Po co w bloku łożyskującym takie dwie tulejki?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Po co w bloku łożyskującym takie dwie tulejki?
Witam
Kupiłem blok łożyskujący i tak myślę drugi dzień po co mi te dwie tulejki? Czy ich obecność w jakiś sposób będzie wpływała na to jak mam podtoczyć śrubę??
Kupiłem blok łożyskujący i tak myślę drugi dzień po co mi te dwie tulejki? Czy ich obecność w jakiś sposób będzie wpływała na to jak mam podtoczyć śrubę??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Po to je masz aby z jednej strony była między nakrętką a łożyskiem w bloku bo inaczej doręcisz nakrętkę do bloku i nic nie będzie sie kręcić lub zepsujesz uszczelkę.
Druga po to aby gwint śruby nie wchodził w blok. dodatkowo są dopasowane rozmiarem do uszczelek w bloku.
najpierw nakładasz tuleję na srubę, później blok, kolejna tulejka i nakrętka i tyle.
Skręcasz wszystko i nie ma prawa być luzu osiowego.
[ Dodano: 2014-01-22, 13:32 ]
a pewnie jak byś ich na śrubę nie założył to nakrętkę dokręciłbyś na maxa a blok by latał do przodu i do tyłu.
Druga po to aby gwint śruby nie wchodził w blok. dodatkowo są dopasowane rozmiarem do uszczelek w bloku.
najpierw nakładasz tuleję na srubę, później blok, kolejna tulejka i nakrętka i tyle.
Skręcasz wszystko i nie ma prawa być luzu osiowego.
[ Dodano: 2014-01-22, 13:32 ]
a pewnie jak byś ich na śrubę nie założył to nakrętkę dokręciłbyś na maxa a blok by latał do przodu i do tyłu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam.
Nie ma się co pwtarzać, a innymi słowy, tulejki ustalają blok w odpowiedniej odległości od gwintu śruby i nakrętki
Segitarius, zawsze warto myśleć, choć nie zawsze warto tracić czas.
Na rysunku widać zasadę mocowania bloków łożyskujących z uszczelnieniem.
Może w tym przykładzie będzie to lepiej widoczne:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_kulowe_bloki.htm
Są to zwykłe tulejki dystansowe, reszta jak napisł majkel1987,Segitarius pisze: i tak myślę drugi dzień po co mi te dwie tulejki?

Nie ma się co pwtarzać, a innymi słowy, tulejki ustalają blok w odpowiedniej odległości od gwintu śruby i nakrętki

Segitarius, zawsze warto myśleć, choć nie zawsze warto tracić czas.
Na rysunku widać zasadę mocowania bloków łożyskujących z uszczelnieniem.

Musisz wykonać odpowiednio długi czop, z pasowaniem H7Segitarius pisze: jak mam podtoczyć śrubę??
Może w tym przykładzie będzie to lepiej widoczne:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sruby_kulowe_bloki.htm
Pozdrawiam Sławek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)