Frezarka-prowizorka do nauki, 1000/700/150, do drewna.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

ci3jk4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ci3jk4 » 14 kwie 2015, 07:50

Fajnie, że dorwałeś tą ramkę na kilogramy, sporo zabawy z wyżarzaniem i wyprowadzaniem powierzchni ci odpadło :)

Zazdroszczę, bo ja nad taką maszynką do drewna chodzę [a właściwie ona za mną] od 3 lat i jak narazie, jako że mnie temat przerósł to robię małą [w sumie nie przerósł, tylko najzwyczajniej spękałem :P ].

Gratulacje.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 kwie 2015, 08:39

odnosnie nazewnictwa osi i ich kierunków, wszystko zalezy od tego gdzie mamy punkt 0.
Wg iso x jest w prawo a y do przodu a z do góry, wiec jesli stoje przed maszyną na wprost to punkt zero winien byc w lewym rogu - więc od niego ciągnę osie.
jesli chcę żeby punkt 0 był patrząc na maszynę z boku wówczas ixem jest oś podłużna a y os poprzeczna - wszystko zależy od tego jaki układ przyjmiemy i z której strony będziemy obsługiwac maszynę
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Takayukii
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Takayukii » 14 kwie 2015, 18:48

@ci3jk4 też się cieszę, trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno. Nie cieszę się, że nie wyrwałem innych fajnych rzeczy bo się nie znałem - nie wiedziałem czego szukać i nie miałem pieniędzy ;)

@bartuss1
Wygląda to teraz tak:

Obrazek

Zielone prostokąty to 2 skrajne pozycje stołu, czarne brama. Przy stole w lewej skrajnej pozycji w rogu przy głowie ludka mam punkt zero osi X,Y, i maksimum Zetki - przy stole ma +140, dana do góry zero.
Z pozycji ludka będzie przypuszczalnie docelowe dojście do maszyny - tak mi wychodzi jak myślę gdzie ją na warsztacie wcisnąć. Tak od ludka w prawo i cały prawy bok będą dostępne, reszta dostawiona do ściany i pod regałami wyjdzie.

Z testów - pomierzyłem ten prostokąt wydarty w alu - chińską suwmiarką wychodzą przekątne 5,55 i 5,60 mm, tylko te +- 5 różnicy można docisnąć mocniej i dalej nic nie wiem :mrgreen: ... poczekam na większy klocek aluminium.
Bawiłem się dalej machem i lazycamem, po ustawieniu offsetu udało się nawet wyciąć kawałek literki narysowanej w lazycamie, kawałek bo 50 linii kodu tylko generuje.

Puściłem na godzinkę w pętli osie po +- 0.1mm i mierzyłem czujnikiem czy będzie różnica po kilku tysiącach cykli - silników się nie dało dotknąć, z 60 stopni miały. To normalne, takie ich mocne grzanie? Niby katalog podaje do 80*C, ale 80*C na obudowie to ze 100 na cewkach...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”