydowanie usztywni się chyba nie obędzie.
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Radek27
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Radek27 » 16 sty 2008, 17:22

"Wydaje mi się, że konstrukcja ramy stołu osi X dodatkowo przy konstrukcji skręcanej śrubami nie będzie miała oczekiwanej sztywności." - mam to samo odczucie.
Profile dlugosci 1000m (80x80x3) w osi X (niebieski kolor) moga sie ladnie srodkiem uginac zwlaszcza, ze jest tam jeszcze punkt podzialu dwoch podpor pod walki:).
Jak to zrobisz w ten sposob to bedzie dzialac, bedzie frezowac MDF i alu, ale dokladnosc bedzie "taka sobie". Pozatym frezujac w twardym materiale poznasz problem drgan i Twoja kolejna konstrukcja bedzie juz ciezka,spawana i ogolnie napewno lepsza:).
Pozdrawiam

Autor tematu
ali

Post napisał: ali » 16 sty 2008, 19:47

Dziekuje za odpowiedzi!

Sugestia z naspawaniem plaskownikow jest sluszna, ale to jeszcze zobacze jak krzywe beda profile po zespawaniu ze soba ale najprawodpodobniej tak zrobie. Profile zastosuje 80x80x4 dla pewnosci.
Co do ugiecia niebieskich to, aby ugiac taki profil 80x80x4 dlugosci 1m podparty na koncach o 0,1mm trzeba na srodku przylozyc sile ponad 1000N jesli punkty podparcia zwezymy do 0,5 m trzeba przylozyc ponad 9000N aby uzyskac takie ugiecie, tutaj odstep pomiedzy profilami bedzie gdzies pomiedzy czyli powiedzmy 4000N... 400kg na kazdy profil a jeszcze do tego dojdzie sztywnosc tego walka mysle, ze o to jednak nie ma co sie martwic... bardziej jak juz to bym sie obowial o sily poprzeczne...

Jeszcze kwestia co kto rozumie przez dokladnosc "taka sobie"... i co rozumiemy "twardym materialem" ? Ja chce obrabiac alu plexe mdf.
Co do ciezaru to ona jakos przesadnie lekka nie bedzie... conajmniej 120kg wyjdzie
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 16 sty 2008, 21:16

ali pisze:ale to jeszcze zobacze jak krzywe beda profile po zespawaniu ze soba
Uwierz na słowo Będą krzywe :-) i przy ściance 3 mm nie ma z czego wyrównac
Poza tym sposób skręcenia profili .....
jeśli dobrze zrozumiałem rysunek to w prostokatnym profilu przez pierwszą ścianke wiercisz otwór a przez drugą skęcasz
Takie rozwiązanie jest do kitu :-) Łączysz profile ale nie wykorzystujesz ich sztywności
Albo powinieneś każdy otwór zatulejować żeby śruba "trzymała" cały profil
a nie tylko jedną jego ściankę
Albo wstawić , wspawać wzmocnienia , kostki metalu w środek profila i przez nie skręcać i w nich gwintować otwory pod śruby
Albo co byłoby chyba najprostsze dospawać nakładki z blachy wszędzie tam gdzie mają byc powierzchnie skręcane

Autor tematu
ali

Post napisał: ali » 16 mar 2008, 20:14

Juz cos widac to sie pochwale ;)

Obrazek

Ostatecznie pofile 80x80x4 i 100x100x4 i blacha 4
os Y pospawana i wyrownana, os Z cala z alu (20mm grubosci) i walki 20mm.
Sruby trapezowe 18x4 + po dwie nakretki z brazu na os
obecnie jest po 1 i luz na osi Z wynosi 0,05 na pozostalych nie wiem.

na fotce nie ma srub na osi X i Y (ale sa gotowe, z lozyskami kolkami pod pasek etc).
Brakuje przedniej czesci podstawy, ktora musze pomalowac i mocowan do silnikow, ktore zaczne rzezbic jutro aczkolwiek nie wiem czy dam rade bo mi szlifierka padla.
I samego stolu ...bo go nie ma jeszcze, na "testy" dam pewnie plyte meblowa dodatkowo usztywniona, a solidny stol musze zaprojektowac, bo ma on miec pare roznych funkcji.

Wnioski na teraz:

jakby ktos chcial robic skrecana to polecam profile 100x100 niz 80x80 bo do 100 latwiej reke wlozyc, ja musialem kobiete poprosic o pomoc, bo moja lape musialem "wciskac" a i tak gleboko nie siegnalem bo przedramie sie juz nie chcialo miescic.
No i jakbyco to 100x100x5 idzie bez problemu dostac a przy sciance 5mm jest juz wiecej miesa do wyrownania 4mm to faktycznie minimum. Dodam, ze spawal mi to znajomy, ktory ma wprawe bo praktycznie wyrownac trzeba bylo tyle co same profile byly nierowne + to co spawy wystawaly.
Walki + podopory z allegro, odrazu trzeba pogelbic otwory i schowac leb sruby w podpore bo pomiedzy lozyskiem a podpora jest ~1,5mm miejsca.
silniki mam 1Nm przelozenie 2:1 i mysle, ze to bedzie pierwsza modyfikacja po uruchomienium, bo mebel wyszedl wiekszy niz mi sie wydawalo ;)
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 16 mar 2008, 21:58

Bardzo estetycznie wykonana maszyna :smile: gratuluję i czekam na więcej

Awatar użytkownika

unix
Posty w temacie: 2

Post napisał: unix » 17 mar 2008, 06:56

No jest kawał maszyny. Niestety ja nie dysponuje miejscem w którym mógłbym coś tak dużego postawić więc musiałem zrobić wersję mniejszą i lżejszą :razz: . Twoja maszynka jest OK, tylko obawiam się nieco czy będzie wystarczająco sztywna konstrukcja stołu osi X bo przy potężnej konstrukcji bramy wygląda jak ubogi krewny :mrgreen: Zastanów się czy nie dać np. trójkątnych wzmocnień na rogach.
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”