Frezowanie delikatnych elementów na cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Frezowanie delikatnych elementów na cnc
Witam,
może ktoś miał podobne doświadczenia, mam do frezowania niewielkie delikatne elementy, kółka o wymiarach fi 50 mm i tego typy detale. Jest to kanapka z dwóch fornirów z włóknem szklanym w środku. Pytanie jak to wyfrezować żeby element był idealny wg pożądanego wymiaru ? tzn jeśli zaczynam frezować frezem fi 1,3mm już podczas wejścia materiał się ugina i powoduje niewielkie zmiany, potem przy frezowaniu frez napierający też trochę zmienia wymiar... czy są materiały cienkie a sztywne którymi mogę obłożyć mój fornir i to wyciąć ?
może ktoś miał podobne doświadczenia, mam do frezowania niewielkie delikatne elementy, kółka o wymiarach fi 50 mm i tego typy detale. Jest to kanapka z dwóch fornirów z włóknem szklanym w środku. Pytanie jak to wyfrezować żeby element był idealny wg pożądanego wymiaru ? tzn jeśli zaczynam frezować frezem fi 1,3mm już podczas wejścia materiał się ugina i powoduje niewielkie zmiany, potem przy frezowaniu frez napierający też trochę zmienia wymiar... czy są materiały cienkie a sztywne którymi mogę obłożyć mój fornir i to wyciąć ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezowanie delikatnych elementów na cnc
Może zacznij od sztywniejszego freza ? Nie możesz nic grubszego zastosować ? Daj więcej info na temat obróbki jaka maszyna jakie parametry jak zamocowany materiał
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
frez ma długość 8 mm więc raczej się nie ugina, niestety musi być taka grubość, mam zwykłą frezarkę CNC o polu roboczym 60x 80 cm.
No właśnie materiał to płytka o długości 20 cm szerokości 5 cm po bokach przykręcona do poprzeczek o wysokości 2 cm, stąd trochę się ugina, może jest jakiś materiał ? plexi czy coś aby z obu stron obłożyć i usztywnić ?
załączam foto
No właśnie materiał to płytka o długości 20 cm szerokości 5 cm po bokach przykręcona do poprzeczek o wysokości 2 cm, stąd trochę się ugina, może jest jakiś materiał ? plexi czy coś aby z obu stron obłożyć i usztywnić ?
załączam foto
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Do niektórych prac trzeba zrobić oprzyrządowanie. Czasami zrobienie tego oprzyrządowanie zajmuje znacznie więcej niż obróbka jednej sztuki. Zrób na początek dobre i sensowne mocowania, bo jak widzę tą śrubę po lewej stronie to aż się nóż w kieszeni otwiera. To nie ma prawa działać. Frez jak to frez, odpycha, podnosi itd. Przy niektórych pracach 95% roboty to jest wymyślenie dobrego mocowania i żadne kombinacje z frezami tutaj nie pomogą.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Frez downcut i materiał położony na dodatkowej płycie?
A jeśli zwykły frez podrywa materiał, to można też użyć taśmy dwustronnej i dodatkowej płyty. Tylko taką, którą łatwo da się potem oderwać.
A jeśli zwykły frez podrywa materiał, to można też użyć taśmy dwustronnej i dodatkowej płyty. Tylko taką, którą łatwo da się potem oderwać.
-
A może pod spód mdf podłożyć i na to tą płytkę...
Zamocować można jak widziałem gdzieś na youtube np obklejając płytkę od spodu taśmą maskującą, mdf na którym będzie leżeć też taśmą maskującą a potem trochę superglue lub innej kropelki... na filmie widziałem zamocowaną w ten sposób płytę elu.
Chociaż przyznam że jeszcze nie miałem okazji sam przetestować tego patentu..
Zamocować można jak widziałem gdzieś na youtube np obklejając płytkę od spodu taśmą maskującą, mdf na którym będzie leżeć też taśmą maskującą a potem trochę superglue lub innej kropelki... na filmie widziałem zamocowaną w ten sposób płytę elu.
Chociaż przyznam że jeszcze nie miałem okazji sam przetestować tego patentu..
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jeżeli stół podciśnieniowy odpada, to pozostaje taśma dwustronna. Ale taśma dobra jeżeli element lub podkład jest elastyczny, inaczej problem z odklejeniem.
Pomyśl o próżni, rozwiązuje 99% problemów z mocowaniem.
Święte słowa.
Mam wiele mocować, które były robione pod konkretny element i żal wyrzucić, a pewnie nigdy drugi raz nie użyję.
Robert
Pomyśl o próżni, rozwiązuje 99% problemów z mocowaniem.
FTW pisze:Czasami zrobienie tego oprzyrządowanie zajmuje znacznie więcej niż obróbka jednej sztuki.
Święte słowa.

Mam wiele mocować, które były robione pod konkretny element i żal wyrzucić, a pewnie nigdy drugi raz nie użyję.

Robert
-
- Posty w temacie: 2
Faktycznie nóż się w kieszeni otwiera. Masz wogóle dobrane nakrętki teowe do tego stołu ? Może warto dokręcić do tego stołu który masz kawałek drewna. Wnim wyfrezować kieszeń z punktem bazowym xy dla Twojego materiału. I zamiast wieszać go w powietrzu położyć stabilnie i dodatkowo od góry wtedy docisnąć kawałkiem jakiejś cienkiej sklejki ale na tyle sztywnej żeby to trzymało się w miejscu. Robota raccz3j nie wygląda na zbyt wymagającą kwestia popracowania nad mocowaniem a później jakimiś sensownymi parametrami
Tylko czy maszynka da radę 

Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
Panowie,
dziękuję za pomoc i zaangażowanie, zacznijmy od narzędzia.
to jest kanapka czyli 2 forniry w środku z carbonem a na zewnątrz jeszcze żywica na fornirze, czy frez jest frezów jest sporo, downcut lewo i prawoskrętny, polecacie jakiś konkretny ?
trzymań nie mam, chętnie się za tym zorientuję
jak zastosować próżnię w tym przypadku ?
frezowałem z folią ale wyszło słabo, spójrzcie proszę na foto, obok jest bez folii dużo lepiej
dziękuję za pomoc i zaangażowanie, zacznijmy od narzędzia.
to jest kanapka czyli 2 forniry w środku z carbonem a na zewnątrz jeszcze żywica na fornirze, czy frez jest frezów jest sporo, downcut lewo i prawoskrętny, polecacie jakiś konkretny ?
trzymań nie mam, chętnie się za tym zorientuję
jak zastosować próżnię w tym przypadku ?
frezowałem z folią ale wyszło słabo, spójrzcie proszę na foto, obok jest bez folii dużo lepiej