Frezarka cnc- Problem z LinuxCNC - Tryb Awaryjny

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
maciekw
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: maciekw » 23 lut 2013, 13:07

sajgon pisze: maciekw napisał/a:
Pisze Pan, że "zastosowanie szkoleniowe, do pracy się nie nadaje" trochę mało mi to mówi?
Tzn. maszyna jest niedokładna, myli się?
No i przydały by mi się bardziej informacje o dokładności takiej maszyny, itp., czyli to co może być przydatne w użytkowaniu?

Żę tak powiem ,zabrałeś się do tematu trochę z d..py strony . Kupiłeś uprzędzenie o którym nic nie wiesz , nie potrafisz go uruchomić ,nie dość tego(odnoszę takie wrażenie) że chyba osobiście Ci się nie chce zgłębić tematów ,które są niezbędne do jakiejkolwiek obsługi urządzenia CNC .
(gdybyś trochę chciał to już byś uruchomił tą maszynę bo to nie jest filozofia)
Nie wdaję się w takie dyskusje, dla mnie to strata czasu.
Ta odpowiedź nic nie wnosi.

Maszyny jeszcze nie mam u siebie, co chyba nie znaczy, że nie mogę przygotować sobie komputera? Więc pytam, bo wydaje mi się, że od tego jest forum? Może ktoś ma dla mnie jakieś dobre rady, wskazówki i uwagi, odnośnie maszyny i pytań, które zadałem, a nie jakieś życiowe mądrości.

Wierzę, że programy pisane przez programistów są na takim poziomie, że nie muszę uczyć się ich pisać, w końcu nie jestem programistą?

Pytam, bo nie wiem, czy można się tym bawić bez obaw czy jest ryzyko uszkodzenia tego urządzenia, jeśli źle np. skonfiguruje się program do obsługi cnc?

Dalej nie wiem, czy faktycznie maszyna nie da sobie rady z drewnem. Uzyskałem informację, że szymo23 rozmawiał z producentem, ale bardziej była by mi pomocna nazwa tego producenta?

A główny problem to brak dokumentacji i czy jest ktoś w stanie pomóc w konfiguracji tego portu lpt, przy podłączeniu z maszyną? Czy można coś uszkodzić?
Mile widziane dobre rady, zanim do tego się zabiorę. I jakie jest według was proste oprogramowanie, które wykorzysta możliwości maszyny?

Tagi:

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 23 lut 2013, 17:30

przecież podałem nieco wyżej, wystarczy kliknąć w link.

Autor tematu
maciekw
Posty w temacie: 6

Post napisał: maciekw » 26 lut 2013, 21:49

Ok, udało mi się ją uruchomić w demach Mach 3, w Step2cnc.
Teraz mam problem z LinuxCNC.
Być może to jest przyczyną?
Brakuje do niej kabla chyba od krańcówek gdzie są następujące piny GND, K, STOP(NC), X, Y, Z.
Mam zwarte GND i STOP(NC).
Przy konfiguracji ok, ale prawdopodobnie przez to LinuxCNC, włącza się w trybie awaryjnym.

Jest jakieś rozwiązanie, czy trzeba robić kabel? Jeśli kabel, to czy ktoś wie co z czym ma być połączone?

[ Dodano: 2013-02-27, 20:39 ]
Czy nikt na forum nie ma pomysłu co to może być? I jak sobie z tym poradzić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”