Frezarka v2 ALU

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alvar4 » 31 gru 2014, 13:15

Dolna prowadnica jest przykręcona do kawałka blachy. Wałek cięty z metra jest prosty ale przykręcenie go do podstawy aluminiowej wygina całość w banan. I teraz tego banana przykręcasz do kawałka podatnej na odkształcenia blachy.
I masz pięknego:
Obrazek

Żeby do tego nie dopuścić to trzeba by to wzmocnić o na przykład tak:

Obrazek

Wychodzi nam ceownik. Pomyśl na zastosowaniem gotowego ceownika na przykład hutniczego.

Obrazek

Tagi:

mlekocccp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mlekocccp » 31 gru 2014, 13:21

Ale chłopie kombinujesz.
Na forum jeszcze nie widziałem, może przynajmniej nie pamiętam żeby ktoś tak kombinował z położeniem prowadnic.
Pomyśl nad problemem obrobienia baz pod taki układ prowadnic. Czy nie miałbyś problemów z ustawieniem geometrii?

Autor tematu
ziomal20
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ziomal20 » 31 gru 2014, 15:01

Z geometrią myślę nie będzie problemu ponieważ mam dostęp do profesjonalnej frezarki na której obrobię każdy element z bardzo wielką dokładnością. Kombinuję bo zauważ jak blisko będzie oś z w stosunku do bramy, moim zdaniem uważam że to plus. Kolejny plus jak dla mnie to mniejsze zabrudzenia wałków i śruby kulowej z wiórów, ale po to daję tu zdjęcia itp. bo wiem że Wy macie dużo większą wiedzę na ten temat i wiem że bardzo zły pomysł mi szybko wybijecie z głowy, jak narazie nie było uzasadnienia by tak nie robić , więc tak jest:-P

Alvar4 - niewiem jak tu się cytuje jak Wy to robicie . Wiem że brakuje tam na dole profilu,od wczoraj dopiero bawię się w Solidzie i próbuję to właśnie przerobić, a co do ceownika to pewnie trzeba go obrabiać, kąty itp??

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alvar4 » 31 gru 2014, 18:56

Cytuje się tak. Po prawej nad tekstem masz takie cztery ikonki IGNORUJ, " , " CYTUJ , ! . Dla przykładu zaznaczasz myszką wybrany tekst w poście i klikasz "cytowanie selektywne" i masz już w okienku na samym dole wrzucony kod z cytowaniem.

Obrobić się to da jak najbardziej ale trzeba przemyśleć odpowiedni sposób obróbki. Ustawianie geometrii maszyny będzie trudniejsze niż w klasycznym układzie prowadnic ale oczywiście da się to zrobić. Potrzeba na to więcej cierpliwości i czasu. Trzeba też sobie zaplanować fasolki do regulacji położenia oprawek łożysk liniowych na krzyżaku.
Obrazek

Autor tematu
ziomal20
Posty w temacie: 7

Post napisał: ziomal20 » 02 sty 2015, 10:23

Alvar4 pisze:. Trzeba też sobie zaplanować fasolki do regulacji położenia oprawek łożysk liniowych na krzyżaku.
Czy możesz mi to wytłumaczyć na jakimś rysunku?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”