KAJOS pisze:deflection, tylko pamietaj ze jak masz mało sztywna maszyne to nie gon za predko bo po kilku centymetrach bedzie po ...
moja maszynka to max wyciągnie 1200 mm/min przy obróbce to w sumie też zależy od materiału, na jałowym trochę szybciej
Skarabe pisze:nawet jak maszyna sztywna to 3mm frez to mało. Jak nie da rady to najpierw frez 6mm następnie po nim 3mm. A frez który wybrałeś powinien dać radę ale i tak bym polecał na 2x wycinać.
Nie da rady 6 mm za małe elementy i za dużo ich żeby bawić się w wymianę freza i montować każdy element do wykańczania, raczej 2 nawet 3 przejazdy, choć na 1 też daje - miałem jakieś tam niezbyt "gatunkowe" frezy
A tak przy okazji jak oczyścić / oszlifować maszynowo krawędź, kształt skomplikowany powiedzmy przykładowo taka choinka, gdzie są wcięcia. Ręczna robota odpada, są do tego jakieś szlifierki albo coś podobnego?
[ Dodano: 2014-11-19, 21:07 ]
eee przyszedł dziś ten frezik, ja pier... nicze

nie wiedziałem że frezy są takie ostre

wyciągając z pudełka palca se rozciąłem :/
Wcześniej kupowałem jakieś tam niby VHM z alledrogo, nigdy więcej, krawedź na 3 przejazdy biore 600mm/min na razie, wychodzi niemal idealnie, natomiast czyszczenie powierzchni wychodzi "na gotowo", nie ma potrzeby dalszej obróbki.

tylko obcięcie mostków i jest super