Wiertarka TB 13/5E wymiana uchwytu wiertarskiego - pomocy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
A jak nie trzyma, to szkolną kredą go potraktuj i będzie trzymał.philut pisze:Trochę jestem zdziwiony że te stożki tak dobrze trzymają, bez żadnych gwintów czy klinów.
W końcu taka jest zasada działania zjawiska zwanego samohamownością, realizowaną siłami tarcia na powierzchniach klinowych, stożkowych, równiach pochyłych....
Spróbuj młotkiem wkręcić śrubę, albo śrubokrętem wbijać gwoździe....Przy wierceniu trzymają i to dobrze.Spróbuj tylko wprowadzić siłę promieniową np.frezowanie i tak pięknie nie będzie
Zostało stworzone/wymyślone/opatentowane do wiercenia i w tym zastosowaniu sprawdza się bardziej niż znakomicie!
Wiem, że ludzie kombinują (nie twierdzę, że akurat Ty) i próbują frezować na WS-15 i podobnych wiertarkach, że mocują frezy w futerkach wiertarskich.....
Ale to zawsze przypomina bieganie sprintu w kozakach. Niby się da, ale.......
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
No to sobie już ze wszystkim poradziłem. Wystarczyło włożyć klucz 24 i podważyć delikatnie - uchwyt się wysunął i już wiem jaki trzeba nowy kupić. Wymierzyłem i okazuje się że mam właśnie to samo rozwiązanie:
Przy okazji zmierzyłem bicie na stożku - mieści się w 0,03mm, więc tragedii nie ma, ale futerko musiało być już dowalone bo gołym okiem było widać jak wiertła tańczą... (wiertarkę kupiłem na niemieckim "Flohmarkt'cie" u turka za 45 euro, taki interes ubiłem... - szkoda, że u nas nie ma takich akcji).
Tak dla podsumowania, ta wiertarka ma stożek B16. Kolega RomanJ4 umieścił TUTAJ fajną tabelkę z wymiarami stożków morse'a.
Dzięki wszystkim kolegom którzy służyli pomocą!W drugą stronę też jest stożek. Toczone z pręta w jedną na b16 w drugą skrócony morsea. Tzn w mojej tak było. W drugiej Einhell nieco wiekszej mam to samo rozwiązanie.
Przy okazji zmierzyłem bicie na stożku - mieści się w 0,03mm, więc tragedii nie ma, ale futerko musiało być już dowalone bo gołym okiem było widać jak wiertła tańczą... (wiertarkę kupiłem na niemieckim "Flohmarkt'cie" u turka za 45 euro, taki interes ubiłem... - szkoda, że u nas nie ma takich akcji).
Tak dla podsumowania, ta wiertarka ma stożek B16. Kolega RomanJ4 umieścił TUTAJ fajną tabelkę z wymiarami stożków morse'a.