Wszystko ładnie pięknie ALE:kyni13 pisze:...bunkra z cegieł: podłoga ułożona z cegieł na płasko obok siebie, wstawiasz konstrukcję na podłogę i ustawiasz ściany nie muruj tylko szczelnie ustaw ściany z cegły płasko na zakładkę jak klocki Lego. Na górę blacha nie za cienka aby nie pogięła się pod wpływem ciepła i na to ok 10-15cm waty izolacyjnej niepalnej.
Pod konstrukcję (nie bezpośrednio na konstrukcji !!!)dwie grzałki ok 2000W czujnik temperatury na poziomie grzałek po przeciwnej stronie i do dzieła temperatura do osiągnięcia to 250-300st.C. To potrwa ładnych kilka godzin ale osiągniesz żądaną temperaturę w tej temperaturze wytrzymaj ok 10-12 godzin.
-kop dół - powodzenia
-cegły - kiedyś niedaleko mnie się rozje*** ciężarówka i prawie cała paleta leżała przez kilka miesięcy w rowie - takiej to mi nie żal i za free, jeśli nie masz to chyba interes się nie opłaca w połączeniu z - patrz niżej
-prąd na ogrzanie - policz ile kosztuje
-w temperaturze niższej niz te 550-650 powinno to leżeć dużo dłużej, nie wspominając o w miare wolnym ogrzewaniu i jeszcze wolniejszym chłodzeniu
Ile - nie wiem. Nie doszukałem sie. Próbowałem dowiedziec sie czegoś na ten temat od ludzi studiujących te sprawy - niestety, w książkach sie tego nie doszuka. Ew. jakieś doświadczenia praktyczne zakładów mających dorobek doświadczalny w tych sprawach. Gdzieś na forum był opis jak to zrobić w miare dobrze, bez pieca, efekty bardzo zbliżone do wyżarzania w piecu, tzn. najbardziej zbliżone ze wszystkich sposobów. Jednak oprócz konstrukcji główną rolę grał tam też węgiel drzewny (?).
100 funtów - mniej niż za moją. Pogratulować