mdf ktory sie dobrze obrabia i jest w miare twardy poszukuje
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
mdf ktory sie dobrze obrabia i jest w miare twardy poszukuje
Witam, poszukuje płyty mdf z której chciał bym wykonać forme 3D. chodzi o to że zrobiłem próbe na pierwszym lepszy co facet produkuje meble i jest strasznie miekki. poszukuje czegoś co jest twarde i dobrze sie obrabia. Koledzy podajcie jakieś namiary na firmy które cos takiego sprzedają może bym sprzedaż wysyłkowa. na gwałt potrzeba mi 750x650x37-45mm docelowo było by tego wiecej....
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Przerabiałem te ten temat na różne sposoby.
Mam kilka form wykonanych z MDFu.
Aby forma wyszła jako tako, musisz mieć ostre frezy dobre jakości, bo te z np. castoramy to nie wytrzymają do końca frezowania jednej formy, po kilku minutach pracy mocno się tępią.
Po wykonaniu takiej formy (w mdf) nasączam ją lakierem Caponem - szybko schnie w takim cyklu: lakierowanie -szlifowanie - lakierowanie.
Forma jest gotowa, ale jakość powierzchni może pozostawiać sporo do życzenia.
Dla moich potrzeb - wystarczy.
Do krótkich frezowań używam tanich frezów, ale mam ostrzałkę i zawsze je ostrzę przed pracą oraz koryguję ich średnicę
Mam kilka form wykonanych z MDFu.
Aby forma wyszła jako tako, musisz mieć ostre frezy dobre jakości, bo te z np. castoramy to nie wytrzymają do końca frezowania jednej formy, po kilku minutach pracy mocno się tępią.
Po wykonaniu takiej formy (w mdf) nasączam ją lakierem Caponem - szybko schnie w takim cyklu: lakierowanie -szlifowanie - lakierowanie.
Forma jest gotowa, ale jakość powierzchni może pozostawiać sporo do życzenia.
Dla moich potrzeb - wystarczy.
Do krótkich frezowań używam tanich frezów, ale mam ostrzałkę i zawsze je ostrzę przed pracą oraz koryguję ich średnicę