Proszę o pomoc wycinanie w mdf i sklejce
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Proszę o pomoc wycinanie w mdf i sklejce
Witam wszystkich, liczę na wasze doświadczenie. Ja to totalna początkująca. Wycinam w mdf 18mm różne kształty i mam problem z powierzchnią krawędzi (na zdjęciu) co może mieć na to wpływ? Frez? Maszyna? Czy parametry? Pewnie wszystko na raz
frezow używam różnych, sprawdzam różne opcje bo na forach są różne rady
(spiralny diamentowy, vhm 4p,i też taki jakby pilnikowy fi 6mm lub 3mm)ale za każdym razem jest ten sam problem z krawędzią. Maszyna dokładnie nie wiem jaka jest (kupiłam używaną jakiś skladak mogę zrobić zdjęcie). A i dodam że taka krawędź wychodzi w niektórych miejscach a w niektórych jest igła.
Proszę o pomoc, jak to wszystko powinno być dobrane żeby krawędzie były gładkie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Proszę o pomoc wycinanie w mdf i sklejce
Stawiam na kiepską jakość programu CAD/CAM lub uszkodzoną maszynę z naciskiem na to drugie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wygląda jakby maszyna była zbyt wiotka i przy większym obciążeniu wpada w wibracje. Ewentualnie cienkie wałki wiszące plus krzywa śruba pociągowa mogą dawać taki efekt.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Witam
Na początek nie "czepiałbym" się maszyny. Najpierw trzeba sprawdzić plik z codami na maszynę. Moim zdaniem użyłaś nie tej "obróbki" dlatego są paski pionowe na bryle. Ale żebym mógł stwierdzić w czym tkwi błąd to muszę zobaczyć co to ma być.
robert
Na początek nie "czepiałbym" się maszyny. Najpierw trzeba sprawdzić plik z codami na maszynę. Moim zdaniem użyłaś nie tej "obróbki" dlatego są paski pionowe na bryle. Ale żebym mógł stwierdzić w czym tkwi błąd to muszę zobaczyć co to ma być.
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
jednak czepiałbym się maszyny a nie kodu jak nieraz jest dobrze, nieraz źle, strzelam że na łukach/zakrętach jest gorzej.
Napisz jeszcze jakie parametry bo jak widać, robisz na 2 przejścia? i frez jest odpychany od materiału czyli stawiam na wiotkość maszyny.
Napisz jeszcze jakie parametry bo jak widać, robisz na 2 przejścia? i frez jest odpychany od materiału czyli stawiam na wiotkość maszyny.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Do obróbki MDF tylko frezy diamentowe!! Inne też dadzą rade ale żywotność takich frezów jest kiepska w porównaniu z frezami DIA.
Co do parametrów to obroty na maxa i kombinuj z posuwem. Jeśli dalej będzie to samo to wina maszyny (jej sztywności) popróbuj wówczas ciąć na 2 a nawet 3 przejścia dla np MDF'u 18mm
Co do parametrów to obroty na maxa i kombinuj z posuwem. Jeśli dalej będzie to samo to wina maszyny (jej sztywności) popróbuj wówczas ciąć na 2 a nawet 3 przejścia dla np MDF'u 18mm