cześć mam problem, dodam że jestem początkujący jeśli chodzi o obróbkę drewna dlatego mile widziana pomoc, o co chodzi:
mianowicie w sklejce o grubości 18mm muszę wykonać rowki o szerokości 12mm i wysokości 8mm, jest to o tyle proste że wystarczy użyć frezarki i po sprawie, jeszcze sobie z tym radzę. Jednakże rowki nie maja być do końca tylko do 4/5 szerokości sklejki a za nimi ma być już powierzchnia płaska 10mm, czym to zrobić ? nie mam zaawansowanego sprzętu dopiero co kupiłęm frezarkę górnowrzecionową. czy są frezy do wybierania powierzchni/ płaszczyzny ?
prośba o pomoc jak to zrobić
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: prośba o pomoc jak to zrobić
https://www.kammar24.pl/frezy-do-plaszc ... _2955.html
Tu masz przykładowe frezy do płaszczyzn
Tu masz przykładowe frezy do płaszczyzn
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
poczatkujacyludek pisze:rowki nie maja być do końca tylko do 4/5 szerokości sklejki a za nimi ma być już powierzchnia płaska 10mm
Ogłaszam konkurs!
Kto odgadnie i narysuje co pytający miał na myśli otrzyma nagrodę ode mnie.

Rattleback (kamień celtycki)t, można wybrać kierunek.
Robert
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Chodzi o to, że frezy nie obrabiają czołowo i operator narzędzia ręcznego nie wie jak zrobić początkowy otwór od którego zacznie wycinanie rowka. 
Do zestawu potrzebne jest jeszcze odpowiednie ostre dłuto do obróbki zakończeń.
Pamiętać też trzeba o tym, że frez będzie ciągnął w jedną stronę i warto robić to w takim kierunku, żeby ta siła przyciągała prowadnicę frezarki do krawędzi płyty...

Do zestawu potrzebne jest jeszcze odpowiednie ostre dłuto do obróbki zakończeń.
Pamiętać też trzeba o tym, że frez będzie ciągnął w jedną stronę i warto robić to w takim kierunku, żeby ta siła przyciągała prowadnicę frezarki do krawędzi płyty...
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Najprościej narysuj sobie na tej sklejce ołówkiem jak te rowki mają przebiegać. Potem wiertlem 11 milimetrów wykonaj sobie nawiert na głębokość 8mm na śródku narysowanego rowka. Potem zamontuj w swojej frezarce frez do drewna 6mm i wysuń go tak aby wystawał 8mm od czoła frezarki. Frezarkę zablokuj listwami przykręconymi ściskami do sklejki aby Ci się nie przesuwała. Tylko takie frezowanie musisz robić wolno.poczatkujacyludek pisze: ↑02 kwie 2019, 11:55mianowicie w sklejce o grubości 18mm muszę wykonać rowki o szerokości 12mm i wysokości 8mm, jest to o tyle proste że wystarczy użyć frezarki i po sprawie, jeszcze sobie z tym radzę.
A najlepiej umieść zdjęcie czy rysunek bo trudno zrozumieć o co Ci chodzi z tym 4/5 szerokości sklejki. Do Twojej roboty można użyć różnych frezów nawet do wybierania płaszczyzny. Nie wiem jaka jest ta frezarka górnowrzecionowa którym kupiłeś ale na 80% nie masz możliwości ustawienia kąta wejścia w materiał. Dlatego musisz to wykonać innym sposobem - bardziej manualnym. Ale jest to wykonalne. A żeby wskazać dokładnie jak to trzeba widzieć ten projekt.poczatkujacyludek pisze: ↑02 kwie 2019, 11:55Jednakże rowki nie maja być do końca tylko do 4/5 szerokości sklejki a za nimi ma być już powierzchnia płaska 10mm, czym to zrobić ? nie mam zaawansowanego sprzętu dopiero co kupiłęm frezarkę górnowrzecionową. czy są frezy do wybierania powierzchni/ płaszczyzny ?
robert